spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalObligația montării de repartitoare pentru căldură, amânată de la an la an

Obligația montării de repartitoare pentru căldură, amânată de la an la an

Toți consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire trebuie să aibă repartitoare individuale la calorifere. Problema este că singurele care pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare sunt asociațiile de proprietari.

Asta prevede Legea eficienței energetice, după ce termenul a fost prorogat de șase ori în ultimii 16 ani. Legea s-a prelungit cu încă un an, așa cum s-a întâmplat și pe parcursul anilor anteriori, respectiv până la 31 decembrie 2024.

Nerespectarea termenului ar trebui să atragă o amenda este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. „Termenul s-a prorogat în fiecare an. (…) Ar trebui de către autoritățile locale să fie sancționate nemontarea repartitoarelor. Până acum, de atâția ani, nu s-a întâmplat nimic și nici nu cred că se va întâmpla”, a spus Bogdan Varasciuc, director executiv al Modern Calor Botoșani.

„Ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”

Unul dintre cele mai mari impedimente în acest proces îl reprezintă faptul că asociația de proprietari este singura care poate încheia contracte cu furnizorii de repartitoare, iar consumatorii care vor să-și monteze astfel de echipamente de contorizare individuală nu pot face nimic dacă în cadrul asociației se decide să nu se facă aceste investiții.

„Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui „descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa. Măcar scoate „obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din Parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”, a arătat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” pentru hotnews.ro.

Acesta propune demararea unui program la nivel național prin care să fie alocat sprijin financiar pentru montarea repartitoarelor individuale. „Am încercat să ridic această problemă în Parlament și am primit de la trei parlamentari mesaje scurte, de genul „nu este momentul acum. Există un mit urban că plătim mai mult dacă avem repartitoare, ceea ce este exact opusul realității”, completează Mereuță.

Asociația de Proprietari poate fi amendată dacă refuză montarea repartitoarelor

Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, nu cu fiecare proprietar în parte, însă în foarte multe cazuri adunarea generală a asociației a votat să nu se facă aceste investiții.

„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni. Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.

,,Sumele plătite la energie termică vor scădea considerabil”

Pe de altă parte, șeful de la Modern Calor a vorbit despre economia pe care ar putea să o facă botoșănenii prin montarea aparatelor pentru măsurarea energiei termice.

,,Recomandarea noastră este să-și monteze repartitori pentru că vor constata că sumele plătite la energie termică vor scădea considerabil. Mai ales cei care își montează primii într-un bloc fără repartitori vor constata o scădere a facturilor”, a mai declarat Varasciuc.

Societatea Modern Calor are încheiate contracte cu cele două firme care montează repartitoare (Aquaterm și SmartEco Plus -Elsaco), iar numărul total de scări care au montate aparatele de repartizare a consumului este de 542. În acest sezon, au optat pentru montarea repartitoarelor un număr de 14 scări, o creștere semnificativă față de sezonul trecut când nu au fost înregistrate cereri.

,,Există un interes crescut în rândul consumatorilor în vederea montării repartitoarelor deoarece: este o investiție mai accesibilă decât achiziția unei centrale de apartament, proprietarii putând astfel să-și reducă consumul în funcție de nevoi și bineînțeles să plătească cât au consumat”, a transmis Amalia Buliga, șef birou Marketing din cadrul Modern Calor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...