sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInterviu“Singurul trofeu la care putem visa este Cupa României”

“Singurul trofeu la care putem visa este Cupa României”

Marius Croitoru, antrenorul FC Botoşani, susţine că, deşi are rezultate fantastice cu granzii care se bat la campionat, echipa noastră încă nu se poate gândi la titlu.

Rep: – Marius, în primul rând felicitări pentru parcursul echipei. Unul la care cred că nici cei mai optimiști suporteri nu s-ar fi așteptat la startul sezonului! Ai bătut campioana CFR, Universitatea Craiova, o altă pretendentă la titlu, ai remizat cu FCSB și ai încurcat alte echipe cu pretenții.

Marius Croitoru: – Bine, nu cred că sunt doar cei de care ai spus tu, cei mai optimiști suporteri. Sunt mult mai mulți cei care nu au crezut în noi. Chiar și de la noi, de aici, din jurul echipei. Sunt oameni importanți care nu se așteptau să mergem așa de bine. Important este că am reușit să le dăm predicțiile peste cap și să avem un început de campionat foarte bun. Tot ceea ce s-a întâmplat până acum este o obligație pentru mine. O obligație la muncă, la seriozitate, și vreau ca băieții să știe că nu au realizat încă nimic în acest sezon și vreau de la ei să aibă în continuare același parcurs.

– Care e secretul acestui parcurs incredibil, în urma căruia pentru FC Botoșani podiumul a devenit o obișnuință?

– Muncă, muncă și iar muncă. Nimic altceva!

– Totuși vorbim de o echipă cu totul nouă. Iar a plecat în vară un microbuz plin de fotbaliști și a venit altul!

– Am mers în play-off cu două echipe diferite de la același club, așa că nu văd de ce nu aș face-o și a treia oară!

– Cu alte cuvinte, vrei să spui că deși nu ai plecat de la FC Botoșani, ai pregătit trei echipe până în prezent în scurta ta carieră de antrenor!

– Da, aceasta din prezent este a treia echipă. Pentru mine nu e niciun fel de problemă. Orice jucător este de vânzare, dar să fie la prețul corect. Jucători fără echipe am văzut. Nu am văzut echipe fără jucători. Sunt fotbaliști peste tot în lumea asta. Totul este să-i descoperi și să-i formezi. Cine știa de Racovițan sau de Malcom? Sunt jucători care nu spuneau nimic în urmă cu trei luni și care acum sunt pe buzele tuturor.

– Cum îi miroși?

– Fiecare antrenor are viziunea sa. Mie îmi place un anumit tipar de fotbalist pe care îl caut și când îl găsesc încerc să-l aduc cât mai repede.

– Cât timp îți ia ca să cauți un fotbalist?

– De la 10 secunde până la 20 de secunde!

– Care e cel de 10 secunde și care e cel de 20 de secunde?

– 20 sunt fundașii, iar de 10 atacanții. Pe urmă încep să-i analizez, mă uit la meciuri întregi ale lor, iar dacă îmi plac, îi aduc. E o responsabilitate mare, pentru că noi nu ne permitem să aducem 10 jucători și pe urmă, după o lună, să ne despărțim de ei. De aceea trebuie să fiu foarte atent la selecție. Acesta este și motivul pentru care am avut puține eșecuri.

– Am vorbit de multe ori, dar nu te-am întrebat niciodată. Ce urmărești la un fotbalist?

– În primul rând calitățile individuale. Contează foarte mult, pentru că în România e foarte greu să-ți permiți să plătești două calități. Asta înseamnă jucător de 10.000-15.000 de euro contract lunar. Mă refer aici tehnică-viteză sau tehnică-inteligență sau viziune de joc, viteză de gândire. Și atunci încerc să găsesc câte o calitate la fiecare jucător, să formăm un puzzle, care la un moment dat să dea randament.

– Și ai dat până acum de fotbalistul complet?

– Nu. Este greu să găsești fotbalist și inteligent în joc și viteză și forță. Acest tip de jucător nu-i pentru România! Unul are viteaza, altul are tehnica. Puși unul lângă celălalt rezultă un fotbalist complet. Eu tot ce fac este să le dezvolt calitatea individuală pe care o au și ușor ușor să înțeleagă anumite principii ale mele ca antrenor.

– Nici Hervin Onghenda nu este fotbalistul complet?

– El este la alt nivel. Mereu a fost la alt nivel.

– Ce i-ai făcut? De unde schimbarea asta?

– El știe bine. E primul jucător pe care eu l-am transferat la Botoșani când eram director sportiv. E vorba de o afinitate reciprocă și e normal să dea totul pentru mine. A refuzat o ofertă concretă, incredibilă de la FCSB, numai ca să rămână aici lângă mine și să-și ducă contractul la bun sfârșit. Mi-a promis că rămâne cu mine până la sfârșitul sezonului, pentru că și eu am refuzat ceva pentru echipă.

