spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăInterviu“Covid este o afecţiune extrem de imprevizibilă”

“Covid este o afecţiune extrem de imprevizibilă”

Monica Adăscăliţei, directorul DSP, susţine că nimeni nu capătă o imunitate de 100%, indiferent dacă a trecut prin boală sau dacă s-a vaccinat, dar munca zi de zi în spital arată clar că cei care au făcut vaccinul sunt mult mai protejaţi în faţa virusului

Reporter: – Doamna doctor, aţi spus în cea mai recentă conferinţă de presă că nu vă aşteptaţi la o creştere atât de bruscă a cazurilor de Covid în această perioadă. Care ar fi cauza acestei creşteri?

Monica Adăscăliţei: – Da, într-adevăr, realitatea a depăşit estimările făcute de către specialişti cu privire la gradul creşterii numărului de cazuri zilnice. Ne aşteptam la aceste cifre spre luna octombrie. Această tulpină, varianta Delta, ne-a demonstrat încă o dată că este foarte contagioasă şi răspândirea a fost foarte rapidă în comunitate, în special la persoanele tinere. Nu ne aşteptam la aceste cifre, pentru că suntem abia la începutul sezonului de toamnă-iarnă, iar temperaturile la exterior nu sunt atât de mici încât să favorizeze răspândirea acestui virus atât de mult pe cât o face. Dar se vede că vorbim de o variantă extrem de contagioasă a acestei boli.

– Anul trecut pe vremea aceasta stăteam mult mai bine la cifre, adică aveam mai puţine cazuri decât în acest an. Acum, însă, avem şi vaccin, au trecut şi mai multe persoane prin boală…

– Aşa este, dar trebuie ţinut cont că anul trecut vorbeam de o altă tulpină de virus, iar acum vorbim de o altă variantă, mult mai contagioasă. Această tulpină, care este predominantă în prezent, ne-a demonstrat, aşa cum au spus şi specialiştii, că se răspândeşte foarte repede în comunitate. Este posibil ca în prezent să fie şi mai mulţi asimptomatici, dar automat apar şi mai multe persoane care prezintă simptome.

– Toate aceste lucruri vin acum şi în sprijinul celor care sunt împotriva vaccinării şi a vaccinului. Oamenii spun “de ce să mă mai vaccinez, dacă tot mă îmbolnăvesc cu noua tulpină?”.

– La fel cum am spus întotdeauna, vaccinarea este un act voluntar. Dar cei care sunt împotriva vaccinării ar trebui să se uite şi peste cifre şi statistici. Dintre pacienţii internaţi în spital până acum, nici 2% nu reprezintă persoane care au fost vaccinate şi s-au îmbolnăvit. Deci marea majoritate a celor care ajung în spital, deci cu forme medii sau grave, sunt persoane nevaccinate. Spre exemplu, în cazul ultimelor patru decese înregistrate din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2, toţi bărbaţi, niciunul nu a fost vaccinat. Doi dintre ei cu vârsta sub 50 de ani. O mare parte dintre pacienţii vaccinaţi care au ajuns internaţi în spital aveau comorbidităţi, adică afecţiuni pulmonare preexistente, fie astm bronşic, fi bronhopneumonii, stări care se puteau agrava din cauza Covid. Mulţi au fost spitalizaţi pentru a fi monitorizaţi.

– Totuşi a fost acel pacient de 39 de ani, vaccinat, care a decedat din cauza Covid şi nu suferea de nicio altă boală…

– În primul rând este ştiut faptul că vaccinul nu dă garanţia 100% că suntem protejaţi de boală. Nu este vorba doar de acest vaccin, ci despre oricare vaccin am vorbi, chiar şi cel gripal, are un anumit procent de reuşită. Şi gripă poţi face chiar dacă te-ai vaccinat. Pacienţii vaccinaţi pot lua virusul, dar îl transmit într-o mai mică măsură. Agentul patogen are o încărcătură mai mică la un pacient vaccinat. Este adevărat, mai poţi transmite virusul mai departe, dar, repet, într-o mai mică măsură. Şansele ca o persoană să ia virusul de la o persoană vaccinată sunt mult mai reduse decât de la o persoană nevaccinată. Boala poate evolua diferit la fiecare pacient. Covid este o afecţiune extrem de imprevizibilă, care are forme de manifestări diferite, în funcţie de organismul fiecăruia. Nu avem garanţia, indiferent dacă o persoană este vaccinată sau nu, că prin celelalte măsuri de protecţie sau printr-un stil de viaţă mai ferit, putem scăpa de boală, dar vaccinul creşte mult şansele ca o persoană să fie ferită de această afecţiune sau, dacă o face, să dezvolte o formă uşoară. Evoluţia pacienţilor care sunt nevaccinaţi este foarte mare comparativ cu cei vaccinaţi. La Botoşani, merge undeva spre 1-2% procentul celor vaccinaţi care ajung în spital.

