spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăEconomicMinistrul Mediului dă vina pe instalatori pentru întârzierile din programul fotovoltaice (video)

Ministrul Mediului dă vina pe instalatori pentru întârzierile din programul fotovoltaice (video)

Ministrul demis al Mediului, liberalul Costel Alexe, a dat vina pe instalatorii autorizați din Programul „fotovoltaice” pentru tergiversarea lui.

Aflat la Botoșani zilele trecute, ministrul a fost întrebat de către directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani, Eugen Mateciuc, despre momentul în care vor începe programele derulate de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Costel Alexe a răspuns că acestea se vor derula începând din această lună, dar că întârzierile înregistrate nu sunt cauzate de minister.

„În ceea ce privește panourile fotovoltaice, o idee, să spunem, bună, nu pot să spun că ceea ce am preluat a fost prost, deci bună, dar implementată prost, pentru că ghidul a fost scris pe repede înainte. Astăzi, avem 26.000 de cereri depuse, probabil că sunt și dintre dumneavoastră care au aplicat. 26.000 de cereri depuse, care erau pe principiul primul venit, primul servit. Alocarea bugetară este pentru toate cele 26.000 de cereri, doar că acei instalatori, naibii, că nu erau consultanți, erau instalatori, au făcut foarte superficial aceste cereri”, a motivat ministru, explicând că actele din dosare sunt amestecate de la un beneficiar la altul. Costel Alexe susține că, în acest moment de lucrează la evaluarea tuturor dosarelor. „Au termen până la finalul lunii aprilie. În fiecare lună afișăm lista cu cei eligibili, pentru a face finanțarea și a da drumul la bani până la finalul lunii aprilie… Cert este că, imediat cum terminăm și facem alocarea bugetară, cu suma rămasă vom face un nou apel”, a mai spus ministrul.

În programul guvernamental au fost depuse 26.300 de dosare la nivel naţional, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, cu 4.116 de cereri, pentru finanţări în valoare de 81,98 milioane de lei.

Numărul cel mai mic de dosare a fost înregistrat în Regiunea de Vest, respectiv 2.643 de cereri, în valoare de 52,2 milioane de lei. Deşi fondurile pentru celelalte regiuni s-au epuizat, pentru zona Bucureşti-llfov se mai pot încă depune dosare. Pentru această regiune au fost înscrise în platforma AFM, până acum, 3.257 de dosare, în valoare totală de 80.000.000 de lei.

Program anchetat de procurori

În toamna anului trecut, AFM a suspendat înscrierile persoanelor fizice în acest program, în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui proces, existând suspiciuni de fraudare a lui. Ulterior, programul a fost reluat în luna noiembrie. Programul a intrat și în vizorul procurorilor.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. Programul AFM asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori. Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...