spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalAnchetă penală după un incendiu într-o arie protejată!

Anchetă penală după un incendiu într-o arie protejată!

Dezastrul provocat de incendiile de vegetație se lasă și cu anchete penale. Se întâmplă în județ, după ce flăcările au pârjolit o suprafață importantă dintr-o arie naturală protejată. Este vorba de stuful din Aria Naturală Protejată ROSPA 0049 Iazurile de pe Valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi, care a fost incendiat în cursul serii de marți. Iar reacția a venit din partea comisarilor de mediu care au arătat că incendierea, care s-a produs în condițiile unei avertizării meteorologice de COD PORTOCALIU de vânt, denota „un grad de crasă inconștiență și lipsă responsabilitate”.

„Fapta realizată în cadrul ariei naturale protejate constituie infracțiune și va fi sesizată organelor de urmărire penală”, a arătat Cristina Kashyap, șefa Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani. Potrivit acelorași surse, „arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

„În exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Botoșani vor aduce de îndată la cunoștința organului de urmărire penală competent potrivit legii de procedură penală, faptele sus menționate”, a completat Cristina Kashyap.

Situl Natura 2000 Iazurile de pe Valea Ibănesei – Bașeului – Podrigăi se afla pe raza localităților Concești, Cordăreni, Darabani, Havârna, Hănești, Hudești, Mileanca, Săveni, Știubieni, Ungureni, Vlăsinești și Vorniceni. Situl se afla în Câmpia Jijiei Superioare și a Bașeului, la SE de pintenul deluros al Ibăneștilor, fiind alcătuit din peste 20 de iazuri și acumulări de apă, cele mai mari sau mai importante pentru avifauna fiind Negreni, Mileanca, Cal Alb, Lișmănița, Vorniceni, Prisaca, Tătărășeni, Niculce, Borzești și Havârna. Situl reprezintă o zonă atractivă pentru un număr considerabil de păsări migratoare și cuibăritoare datorită numărului și dimensiunilor apreciabile ale iazurilor mari de zone înmlăștinite și mulțimii de bălți temporare, toate acestea dispunând de o bogată resursă trofică pentru păsări.

Totodată, spun comisarii de mediu, ecosistemele de stuf au rol de suport pentru biodiversitate, constituind habitat pentru diferite specii de faună (păsări, insecte, mamifere), având de asemenea și rol de filtru biologic (pe suprafața scufundată a tulpinilor de stuf se dezvoltă microorganisme care asimilează/degradează efficient poluanții organici și minerali), creând un mediu propice dezvoltării unor specii piscicole, care constituie hrană pentru păsările ihtiofage. Dintre speciile de păsări prezente în sit, un număr de 20 sunt protejate la nivel european cum ar fi eretele de stuf și egreta mare (Egreta alba).

În ultima perioadă, județul a fost pârjolit de incendii de vegetație. Asta pentru că mulți proprietari de terenuri ignoră riscurile și pericolele și preferă să incendieze vegetația uscată, deși acest lucru este interzis prin lege.

Numai în cursul după-amiezii de marți, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a cinci incendii de vegetație izbucnite în județ. Printre cauzele probabile de producere a incendiilor a figurat și folosirea intenționată a focului. Misiunile pompierilor au fost îngreunate de vântul care sufla cu putere. La Vlăsinești au ars aproximativ 20 de hectare de vegetație uscată. Aici au acționat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din Vlăsinești, mai bine de trei ore.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...