vineri, martie 29, 2024
AcasăTurismPârtii de schi din România

Pârtii de schi din România

Iubitorii sporturilor de iarnă pot profita de zăpadă în cele peste 40 de staţiuni montate din România.

 

În ţara noastră există 146 de km de pârtii, în 20 de judeţe. În România există, astfel, 44 de staţiuni unde se poate schia, iar cele mai multe pârtii, 23 la număr, se află în judeţul Harghita, urmat de Prahova (22 pârtii), Braşov (20 pârtii), Hunedoara (16) şi Maramureş (13 pârtii), potrivit datelor ANT, citate de wall-street.ro.

Cele mai lungi pârtii de schi din România sunt Drumul Roşu (Poiana Braşov), cu o lungime de 4.752 metri (dificultate uşoară), Sulinar (Poiana Braşov), cu o lungime de 3.394 metri (dificultate medie) şi Dealul Negru (Vatra Dornei), cu o lungime de 3.000 metri (dificultate medie). Acestea sunt urmate de pârtia Drumul de Vara (Sinaia), Lupului (Poiana Braşov) şi Carp (Sinaia), cu lungimi între 2.900 şi 2.500 metri, conform sursei citate.

 

Staţiunea Rânca, judeţul Gorj

 

Situată în Munţii Parâng, staţiunea Rânca are unul dintre cele mai lungi sezoane de schi. Prima zăpadă consistentă se depune de la jumătatea lunii septembrie, iar altitudinea înaltă şi temperaturile negative menţin pârtiile practicabile până târziu, în luna mai.

La Rânca se găsesc 6 pârtii de schi, cu dificultate uşoară şi medie. Cea mai lungă pârtie de schi are peste 800 de metri. Există şi o pârtie pentru săniuş amenajată pentru copii, iar urcarea se face prin două staţii de teleschi.

Recent s-a anunţat şi deschiderea celei mai mari pârtii din staţiune, care va pleca de la cota 2000 şi care va străbate vârful Păpuşa.

 

Staţiunea Mădăraş, judeţul Harghita

 

Judeţul Harghita are cel puţin 10 domenii de schi, iar 5 pârtii, de grade diferite de dificultate, deservite de trei instalaţii de teleschi, sunt doar în staţiunea Mădăraş. Pârtia pentru începători cu acces la teleschi are 100 de m, cea mai lungă este Pârtia albastră, de 1800 de m, iar cea mai dificilă, denumită Hadak Útja, are 700 de m.

Staţiunea Mădăraş este situată într-o zonă extrem de liniştită, iar pasionaţii sporturilor de iarnă şi ai vacanţelor la munte pot fi siguri că au facilităţi de cazare mult mai la îndemână faţă de staţiunile ultra cunoscute.

 

Straja, judeţul Hunedoara

 

12 pârtii de schi, cu toate gradele de dificultate, instalaţie nocturnă, sonorizare, acces la telescaun, teleschi sau telegondola din Lupeni – asta vă aşteaptă în staţiunea din munţii Vâlcan. Una din cele mai mari pârtii de schi din România, pârtia Straja măsoară 8100 de metri. Zăpada durează cam 4 luni pe an, iar grosimea stratului este, în medie, 50 de cm.

 

Cârlibaba, judeţul Suceava

 

Una din cele mai vechi aşezări din Moldova, satul Cârlibaba a devenit astăzi o modernă

staţiune de schi, cu două pârtii funcţionale, de grad mediu de dificultate, ambele asistate de tunuri de zăpadă artificială. Cârlibaba este o varianţă de resort turistic mai puţin aglomerat faţă de mult mai cunoscutele Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei.

 

Păltiniş, judeţul Sibiu

 

Cea mai veche staţiune montană din România, Păltiniş, este şi una din cele mai aglomerate şi mai căutate zone pentru schi. Doar una din vechile pârtii din staţiunea propriu zisă mai este funcţională. În schimb, la 1 km de intrarea în staţiune există complexul de pârtii Platoş -Arena, cu 7 pârtii cu grad diferit de dificultate, o pârtie pentru şcoala de schi şi zona Fun Park- amenajată pentru snow-board, trick-uri, sanie, sărituri şi alte distracţii.

 

Cavnic, judeţul Maramureş

 

Situată la poalele munţilor Gutâi, fosta exploatare minieră Cavnic trăieşte astăzi exclusiv din turism. Domeniul schiabil are 5 pârtii pentru schi de dificultăţi variate, o pârtie de sanie şi o şcoală pentru iniţierea în schi şi snowboard. Cea mai lungă pârtie din Cavnic are 2,5 km, iar accesul la toate domeniile schiabile se face cu teleschiul.

În Cavnic se poate schia şi vara. Aici este singura pârtie artificiala de schi din Romania. Pârtia măsoară 21m lăţime/100m lungime şi este realizată din cauciuc sintetic.

 

Poiana Braşov, judeţul Braşov

 

Poiana Braşov este cea mai populată şi mai cunoscută staţiune turistică montană din România. 12 pârtii de schi, cu diferite grade de dificultate, sunt deservite de două telecabine, o telegondola, cinci instalaţii de teleschi şi două de telescaun. Aici este si una din cele mai lungi pârtii de schi din Romania – Drumul Roşu – cu o lungime de 4752 de metri si cu un nivel de dificultate uşor, fiind bună chiar şi pentru schiorii începători. Pârtiile dificile din staţiune sunt pârtia Lupului, cu o lungime de 2605 de metri, Sub Teleferic, de 2200 de metri şi pârtia Kanzel, de 297 de metri. Marele inconvenient al acestei zone este suprapopularea în sezon, Poiana Braşov fiind foarte căutată de turiştii români, dar şi de străini.

 

Buşteni, judeţul Prahova

 

De pârtiile Kalinderu au auzit chiar şi cei care nu schiază. Kalinderu 1 şi 2 au peste 1,3 km lungime, de dificultate uşoară spre medie. Urcarea se poate face din telescaun, baby ski sau o bandă de transport, iar pe pârtia Kalinderu 1 se poate schia şi seara, fiind iluminată integral.

La baza pârtiilor există un Fun Park pentru începători sau pentru amatorii altor sporturi de iarnă.

 

Sinaia, judeţul Prahova

 

Cel mai mare domeniu schiabil din România se găseşte în staţiunea Sinaia. 18 pârtii de schi, pentru toate nivelurile, 8 linii de acces – telegondole, telecabine, teleschi sau telescaun, 3 trasee de tip competiţional, toate într-un decor spectaculos, care au îndreptăţit turiştii să numească această staţiune „Perla Carpaţilor”. Sinaia are cel mai mare număr de piste pentru experţi – ceea ce înseamnă grad mare de periculozitate – şi este una din cele mai bune staţiuni pentru schi-ul de altitudine.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...