– Din câte am înţeles, legat de acel deces, pacientul a stat şi foarte mult acasă, cu simptome, până să vină la spital.

– Aici este problema cea mai mare, de foarte multe ori pacienţii care ajung în Urgenţe stau mult acasă, cu simptome, iau automedicaţie, nu iau legătura nici măcar cu medicul de familie, nici cu medicul specialist şi ajung la spital când deja boala a evoluat şi plămânii sunt afectaţi foarte mult. Atunci este mult mai greu să începem un tratament specific bolii, când deja aceasta este în trendul ascendent de evoluţie, decât la debut sau când faci prevenţie.

– Au apărut studii, mai ales prin Israel, care spun că mai protejaţi sunt cei care trec prin boală decât cei care se vaccinează.

– Depinde de fiecare organism în parte. Sunt pacienţi care au trecut prin boală şi nu au deloc anticorpi. Am cunoştinţe în această situaţie, care şi-au făcut ulterior test de anticorpi şi nu aveau deloc. Deja avem multe infectări la Botoşani la pacienţi care au trecut prin boală, şi acum au din nou Covid. Pe de altă parte, sunt pacienţi care au făcut vaccinul şi au foarte mulţi anticorpi, dar la fel de bine sunt şi cazuri în care au puţini anticorpi după ce au făcut vaccinul. Nu putem generaliza, iar acest virus ne-a arătat că nimeni nu capătă o imunitate de 100%, indiferent dacă a trecut prin boală sau dacă s-a vaccinat.

– Este vreun vaccin mai eficient decât celălalt? Mă refer aici la pacienţi care au ajuns internaţi deşi sunt vaccinaţi.

– Au fost pacienţi cu toate tipurile de vaccin până acum, dar, repet, au fost prea puţini pacienţi vaccinaţi care să fie internaţi pentru a ne putea edifica dacă un vaccin este mai performant decât altul. Chiar dacă o persoană este trecută prin boală sau este vaccinată, nu are garanţia că va avea suficienţi anticorpi în organism pentru a respinge acest virus.

– Având în vedere că se spune că varianta Delta afectează mai mult tinerii decât celelalte tulpini, este un motiv de îngrijorare începutul şcolii?

– Având în vedere că această tulpină este extrem de contagioasă noi sperăm că se vor păstra acele măsuri de protecţie şi de distanţare în şcoli pe care noi le-am transmis în repetate rânduri. Clar vom avea cazuri pozitive în şcoli, dar ceea ce am observat şi anul trecut, contaminarea nu a avut loc la nivelul şcolii. Toate cazurile au fost fie din focare familiale, fie din activităţi extraşcolare.

– Credeţi totuşi că se vor respecta aceste măsuri în şcoli, având în vedere că tinerii respectă mai greu anumite reguli?

– În general în şcoli s-au păstrat acestei măsuri, s-au folosit masca, dezinfectantul. Am solicitat intervale orare diferite pentru copii de a intra la ore, pauzele să fie în intervale orare diferite, şi atunci se diminuează contactul direct al copiilor între clase.

– Cum stăm cu vaccinarea cadrelor didactice acum, la început de şcoală?

– Suntem la aproximativ 50%. Din 4.274 de angajaţi în sistemul de învăţământ, personal didactic şi auxiliar, 2.121 sunt vaccinaţi în prezent. Se putea şi mai bine, este adevărat, dar, comparativ cu alte domenii de activitate, este destul de bine. Profesorii trebuie să înţeleagă că nu se vaccinează doar pentru a se proteja pe ei, ci şi pentru elevii lor.

– Cum comentaţi lipsa de interes a cadrelor medicale faţă de vaccinare? Sunt în continuare foarte multe exemple în rândul personalului medical, care nu se vaccinează. Există şi un focar pe secţia medicală 2.

– Sunt foarte multe cadre medicale care au trecut prin boală, un procent foarte mare. Sistemul sanitar este probabil domeniul cel mai afectat din acest punct de vedere. Sunt în continuare solicitări din partea personalului medical care doreşte să se vaccineze. Nu atât de mulţi cât ne-am dori şi cât ar fi normal, dar doritori mai sunt. La nivel de minister s-a luat la un moment dat decizia ca personalul să fie testat pe banii lui, dar, pe moment, s-a abandonat ideea. Noi aşteptăm precizări de la nivel central. Atâta timp cât personalul va respecta măsurile de protecţie cred că se vor limita aceste contaminări. Dacă prezintă simptome nu se vor prezenta la spital, iar dacă poartă echipament de protecţie corespunzător şansele de contaminare sunt minime.

– Dar este normal şi moral ca personalul medical să nu se vaccineze?

– Vaccinarea este un act benevol. Atâta timp cât nu este obligatorie, nu este legiferat acest lucru pentru personalul medical, nimeni nu îi poate obliga. Este decizia fiecăruia şi ţine de moralitatea fiecăruia.

– Au apărut mai multe situaţii în ţară cu vaccinări fictive, în care persoanele au obţinut certificatul de vaccinare fără a fi vaccinate.

