spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăNaționalSalariile șefilor super-agenției înfiinţate de guvern cresc enorm

Salariile șefilor super-agenției înfiinţate de guvern cresc enorm

În an de restrişte bugetară, lefurile şefilor agenției care va monitoriza companiile de stat cresc cu 10.000 de lei.

Guvernul a făcut schimbări în ultima lună din 2023 în organizarea agenției care va monitoriza companiile de stat. A modificat organigrama, dar și salarizarea conducerii. Astfel, lefurile vor fi mai mari cu aproximativ 10.000 de lei brut.

În an de restriște bugetară, Guvernul a decis înființarea unei „super-agenții” care să gestioneze companiile de stat, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Nașterea s-a făcut prin lege, nr. 187 din iunie 2023, iar organizarea și funcționarea – printr-o hotărâre de Guvern, 617, din iulie 2023.

Noua agenție ar urma să aibă 88 de angajați, excluzând conducerea asigurată de un președinte, doi vicepreședinți și un secretar general, plus personalul cabinetelor lor. Adică 95 de oameni în total.

Salarizarea ar urma să fie „la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcţiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%”.

Potrivit documentelor de înființare, conducerea agenției avea, însă, salarizarea limitată de funcțiile asimilate – cele de secretar de stat pentru președinte, și de subsecretar de stat, pentru vicepreședinte.

Salariul maxim brut al unui secretar de stat este de 26.400 de lei, iar al unui subsecretar este 23.100 de lei.

Mai bine funcționar decât demnitar

Acest lucru s-a schimbat la sfârșitul anului trecut, potrivit unor documente consulate de Europa Liberă.

Astfel, Hotărârea de Guvern nr. 117/2023, aprobată pe 15 decembrie, a adus primele modificări ale legii de înființare și organizare a „super-agenției”.

Cea mai importantă este modificarea statutului conducerii. Mai exact, funcțiile de președinte și vicepreședinte nu mai sunt asimilate celei de secretar, respectiv subsecretar de stat.

Modificarea legislativă le ia statutul de demnitari celor din conducerea agenției, dar le dă dreptul de a fi salarizați cu 50% în plus față de grila de salarizare a bugetarilor.

Ceea ce înseamnă că președintele va avea un salariu brut lunar de 38.115 lei, iar vicepreședintele, de 34.650 de lei.

Pentru calculul salariilor bugetarilor se folosește o grilă de coeficienți, stabiliți prin lege, care se aplică salariului minim brut pe economie.

Salariul minim pe economie, în ianuarie 2024, este de 3.300 de lei, iar coeficientul pentru un secretar de stat este opt. Asta înseamnă că salariul brut al președintelui agenției era de 26.400 lei. Folosind același algoritm, salariul brut lunar al unui vicepreședinte era de 23.100 lei.

Cine a solicitat aceste modificări

Conducerea Agenției susține că modificarea de statut a fost, de fapt, o clarificare adusă legii inițiale. Președintele și vicepreședintele aveau funcțiile asimilate celor de demnitar doar din punct de vedere al salarizării. Și ar fi fost nevoie de o clarificare a situației cerută de Comisia Europeană.

„În urma modificărilor legislative […] nu a avut loc o schimbare a statutului conducerii AMEPIP, ci o clarificare a acestuia, prin eliminarea oricărei asimilări a funcțiilor de președinte și vicepreședinte al AMEPIP, cu funcțiile de demnitate publică”, scrie în răspunsul AMEPIP pentru Europa Liberă.

Președintele pentru o perioadă de patru ani al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va fi Mihai Precup. Mihai-Călin Precup, în vârstă de 37 de ani, a intrat în administrația publică în martie 2022, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor. În 2023 a fost numit în funcţia de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului. În 2020, a candidat pentru funcția de senator din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta.

Vicepreședinte este Victor Moraru, fost primar al orașului Amara din județul Ialomița, între anii 2000-2016, după care a ocupat un mandat de președinte al Consiliului Județean Ialomița. A absolvit facultatea la 35 de ani. Europa Liberă a scris despre Victor Moraru în octombrie 2022 că este prieten cu Marian Neacșu, fost șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG). Un avertizor de integritate declara atunci că Moraru a ajuns să ocupe o funcție de director în SGG fără să susțină concursul pe post.

Cel de-al doilea vicepreședinte este Ciprian Hodja. El a fost consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului din mai 2021 – în timpul guvernării lui Florin Cîțu – până în iunie 2023, când Marcel Ciolacu (PSD) a preluat funcția de premier de la Nicolae Ciucă (PNL).

În vârstă de 42 de ani, Ciprian Cătălin Hojda spune în CV că a lucrat în domeniul bancar în perioada 2003-2021.

Ce este și ce va face AMEPIP

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și-ar asigura un buget de peste 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro) anual prin tariful de monitorizare de 0,1%. Este un organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului. Are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate.

AMEPIP a fost înființată în luna iulie, în contextul în care Guvernul se chinuia să țină deficitul bugetar sub control prin reducerea cheltuielilor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...