spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalBotoşaniul se menţine fruntaş la numărul de mame minore. "Nu de mult...

Botoşaniul se menţine fruntaş la numărul de mame minore. „Nu de mult a fost o mămică la 18 ani cu a treia naștere” (video)

Fenomenul mamelor minore este în continuare o realitate dramatică ce dă peste cap vieţile a zeci de familii în fiecare an. Astfel, zeci de tinere dau naştere unor bebeluşi în fiecare an la Botoşani, dar şi în ţara, ceea ce duce România pe primul loc în Europa la acest capitol.

Anul acesta, șapte copile au adus pe lume copii. Este vorba de patru mame cu vârsta de 17 ani, o alta cu vârsta de 16 ani și două mame cu vârsta de 15 ani.

Anul trecut la Maternitatea din Botoșani au adus pe lume copii 60 de mame minore. 27 dintre acestea aveau 17 ani, 18 aveau 16 ani, iar cinci aveau 15 ani.  Nouă dintre mamele minore sunt din mediul urban, iar 51 din mediul rural.

”Procentul mamelor minore este foarte mare. Sunt foarte multe. Este o problemă de sănătate la nivel națională, sarcina la minore. Noi, la maternitate, încercăm consilierea, dar pentru a le putea consilia, în primul rând adresabilitatea trebuie să vină din partea lor. Serviciul de Ambulator este deschis în permanență, dar problema este nu numai la minore, a sarcinilor în general.

În majoritatea cazurilor în care vin pentru nașteri sunt cazuri nedispensarizate, fie ele mame minore sau adulte. Sarcinile la minore, pe lângă riscul obstetrical crescut pe care îl au și efectele psihologice și sociale, faptul ca ele continuă sau nu școala, faptul că sunt integrate sau nu în colectivitate, este o problemîă delicată. Ce ține de noi, ca medici la Maternitate, sigur în momentul în care o minoră ni se adresează, înainte de a rămâne gravidă, cu viață sexuală începută sau nu, gravidă la naștere sau după, încercăm să o ajutăm din toate punctele de vedere”, a declarat Ioana Alexandroaie, medic primar Obstetrică Ginecologie, coordonatorul Blocului operator din Maternitatea Botoșani.

Trei copii aduşi pe lume până la 18 ani

Mai îngrijorător este faptul că multe din mamele minore sunt la a doua sau chiar a treia naștere. ”Nu vorbim doar de prima naștere la minore. Sunt minore și cu mai multe sarcini. Nu de mult a fost o mămică la 18 ani cu a treia naștere, la 17 ani a doua”, a adăugat medicul botoșănean.

Grav este că în multe sate din judeţ sarcinile sunt aproape o obişnuinţă la copile de 15-16 ani, fiind considerate ca atare chiar şi de autorităţi, care nu mai depun niciun efort pentru a-i convinge pe adolescenţi că viaţa sexuală începută prea devreme are o mulţime de efecte negative.

Educaţia sexuală lipseşte cu desăvârşire

Nici părinţii nu se chinuiesc prea mult să le explice acest lucru, iar la şcoală profesorii abia pot ţine pasul cu programa şcolară. Uneori, până şi orele de dirigenţie, singurele în cadrul cărora se poate face educaţie sanitară, se transformă în ore de matematică sau română. Singurii care au ajuns să mai facă astfel de lecţii sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică, însă sunt prea puţini pentru a ajunge în toate colţurile judeţului. În aceste condiţii sute poate chiar mii de copii sunt condamnaţi să trăiască în aceeaşi ignoranţă ca părinţii sau bunicii lor, mulţi deveniţi părinţi, la rândul lor, la 14 sau 15 ani.

„O sarcină nedorită apare în mediile sărace şi acolo unde e ignoranţă. Fetele devin mature din punct de vedere sexual cu patru-cinci ani înainte de a deveni mature din punct de vedere emoţional şi intelectual. Acest lucru, coroborat cu lipsa educaţiei sexuale, duce la o sarcină nedorită”, au declarat psihologii.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...