spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalPovestea beciurilor din Centrul Istoric

Povestea beciurilor din Centrul Istoric

Zona Centrului Vechi din orașul Botoșani este înţesată de galerii, unele datând încă din secolele al XVIII-lea, al XVII-lea, sau al XVI-lea. Fiecare prăvălie din zona centrală avea în acea perioadă un beci care se întindea pe două sau trei nivele. Printre persoanele care aveau pivnițe în Centrul Vechi se număra și tatăl lui Mihai Eminescu, Gheorghe Eminovici.

Beciurile din Centrul Vechi erau folosite de evrei și aveau rolul de a depozita alimente sau băuturi alcoolice. Unii arheologi sunt de părere că aceste beciuri aveau și rolul de a lega drumuri lungi, unul dintre ele creând o legătură între zona centrală a orașului şi Mănăstirea Popăuți.

În cartea „Ansamblul Urban Medieval Botoșani”, regretata arhitectă Eugenia Greceanu scria că în târgurile din Moldova beciurile au adăpostit timp de sute de ani mărfuri, dar erau în același timp și locurile de refugiu ale populației în timpul repetatelor năvăliri ce s-au abătut peste regiunea Moldovei. „La Botoșani această dublă funcție este relevată atât de existența legăturilor transversale între pivnițele parcelelor dispuse perpendicular pe stradă, cât și de rețeaua ce se dezvoltă sub piețe și străzi”, a precizat arhitecta în carte.

Începând cu anii ’70, autoritățile comuniste au descoperit în timpul demolării prăvăliilor din zona Magazinului General Botoșani o serie de beciuri care se întindeau pe trei nivele și care datau din secolul al XVI-lea. Descoperirea a fost, însă, ignorată, galeriile fiind astupate la loc.

Mărfuri depozitate de Gheorghe Eminovici

Potrivit cercetării „CASA ÎN CARE S-A NĂSCUT MIHAI EMINESCU” , realizată de botoșăneanul Nicolae Iosub, tatăl poetului reușește în anul 1843 să ia în arendă de la Efo­ria Botoşani, timp de trei ani, veniturile ce se încasau pe cantităţile de vin, rachiu şi păcură ce intrau în oraşul Botoşani pentru consumul lo­cuitorilor.

În ciuda acestui lucru, Gheorghe Eminovici cumpără mai multe moșii și case din Botoșani pentru a depozita în beciurile acestora băuturile alcoolice. Una dintre casele cumpărate de botoșănean era cea de lângă Biserica Uspenia, unde s-a născut și a copilărit timp de patru ani Mihai Eminescu.

„Tata luase în an­trepriză axisul băuturilor spirtoase din Botoşani şi pusese însă să va­dă de această treabă pe un Nusâm Cucoş şi cu ba­nii câştigaţi din această afacere a făcut casele din Botoşani, unde s-a născut Mihaiu…”, a scris Matei Eminovici într-o scrisoare din 29.04.1909 către Corneliu Botez.

Înainte de nașterea poetului, casa din Centrul Vechi pe care Gheorghe Eminovici o cumpărase în anul 1842 a fost reconstruită pentru a se amenaja un beci mult mai mare și solid, din piatră, necesar pentru depozitarea băuturilor alcoolice.

– Andy Ciotir, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
13.2 ° C
13.8 °
10.5 °
71 %
2kmh
11 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °
joi
17 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...