spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăNaționalNoi reguli pentru pensia alimentară

Noi reguli pentru pensia alimentară

O nouă lege aduce modificări substanțiale în cazurile ce presupun acordarea pensiei alimentare copilului după divorțul dintre părinți, chiar dacă acesta s-a făcut la notar. Cei care se sustrag de la această obligație vor fi aspru sancționați.

Pensia alimentară este subiectul unei noi legi adoptate recent de Senat. Actul prevede că părintele care, în urma unui act notarial care a consemnat divorțul, se angajează să plătească pensia alimentară pentru susținerea copiilor care au rămas în grija celuilalt părinte, dar nu îndeplinește această obligație timp de cel puțin trei luni, va fi supus investigației procurorilor.
Conform prevederilor din Codul penal, cei care comit această faptă pot fi sancționați cu până la trei ani de închisoare. Însă, această sancțiune este aplicabilă doar în cazul în care divorțul a fost pronunțat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Numai că, în acest an, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul din Codul penal menționat.

Și asta deoarece articolul era incomplet și crea o discriminare între copii. Cu referire la cei care nu primeau pensie alimentară stabilită printr-un proces de divorț în instanță și cei aflați în aceeași situație, dar cu părinți care optaseră pentru divorțul în fața unui notar.

Trei deputați din cadrul PNL au propus și înregistrat un proiect de lege la Parlamentul României. El urmărește, mai exact, modificarea articolului 378, alineatul 1, litera „c” din Codul penal.

Aceștia au argumentat că actuala reglementare din Codul penal incriminează doar „neplata cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească”. Astfel pedepsind-o cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Divorțul la notar nu te scutește de plata pensiei alimentare

Proiectul de lege inițiat de cei trei deputați liberali propune o modificare a legislației cu privire la infracțiunea de neplata cu rea-credință a pensiei alimentare.

Extinzând incriminarea la acele cazuri în care părinții nu achită pensia de întreținere stabilită fie prin hotărâre judecătorească, fie prin act notarial, pe o perioadă de trei luni sau mai mult.

Proiectul a trecut de Senat

Proiectul de lege a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a exprimat opinia că modificarea Codului penal este necesară. Totul pentru a alinia legislația la decizia Curții Constituționale.

Guvernul a comunicat, de asemenea, că sprijină adoptarea acestui act normativ. Ca urmare, în data de 18 septembrie, proiectul de lege a fost adoptat în plenul Senatului cu 107 voturi în favoare și un singur vot împotrivă. Acesta din urmă aparținând senatoarei Diana Șoșoacă.

Proiectul e acum la Camera Deputaților, for decizional, potrivit Realitatea.net

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...