spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăTurismEscapadă la Băile Balvanyos

Escapadă la Băile Balvanyos

Specificul zonei îl reprezintă mofetele umede, emanaţii post-vulcanice, adică acele amestecuri de bioxid de carbon şi gaze sulfuroase.

 

Dacă ajungeţi la Lacul Sfânta Ana, daţi o fugă şi până în staţiunea Băile Balvanyos. Sunt doar zece kilometri distanţă, aşa că nu vă abateţi prea mult din drum. Staţiunea este renumită pentru izvoarele sale minerale şi mofetele care tratează afecţiunile reumatismale şi hipertensiunile arteriale, însă peisajul pe care-l oferă şi posibilităţile de recreere sunt la fel de „tămăduitoare”. Vă oferim, în cele ce urmează, câteva sugestii de petrecere a timpului liber, idei de obiective pe care puteţi să le vizitaţi în zonă.

Staţiunea Băile Balvanyos este amplasată la o altitudine de aproape 900 de metri, în munţii Bodoc (Carpaţii de Curbura), aproape de oraşul Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna. Este rezultatul contopirii a trei mici băi, cea mai veche fiind Şaua Sosmezo (sau Puturosul de la Turia).

Denumirea locului se asociază substantivului din limba maghiară bálvány (n.r., loc plin de stâlpi, trunchiuri).

Muntele Puturos cu împrejurimile sale este amintit încă din 1344. Prima atestare documentară are loc în 1756, fiind vorba de un loc în pădure maghiară „stejarii lungi”, aflat la hotarul satului Turia maghiară Torjai. În 1767, se menţionează utilizarea – pentru cură, a gazelor sulfuroase. Primele amenajări necesare curei balneare şi facilităţi turistice au fost construite în 1895.

Spre finalul secolului XIX a fost construită în zonă o fabrică de lichefiere a dioxidului de carbon (prima de acest fel din arealul Carpatic), care era folosită pentru a folosi gazele emanate de Peştera Puturoasă. Aceasta a funcţionat până în 1916, când a căzut pradă flăcărilor în timpul luptelor duse de trupele româneşti.

Specificul zonei îl reprezintă mofetele umede, acele emanaţii post-vulcanice, care nu sunt altceva decât amestecuri de bioxid de carbon şi gaze sulfuroase, staţiunea fiind folosită pentru tratamente balneare încă din 1895, când Csiszar Denes a înfiinţat prima baie cu mofeta la poalele muntelui Csoma. În jurul acestor mofete sunt amenajate în aer liber bazine de lemn, cu apă rece, sulfuroasa. Sunt răspândite peste tot prin pădurea de brazi.

De asemenea, în staţiune există foarte multe izvoare cu ape feruginoase, care formează lacuri ruginii. E lesne de înţeles că aerul, puternic ozonat de altfel, este şi sulfuros. Însă peisajul face toţi banii, oferindu-le turiştilor o adevărată oază de relaxare. Balvanyos este o zonă destinată cu precădere pasionaţilor de drumeţii şi de plimbări pe cărările din pădure.

Lacul Sfânta Ana nu este singurul obiectiv pe care îl puteţi vizita; la lac puteţi ajunge din Balvanyos cu maşina sau cu bicicleta.

 

Peştera Sulfatară

În Balvanyos aveţi la dispoziţie numeroase trasee de parcurs. Unul dintre cele mai frumoase circuite este cel care duce la Peştera Sulfatară (sau Peştera Puturoasă, cum i se mai spune). În micuţa grotă nu vă veţi putea aventura mai mult de 7 metri în adâncime, din cauza gazelor emanate, însă vă puteţi relaxa pe una dintre băncuţele amplasate de o parte şi de alta a pereţilor de stâncă, aflate la intrare, în interior. Dacă ajungeţi aici cu o durere de spate, de gât sau de articulaţii, după câteva minute veţi simţi cum ele zboară ca prin farmec.

 

Peştera Ucigaşă

În Peştera Ucigaşă nu e indicat să intraţi – aşa cum sugerează şi numele, „ucide” tot. Emanaţiile de gaz sunt mult mai puternice în această peşteră, iar asta se simte chiar de la intrare. Concentraţia de bioxid de carbon este de aproape 99%. Merită însă să vizitaţi ruinele Cetăţii Balvanyos, una dintre cele mai vechi cetăţi ale zonei, care datează de prin secolul XII. Din întregul ansamblu arhitectural, turnul cetăţii este cel mai vechi. Ca să ajungeţi la ruine, trebuie să urmaţi drumul care duce spre Vârful Mijlociu, apoi spre drumul Cetăţii. Marcajul este punctul galben, iar traseul nu durează mai mult de o oră din Băile Balvanyos.

 

Trasee de parcurs

Dacă vreţi trasee mai lungi, iată câteva sugestii:

  • Băile Balvanyos – Buffogo – Madartemeto – Peştera Gyilkos (durata: 5 ore; marcaj: punctul albastru)
  • Balvanyos – Băile Csiszar – Pustia Csoma – Peştera Begyenko – Balvanyos (este un circuit de 5 ore de mers; marcaj: crucea albastră)
  • Turia – Peştera Pucioasă (durata: 1 ora 1; marcaj: punctul albastru)

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...