spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalBani cu țârâita pentru drumurile din comunele județului. Primar - „Credeți-mă, chiar...

Bani cu țârâita pentru drumurile din comunele județului. Primar – „Credeți-mă, chiar e o bătaie de joc!” (VIDEO)

Grosul banilor alocați de Guvern pentru finanțarea cheltuielilor privind întreținerea drumurilor județene și comunale pe 2024 vor ajunge tot la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP). În schimb, primăriile vor primi doar circa 30 la sută. Împărțeala a fost făcută de Consiliul Județean, pe baza unui algoritm care ar fi ținut cont de dimensiunea localităților, rețelele de drumuri aflate în administrare și de starea drumurilor. Acest lucru a reieșit astăzi în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o conducerea CJ Botoșani cu primarii localităților din județ.

8 milioane pentru drumurile locale și comunale, aproape 17 milioane pentru drumurile județene

Banii repartizați de Guvern în acest an pentru întreținerea drumurilor de interes local din județ cumulează 25,087 milioane lei. Comparativ cu anul trecut, fondurile sunt o idee mai mici, în 2023 fiind repartizate 25,118 milioane de lei. Cu toate acestea, sumele prevăzute a ajunge în localități vor fi cu circa 30 la sută mai mari decât în anul precedent. Asta pentru că în 2023 localitățile au primit doar 20 la sută din suma totală, majoritatea banilor fiind dirijați pentru finalizarea Drumului Strategic. Anul acesta, însă, din cele 25 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat, 8,180 de milioane vor merge pentru drumurile de interes local, iar diferența de 16,907 milioane lei va ajunge la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri pentru drumurile județene.

Orașele primesc partea leului

Astfel, la nivelul orașelor vor ajunge 2,75 milioane de lei. Din această valoare, orașele Bucecea, Flămânzi, Săveni, Darabani și Ștefănești vor primi o sumă unitară de câte 250.000 de lei fiecare, în timp ce municipiul Botoșani va beneficia de un milion de lei, iar municipiul Dorohoi de 500.000 lei, în ultimele două cazuri sumele fiind duble față de anul trecut.

CJ Botoșani: Comunele vor împărți sărăcia

În schimb, comunele vor primi pentru drumurile de interes local sume cuprinse între 85.000 de lei și 65.000 de lei. Cei mai mulți bani, câte 85.000 de lei, vor primi comunele Bălușeni, Călărași, Corni, Coțușca, Hudești, Mihai Eminescu, Mihălășeni, Stăuceni, Șendriceni, Trușești, Ungureni și Vorona, iar cele mai mici alocări vor fi pentru comunele Adășeni, Blândești, Dimăcheni, Mitoc, acestea urmând să beneficieze de câte 65.000 de lei. În aceste condiții, primăriile vor avea parte de sume modice care nu vor ajunge pentru lucrări ample, ci doar pentru simple cârpeli sau câteva mașini de pietriș. Sumele prevăzute pentru fiecare localitate în parte pot fi vizualizate aici.

„Credeți-mă, chiar e o bătaie de joc!”

De altfel, primarii care au participat la întâlnirea de astăzi au ezitat să ia cuvântul. Singura reacție a venit din partea primarului liberal din comuna Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, care a susținut că sumele alocate comunelor nu asigură nici măcar ridicările topo pentru un proiect de asfaltare a unui drum.

„Noi apreciem ce faceți în județ, la Consiliul Județean, dar pentru noi primarii astea nu sunt sume. Sunt ceva – luați și voi de aicea. Păcat că ne-ați chemat, pentru sumele astea, sincer. Mă așteptam la mai mult, în contextul în care – eu mă rezum strict la Primăria comunei Mihai Eminescu – noi colectăm prin taxele plătite pentru mijloacele de transport dăm peste 500.000 de lei la Consiliul Județean și dumneavoastră ne dați 80.000 de lei. Credeți-mă, chiar e o bătaie de joc. Eu nu știu de ce mă mai străduiesc să strâng taxele pentru mijloacele de transport…”, a spus Verginel Gireadă.

Lucrări anunțate de CJ

De partea cealaltă, conducerea CJ a punctat lucrările care sunt programate anul acesta prin DJDP, încercând să justifice de ce două treimi din bani merg către drumurile județene. Astfel, anul acesta ar urma să se toarne aproape 50 de kilometri de covor asfaltic. Cj vrea să finalizeze intervenția pe drumul județean 208, în comuna Copălău, unde în toamnă s-au făcut lucrări la fundația drumului. Se intenționează și continuarea lucrărilor pe DJ 208 C pe tronsonul Vorona – Joldești (n.r. – care va lega practic municipiul de viitoarea Autostradă A7).

Totodată, CJ intenționează să intervină și pe DJ 296 Botoșani – Roma, până la intersecția cu drumul spre Costești, șosea care este afectată de o alunecare de teren. Totodată, se intenționează intervenții pe DJ 296A Stăuceni – Roșiori, care a fost afectat de devierea traficului greu în timpul modernizării drumului național Botoșani – Ștefănești. De asemenea, ar urma să fie executate o serie de lucrări și pe DJ 294 pe sectorul Brăteni – Dobârceni, afectat de alunecări de teren. În funcție de starea drumurilor la ieșirea din sezonul rece, reprezentanții CJ mai au pe listă și DJ 291 B Șendriceni – Mihăileni, DJ 298 Vorniceni – Dumeni, DJ 292 Corlăteni – Podeni, DJ 294 A în Mitoc și 293 A Viișoara -Păltiniș.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.2 °
81 %
0.4kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...