– La Botoşani nu am avut sesizări din acest punct de vedere. La nivel de zvon poate a circulat prin oraş acest lucru, dar nu am primit nicio sesizare şi nu s-a confirmat nimic.

– Aţi avut pacienţi care au ajuns la spital pentru că nu credeau în Covid?

– Sunt foarte mulţi pacienţi care ajung la Urgenţe şi nu cred în existenţa acestui virus. Dar în momentul în care prezintă simptome şi ajung la spital cu forme medii sau grave îşi schimbă părerea.

– Suntem mai pregătiţi pentru valul patru faţă de celelalte situaţii?

– Din punct de vedere profesional, suntem pregătiţi. Din punct de vedere fizic, însă, tot personalul medical este extrem de obosit, a fost un an şi jumătate extrem de greu pentru toţi. Din punct de vedere al infrastructurii s-au făcut paşi mici, dar s-au mai reabilitat spaţii la spitale, s-au mai rezolvat probleme cu staţia de oxigen de la infecţioase, s-a mai reabilitat instalaţia electrică şi de căldură. S-au făcut paşi mici, dar s-a mai făcut câte ceva.

– Să ne aşteptăm la mai multe cazuri decât în celelalte valuri?

– Deocamdată începutul lunii septembrie ne arată că avem cazuri multe. Avem deja peste 50-60 de cazuri pe zi. Important este ca pacienţii să prezinte o formă uşoară şi să poată urma tratamentul la domiciliu. Mai greu va fi pentru cei care vor veni la spital şi vor fi internaţi.

– De ce este lumea tot mai violentă şi agresivă verbal şi fizic atunci când vine vorba de Covid?

– Atunci când apar restricţii, este clar că apar şi nemulţumiri. Poate au fost şi greşeli în luarea unor măsuri sau evaluarea anumitor riscuri, dar toate au fost luate pentru a se încerca limitarea pe cât posibil a răspândirii şi a evoluţiei nefavorabile a virusului în comunitate şi pentru a încerca să nu avem foarte multă lume bolnavă în acelaşi timp, care să pună presiune pe sistemul medical. În România nu au mai fost restricţii după 1990. Mai bine de un an de zile fără concerte, spectacole, deplasări îngreunate, toate acestea au creat o stare de nervozitate accentuată la foarte multe persoane. Plus că este şi în natura omului ca atunci când nu cunoaşte ceva, se întâlneşte cu situaţii inedite, cum creează acest virus, apare teama de nou, iar această nesiguranţă creează o agresivitate suplimentară. Oamenii trebuie să se informeze din surse oficiale. După cum bine ştiţi, am fost şi eu implicată într-un incident la sfârşitul săptămânii trecute, în care un domn a venit şi a reproşat faptul că familia este carantinată şi că au fost depistaţi pozitiv. Am încercat să-i explic şi lui şi încercăm să le explicăm tuturor persoanelor care sunt în astfel de situaţii. DSP carantinează pe baza unei metodologii stabilite la nivel naţional. Nimeni nu face ceva de capul nostru. Nu noi ne ocupăm de teste, nu noi recoltăm probele şi nici nu analizăm aceste probe. Probele sunt recoltate fie la spital, fie de către cei de la ambulanţă, fie de laboratoare private. Analizele sunt prelucrate la laboratoare de la spital, din sistemul privat sau de la Iaşi. Noi primim nişte rezultate, iar în funcţie de aceste rezultate sunt aplicate anumite măsuri. Nu facem noi pe X sau Y pozitiv sau negativ.

– Dar este şi această gândire, nu au fost deloc cazuri de Covid în vară, iar acum au explodat.

– Toţi cei care ajung acum în Urgenţe, prezintă simptome respectiv dureri de cap, lipsa gustului, mirosului, dureri în gât, tuse. Toată vara a fost cald, acum sunt aceste diferenţe mari de temperatură. Vedeţi, dimineaţa sunt 5-6 grade, iar la amiază 25. Este terenul cel mai propice pentru circulaţia virusului. De câte cazuri de gripă aţi auzit în vară? Covid este tot o boală virală, ca şi gripa. Dacă ne uităm la statisticile din ultimii zeci de ani, câte cazuri de gripă aţi avut vara?

– Ce le-aţi transmite celor care nu cred nimic despre această boală?

– Este dreptul fiecăruia să creadă sau să nu creadă în ceva. Eu aş dori să vadă acele filmuleţe cu pacienţi de pe terapie intensivă. Chiar cotidianul dumneavoastră a făcut câteva reportaje în secţia de reanimare Covid de la Botoşani, să vadă prin ce trec acei oameni şi apoi să decidă dacă vor sau nu să creadă. Dar, pentru a-ţi forma o părere, ar trebui să vezi măcar ambele variante. Să vadă cât este de greu să fii dependent de oxigen, să nu poţi respira, să te lupţi pentru fiecare gură de aer, să depinzi de aparate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.2 °
81 %
0.4kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...