spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăLocal BTEXCLUSIV: Fost administrator public al judeţului Botoșani reţinut alături de şeful CJ...

EXCLUSIV: Fost administrator public al judeţului Botoșani reţinut alături de şeful CJ Vaslui

Un botoşănean este a doua persoană reţinută în dosarul de corupţie în care este vizat şeful CJ Vaslui. Procurorii DNA afirmă că Radu Judele, fostul administrator public al CJ Botoşani în perioada lui Florin Ţurcanu, ar fi acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit surselor judiciare, acesta este acuzat de luare de mită şi trafic de influență. Procurorii DNA au transmis că, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui. În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (circa 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

Aici ar fi intrat în joc și firma Drum Pod Invest SRL. La aceasta Radu Judele figurează ca asociat cu 90% dintre acţiuni, potrivit termene.ro.

„În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)”, transmite DNA.

Acuzaţii de trafic de influenţă şi luare de mită

Pentru suma de bani pretinsă, Radu Judele i-ar mai fi promis afaceristului că va interveni pe lângă şefii CJ Vaslui. Acesta a spus că-i va determina să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate. În acest context expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei. După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului Județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.

„Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a mai transmis DNA.

Radu Judele nu este la prima confruntare cu DNA

În anul 2013, procurorii i-au transmis că au probe împotriva lui, respectiv discuţii cu reprezentanţii firmei Tahal Consulting Engineering. „Am stat cam jumătate de oră. Mi s-a adus la cunoștință că sunt învinuit de trafic de influență”, a declarat Radu Judele la acea dată.

Radu Judele a fost chemat atunci de mai multe ori la Bucuresti pentru a fi audiat de procurorii anticorupție.

Atunci procurorii DNA au făcut percheziții în biroul lui Radu Judele de la Consiliul Județean Botoşani. Ulterior și la locuința acestuia și sediul firmei sale din iași.

Oamenii legii au ridicat mai multe documente și calculatoare.

Firma la care Radu Judele are 90% dintre acţiuni a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 3.133.565 RON. În acelaşi an, conform termene.ro, profitul firmei a fost de 268.427 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
-0.4 ° C
1.6 °
-1.1 °
90 %
1.5kmh
16 %
mie
2 °
joi
1 °
vin
1 °
sâm
-0 °
Dum
-2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă lucrezi unde trebuie, diferența între accesul liber și parcarea liberă nu mai contează.

EDITORIAL

Nu doar aparent, suntem un popor paradoxal. Un popor pentru care dubla măsură e ceva atât de obișnuit, încât nu doar că nu mai...

EPIGRAMA ZILEI

Pentru că intră fără veste Prin geamuri, uşi sau prin perete, Eu tare cred că moşul este Şiretul ... de la ghete !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...