spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalSpecialişti în dialog deschis cu elevii Colegiului "A.T. Laurian"

Specialişti în dialog deschis cu elevii Colegiului „A.T. Laurian”

Elevii Colegiului „A.T. Laurian” au avut ocazia în această perioadă să discute cu câţiva specialişti din diverse domenii de activitate.

Printre cei cu care laurienii au avut ocazia să stea de vorbă s-au numărat Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, doctorul Emanuel Robert Gavriliuc, director medical al clinicii LuxRo, judecătorul Cristi Danileț și directorul asociaţiei „Salvează o inimă, Vlad Plăcintă.

Pe Valeriu Iftime laurienii l-au invitat la momentul sărbătoririi celor 164 de ani. Într-o lecție de antreprenoriat aplicat, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a povestit debutul său în lumea afacerilor și importanța cunoștințelor acumulate în liceu. A discutat cu elevii despre oportunitățile de afaceri oferite de actualul context istoric, însă i-a scăpat și o nuanță de amărăciune legată de F.C. Botoșani.

Doctorul Emanuel Robert Gavriliuc a fost chemat în ”Școala altfel” pentru a explica ce înseamnă performanța în medicină. Fost laurian, acesta a explicat detalii mai puțin cunoscute despre facultatea de medicină cu cele 600 de examene ale ei, despre admitere, examene, rezidențiate și specializări. O comparație între sistemele medicale privat, public, românesc și străin a făcut mai clară imaginea asupra realității ce îi așteaptă pe actualii liceeni de la profilurile chimie-biologie ce doresc să urmeze cariere în medicină.

Cristi Danileț și Vlad Plăcintă au adus din experiența lor în aplicarea legii și în antreprenoriatul social. Vlad Plăcintă, cel ce a ajutat peste 1100 de familii, cu cei aproape 20 de milioane de euro strânși prin campaniile asociației ”Salvează o inima!” a intrat în dialog cu elevii și le-a destăinuit din secretele cu care transformă imposibilul în posibil, iar iadul în rai.

Importanţa legilor explicată de un judecător

Discuții la fel de interesante au fost și cu judecătorul Cristi Danileț, care, chiar dacă nu este botoșănean, a intrat perfect în rolul de invitat al Aulei Magna, fiind un simbol al luptei cu sistemele corupte și un promotor al educației juridice în școli. Cu ajutorul lui, laurienii au întrat virtual în sala de judecată, au aflat și dezbătut cazuri juridice reale și au discutat despre nevoia și importanţa legilor. S-a vorbit de drepturi și obligații, părinți și profesori, elevi, online, droguri, legitima apărare și orice altceva i-a interesat pe participanți.

Profesoarele coordonatoare ale unor astfel de activități, Ana Gabriela Tănase, Talida Grunzac, Marinela Axinte și Irina Siminiceanu fiind printre ele, au putut constata, de fiecare dată, cât de utile pot fi astfel de întâlniri și, mai ales, câtă aplicabilitate capătă teoriile și îndemnurile din orele de curs.

„Este datoria noastră să pregătim noile generații”

”Profităm de orice ocazie pentru a deschide porțile Colegiului ”A.T. Laurian” specialiștilor ce pot împărtăși cu noi experiențe profesionale și personale. Este datoria noastră să pregătim noile generații pentru lumea reală ce le așteaptă dincolo de băncile liceului și facultății. Societatea, cu bune și rele, îi va primi pe cei tineri, iar ei vor trebui s-o corecteze, s-o îmbunătățească, să-și construiască, și lor și nouă, o lume mai bună. Toți profesorii implicați sunt de felicitat și trebuie încurajați cât mai mulți să organizeze astfel de dialoguri”, este declarația lui Ioan Onofrei, directorul colegiului botoșănean.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
76 %
1.5kmh
18 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...