joi, mai 16, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei

S-a născut din tată păgân elin și din mamă de neam evreu. Originar din cetatea Listra, a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. În Listra erau cinstiți în mod deosebit zeii păgâni Zeus și Hermes, în ale căror temple erau prezenți foarte mulți preoți care aduceau jertfe neîncetat.

Din Faptele Apostolilor, aflăm că Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde va tămădui un șchiop din pântecele maicii sale. În urma acestei minuni, mama lui Timotei îl găzduiește în casa sa, şi-l dăruiește pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei.

Timotei este numit de Sfântul Apostol Pavel „adevărat fiu al credinței”. L-a însoțit pe acesta în călătoriile misionare din Frigia, Galatia și Misia, în oraşele Troa, Filipi și Berea, la Atena.

Mai târziu, după ce Sfântul Evanghelist Ioan va fi alungat de împăratul Domițian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel îl va hirotoni episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Exista obiceiul în timpul anului, ca închinătorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau că așa aduc jertfă zeilor. În timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneală în faţa acestora și Îl mărturisește pe Hristos. Aceștia, neprimind cuvintele Sfântului Timotei, l-au bătut până când şi-a dat duhul. Trupul său a fost îngropat cu cinste în locul ce se numea Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaștele sale au fost duse în Constantinopol, de Sfântul Artemie mucenicul și au fost puse în biserica „Sfinții Apostoli”, alături de Apostolii Luca și Andrei.

 

Un alt lucru care m-a ajutat foarte mult a fost același răspuns, dat de părintele, la întrebarea: „Ce să fac eu pentru celălalt? Ce să fac eu pentru mama mea, pentru tatăl meu, pentru cei care suferă?”. Părintele, cu aceeași competență, îmi zice: „Rugăciune!”.

Am luat-o de la capăt: „Doamne, miluiește pe mama! Doamne, miruiește-l pe tata! Doamne Iisuse Hristoase…”. Și s-au întâmplat, se întâmplau lucruri… De exemplu: atunci când le vorbeam și le explicăm ce e bine, săreau la mine, mă contraziceau… dar când mă rugam, se schimbau lucrurile așa cum se potrivea celuilalt și nu așa cum credeam eu în capul meu că ar fi bine…(Monahia Siluana Vlad)

 

Preot Olivian SANDU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.4 ° C
14.4 °
13.6 °
55 %
0.9kmh
0 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...