spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Procopie Decapolitul

Sfântul Procopie Decapolitul

După cum ne arată numele său, era din părțile Decapolei, regiune situată lângă Marea Galileei. Încă de tânăr a îmbrățișat viața monahală. Sfântul Procopie s-a afirmat că apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Din acest motiv, Procopie a fost arestat și torturat cu sălbăticie. După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viața sihăstrească, unde a viețuit până la o vârstă înaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.

Sfântul Talaleu

Sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Inițial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-şi trăiască restul vieții într-un cimitir. În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferință. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.

Sfântul Leandru de Sevilla (540-601 d. Hr.)

Mare părinte al Bisericii Spaniei, a fost Arhiepiscop al Sevillei. Sfântul Leandru este cinstit pe 27 februarie. A avut un rol important în răspândirea credinței sobornicești în Apus, lui datorându-i-se convertirea de la arianism la ortodoxie a vizigoților ce stăpâneau Spania în acele vremuri.

Acesta se trăgea, asemenea Sfântului Vasile cel Mare, dintr-o familie sfântă, alături de el găsindu-se în calendarele Bisericii toți cei trei frați ai săi. Leandru era cel mai în vârstă dintre ei, și pentru darurile lui a fost trimis de tânăr la Constantinopol, unde a legat o prietenie strânsă cu Sfântul Grigorie cel Mare, care se afla și el atunci acolo. Întorcându-se în Spania, sfântul a fost ales Arhiepiscop de Sevilla și a început să lucreze neobosit pentru binele păstoriților săi, îndreptând cărțile de slujbă, întrunind două sinoade și nevoindu-se să aducă la credință neamul vizigot.

În munca sa, Leandru a fost ajutat și de fratele său, Sfântul Fulgentie, episcop de Ecija (†633 d. Hr.), și de sora sa, Sfânta Florentina (†636 d. Hr.), care a ajuns stareță la peste o mie de călugărițe. Însă cel mai cunoscut din această familie aleasă a fost Sfântul Isidor al Sevillei (560-636 d. Hr.), unul dintre cei mai mari sfinți ai Spaniei. Isidor şi-a primit învățătura de la Sfântul Leandru, căruia i-a urmat în scaunul de arhiepiscop la Sevilla, continuând și întărind lucrarea fratelui său mai mare. Astfel, sfântul a stârpit de tot erezia ariană, a întrunit mai multe sinoade, dintre care cel mai însemnat la Toledo în 633, a întemeiat peste tot şcoli și mănăstiri și a terminat așa-numita Liturghie mozaraba, care astăzi îi poartă numele. Tot el a scris mulțime nenumărată de cărți, între care și viețile sfinților, iar pentru aceasta este socotit unul dintre Părinții Bisericii.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
8 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...