spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăNaționalCum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă. Interviu cu...

Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă. Interviu cu Gerhard Roiss, fost CEO al OMV

Un interviu pe care Gerhard Roiss, fost CEO al OMV, l-a acordat publicației austriece, Profil.at pare lămuritor astăzi, când conducerea OMV vine la București să se întâlnescă cu oficialii noștri,  în plin proces internațional  pe care i l-a intentat României  pentru schimbarea Legii offshore, cu atât mai mult cu cât Germania trebuie să-și găsescă o alternatică în sud la Nord Stream 2, scrie Curs de Guvernare.

Gerhard Roiss a fost CEO al OMV între 2011 și 2015, când a fost dat afară cu doi ani înainte de încheierea mandatului. Presiunea pentru demiterea lui a început la finele lui 2014, după  invadarea de către Rusia a peninsulei  Crimeea. Roiss fusese membru în CA al OMV încă din anul 1997.

Interviul din Profil îi fusese luat lui Gerhard Roiss în martie 2022, imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia. El explică mizele politice din spatele a ceea ce Curs de Guvernare crede că sunt afaceri, mizele gepolitice din spatele a ceea ce se cheamă economie și – de asemenea, vorbește explicit despre gazul românesc în ecuația gazului austriac, pe fondul relațiilor oamenilor politici și de afaceri austrieci cu Rusia și cu vladimir Putin.

Mai jos, câteva fragmente esențiale din interviul lui Gerhard Roiss – CEO al OMV între 2011 și 2015 – publicat în 05 martie 2022:

Marea Neagră, cel mai mare depozit de gaz din istoria OMV

Profil:
Dvs înșivă, ca director general al OMV, ați semnat în iunie 2014 un contract cu Gazprom pentru construirea tronsonului austriac al South Stream. Anul 2014 a fost și anul crizei din Crimea și al primelor sancțiuni pentru Rusia. În acest caz, v-ați așezat la masa cu rușii.

Roiss:
Așa cum am spus deja, intenția mea a fost să reduc dependența de gazul rus.

Profil:
Facând un acord cu Gazprom?

Roiss:
Nu a existat niciun investitor european care ar fi fost dispus să finanțeze un astfel de proiect.

Profil:
În cele din urmă, proiectul South Stream a rămas în stadiul de intenție.

Roiss:
Contractul cu Gazprom a fost de la bun început un cadavru de hartie.

În realitate, se afla deja un alt proiect în concepție, North Stream 2. (Nota red. Profil:  Această conductă pur rusească prin Marea Baltică este acum finalizată, dar este în nfuncționala. Germania a refuzat recent toate certificatele, compania Gazprom din Elveția se confruntă cu incapacitatea de plată.)

Rușii știau că eu refuzam extinderea North Stream. Ma interesa doar conectarea Austriei la rezervele de gaz OMV din Marea Neagră.

În mai 2015, am văzut o fotografie în ziarul german „Welt”, care arăta o mare rundă de negocieri pentru North Stream 2. In fotografie erau prezenți atât oameni din Gazprom, cat si manageri OMV. Nu știam nimic despre asta și am sunat la atunci noul președinte al consiliului de administrație al OMV, Peter Oswald. Am vrut să stiu dacă stie ceva despre negocierile OMV cu North Stream 2.  Mi s-a spus sa ma tin departe de acest subiect.

Aricolul integral, în Curs de Guvernare!

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
39 %
5.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...