spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Mucenic Iachint

Sfântul Mucenic Iachint

A fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). Din cauza neparticipării sale la o jertfa adusa de împărat idolilor și a aflării ca este creștin, a fost bătut, biciuit și aruncat în temniță.

Ca mâncare nu i s-a dat decât carnea adusa ca jertfa idolilor. Sfântul Iachint a refuzat sa se hrănească cu ea și a murit în temniță.

Unul din străjeriintrânddupă obicei în temniță, ca sa-i ofere drept hrana cele jertfite idolilor, a văzuttemnița luminata în chip minunat și doi îngeri stand lângăSfântul Iachint. Unul acoperea trupul sfântului cu o haina prealuminoasă, iar altul ii punea pe cap o cununa preaminunată.

Împăratul a poruncit ca trupul Sfântului Mucenic Iachint sa fie aruncat în loc pustiu ca mâncare pentru animalele sălbatice.

MoașteleSfântului Iachint au fost luate din pustie de preotul Timotei, o ruda a mucenicului Iachint.

 

Oricare ar fi greșelile voastre, milostenia le precumpănește pe toate. Nu înțelegeți voi, în Evanghelie, pilda celor zece fecioare? Nu vedeți oare cum cele care nu făcuseră milostenia, cu toate că erau părtașe fecioriei, au rămas afară din odaia nunții? „Este scris, erau zece fecioare, cinci nebune, cinci. înțelepte”. Cele înțelepte aveau untdelemn, cele nebune nu, iar candelele lor s-au stins. Focul înfățișează fecioria, iar untdelemnul milostenia. Și după cum focul se stinge dacă untdelemnul nu-l hrănește picătură cu picătură, tot așa se stinge fecioria, dacă milostenia nu-i ținetovărășie. „Dați-ne untdelemn din candelele voastre”. Și cele înțelepte au răspuns: „Nu putem să vă dăm, de teamă că nici noi și nici voi nu veți avea… Mergețișicumpărați de la cei care vând”. Cine sunt negustorii care vând untdelemnul acesta? Cerșetorii care stau la ușa bisericilor ca să fie milostiviți. Și cu ce preț? Cu cel pe care-l vreți. Nu hotărăsc cât, ca să nu-mi scoateți în fată lipsa voastră. Dați, spre a cumpăra, atât cât aveți la îndemână. Aveți un dinar? Cumpărați cu el cerul, nu fiindcă cerul se poate cumpăra cu preț mic, ci fiindcă Stăpânul e milostiv oamenilor.

N-aveți un dinar? Dați un pahar cu apă proaspătă: „Celui ce va da în numele meu la unul din acești prea neînsemnațifrați ai mei un pahar de apă proaspătă ca să-i ostoiască setea, să nu-i fie teamă că-și va pierde plata”. Astfel se câștigă cerul – și noi nici nu vrem să știm de aceasta! Dați o pâine șicâștigați raiul – dațipuținșiveți căpăta mult; dați lucruri pieritoare șiveți primi în schimb din cele fără pieire, dați din cele materialeșiveți avea din cele cerești. Dacă ar fi un iarmaroc șipreturile ar fi scăzute, fiind prisos de mărfuri și multe din ele s-ar vinde pe nimic, nu ați face avere și n-ați da deoparte toate celelalte treburi ale voastre ca să profitați de prilejul acesta?

Cum trebuie să facem milostenia

Cel ce vrea să dea dovadă de omenie nu trebuie să ceară socoteală altora de cum își duc viața, ci trebuie numai să îndestuleze nevoia, să vindece lipsa. Fie el cel mai rău dintre oamenii dacă n-are hrana care-i trebuie, să punem un capăt foamei lui! Aceasta ne-a poruncit Hristos, când a zis: „Fiți asemeni Tatălui vostru din ceruri. El răsare Soarele lui și peste cei buni și peste cei răi și lasă să cadă ploaia sa și peste cei drepți, și peste cei nedrepți”.(Sf. Ioan Gură de Aur)

 

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...