spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalO nouă provocare pentru „Campionul inimilor”. Ultramaraton pe coasta de vest a...

O nouă provocare pentru „Campionul inimilor”. Ultramaraton pe coasta de vest a Africii

Botoșăneanul Iulian Rotariu, care s-a făcut remarcat în ultramaratoanele organizate la nivel mondial, va lua startul într-o nouă cursă de anduranță organizată de cei de la Canal Aventure. Este vorba de Nomad Senegal 2024, la startul căreia s-au înscris 21 de concurenți printre care și vechi cunoștințe ale lui Iulian cum ar fi germanul Sascha Gramme sau italianul Giuseppe De Rosa, alături de care botoșăneanul a alergat în mai multe curse.

Competiția se va desfășura în perioada 20 – 24 ianuarie, în Africa de Vest, în statul care dă și denumirea cursei, în regiunea Sine Saloum. Traseul măsoară 200 de kilometri, iar cursa se va desfășura pe parcursul a cinci zile.

Startul se va da lângă orașul Sokone, în inima regiunii Sine Saloum. Primele două etape se vor desfășura printr-un peisaj tipic african, cu deșert și tufișuri, iar alergătorii vor trece prin numeroase sate. Ulterior se va ajunge la râul Koular Bôlon, iar de aici cursa va continua de-a lungul graniței cu Gambia.

În ultima etapă, concurenții vor avea de traversat pădurea Fathala situată la porțile Parcului Național Delta Saloum pentru a ajunge în frumosul sat Missirah și uriașul său copac bătrân Ceiba. Ultimii kilometri ai traseului vor strabate o zonă populată cu maimuțe. Linia de sosire va fi în Toubacouta, o mică localitate turistică.

Ce trebuie să aibă fiecare participant

Ca în fiecare competiție de acest gen, concurenții trebuie să urmeze zilnic un traseu marcat. Punctele de control obligatorii sunt distribuite de-a lungul traseului pentru a monitoriza alergătorii și pentru a le oferi apă. Fiecare participant trebuie să aibă un rucasc mic cu echipamentul obligatoriu, lucrurile personale pentru cursă și mâncarea. În ianuarie temperaturile din regiune oscilează între 15 și 35 °C.

Cursa va debuta sâmbătă, pe 20 ianuarie, iar prima etapă măsoară 33 de kilometri. Duminică, alergătorii vor parcurge cea mai lungă etapă, aceasta măsurând 47 de kilometri. Luni și marți se vor derula alte două etape programate pe 43 și respectiv 45 de kilometri.

Competiția se va încheia miercuri, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, iar ultima etapă va măsura 32 de kilometri. Altfel spus, concurenții vor trebui să parcurgă aproape zilnic câte un maraton, adică o distanță sensibil egală cu cea dintre Botoșani și Suceava. Ceremonia de premiere a fost programată pe 25 ianuarie.

Recorduri obținute de Iulian Rotariu

Considerat un adevărat fenomen, Iulian Rotariu, care a fost până în vara anului trecut angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, a uimit o lume întreagă după ce a terminat pe primul loc cele mai dificile șase ultramaratoane din lume, în trei dintre acestea stabilind noi recorduri ale curselor. Deși a trăit la extrem toate cursele în care a concurat, întrucât a alergat prin deșert, dar și prin atmosfera înghețată din Antarctica, ori prin vegetația luxuriantă din Vietnam, Iulian Rotariu nu a uitat niciodată de unde provine și a rămas același om simplu, motiv pentru care a fost supranumit și „Campionul inimilor”.

Locul I la „Gobi March” 

El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reușit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfășurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanța la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfășurat în Chile.

În mai 2017, a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă și locul IV la general, situația repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica, după care a urmat un lanț de victorii în Australia (522 km – șapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape), Bolivia (220 km – în șase etape), Laponia Finlandeză (237 kilometri în 48 de ore de alergare non-stop) și Namibia (520 kilometri în nouă etape), seria încheindu-se în iulie 2022 cu ultima victorie înregistrată în Ultra Norway Race.

Cum a început povestea lui Iulian Rotariu

Fără să fie sportiv de performanță și fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 14 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani. După numai câteva curse, reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism Botoșani l-au rugat să-i reprezinte în competiții, iar din acel moment a început să participe la cursele internaționale promovând interesele asociației și încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depășite.

Mai jos este lista cu participanții înscriși la ultramaratonul Nomad Senegal 2024

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
22.6 °
75 %
5.1kmh
92 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...