– E clar că el va pleca, dar tu?

– Este posibil orice. Sunt patru ani de când sunt aici la club, se încheie un ciclu. Mai este mult până în vară și se pot schimba multe.

– Simți că ai dat totul pentru FC Botoșani?

– Ca antrenor nu pot spune că am dat totul. Pentru mine a fost însă mereu o provocare să antrenez FC Botoșani, având în vedere că mereu am avut jucătorii schimbați. A fost ca și cum am schimbat cluburile. Crede-mă, chiar nu e ușor să-ți propui performanțe la un cub ca Botoșaniul și să intri în play-off cu jucători noi. Am spus-o și o repet: pentru mine a fost o performanță că am mers doi ani la rând cu două echipe diferite în play-off și ar fi formidabil să recidivez.

– Marius, ce te ajută mai mult în această meserie de scouting? Scurta ta carieră de director sportiv sau experienţa acumulată ca jucător?

– Cariera de fotbalist și libertatea pe care mi-o oferă domnul Iftime. Contează enorm. Niciodată nu mi-a spus să nu aduc un jucător pe care mi l-am dorit. Are încredere totală în mine. De asta nici eu nu m-am opus niciodată vânzării vreunui jucător. Știu că oricând pot aduce altul fără nicio problemă.

– Care va fi următorul tun?

– Sunt destui. E Racovițan, pentru care deja am avut o ofertă, Malcom, care la fel, am avut ofertă. Sunt jucători tineri care vor ajunge departe.

– Păi ei nu au jucat decât câteva meciuri în acest campionat și deja ai avut oferte pentru ei?

– Da. Au avut oferte din România, de la o echipă bună, care anul trecut a fost în primele trei. Deocamdată ei nu sunt de vânzare.

– Tu de regulă ești foarte echilibrat în declarații, însă la sfârșitul meciului cu CFR Cluj ai avut o intervenție la Digi. Un atac fără precedent la adresa colegilor tăi de breaslă…

– Nu este un atac. Este doar un răspuns, pentru că nu eu sunt cel care atacă. Eu sunt doar nevoit să mă apăr. Este o diferență. Ei au avut aceeași problemă ca și mine, nu au avut Licența Pro. Sunt foarte mulți și ei se știu bine care sunt. Între timp au obținut Licența Pro și au prins glas. Ca și mine și ei au antrenat cu Licența A a și nu mai erau deloc deranjați atunci.

– Rădoi?

– Nu selecționerul. El nu a spus niciodată nimic de mine. Sunt mulți alții care stau prin studiouri și vorbesc de alții. Eu nu am vrut să le dau nicio palmă. Simplu fapt că de Botoșani se vorbește la superlativ este cel mai bun răspuns al meu pentru ei.

– Dar ți se pare normal să ți se pună pumnul în gură, să ți se interzică să mergi la conferințele de presă?

– Există un regulament pe care eu l-am încălcat. Am doar Licența A și mi-am permis să merg la conferința de presă. Or în regulament scrie clar că doar antrenorii cu Licența Pro pot merge la conferințe. Am greșit, am fost amendat, nu e niciun fel de problemă. Chiar nu mă deranjează.

– Ai amintit în prima parte a discuției noastre că ai dus Botoșaniul în play-off cu două echipe diferite. Totuși mereu au fost sincope și niciodată nu a fost performanța deplină. E momentul pentru un trofeu?

– Singurul trofeu la care putem visa, care este mai ușor de atins, este Cupa României. Lupta la campionat este grea. Ar trebui să iasă de acolo CFR Cluj, Universitatea și FCSB, ceea ce este imposibil.

– Totuși nu ai pierdut cu ele!

– Nu am pierdut, dar diferența până la final e făcută de bugete. CFR investește de opt-zece ori mai mult ca noi. Diferența este mare, imensă, nu ne putem compara cu ei. Bine, nu muntele de bani joacă, dar tot vorbeam de jucători mai devreme. Eu îmi permit să cumpăr jucători cu o calitate, iar ei aduc fotbaliști cu două calități. Or aceste detalii pot conta mult în anumite meciuri.

– Cum vei elimina sincopele? Că sigur vor începe să apară înfrângerile. Știi că la noi când încep, se leagă, două, trei…

– Hmm…În primul meu an ca antrenor în Liga 1, am avut numai cinci înfrângeri. În al doilea an, au venit acele trei înfrângeri la rând, cauzate și de eliminarea din Europa. Nu am reușit să gestionăm bine acel moment, toți vorbeau că, gata, jucăm cu Tottenham și îl visau pe Mourinho la Botoșani și am plătit scump. Am avut cinci înfrângeri într-o lună, dar ne-am revenit și am ajuns în play-off și ne-am îndeplinit obiectivul. În play-off nu se ajunge după un meci, ci după o muncă de un an de zile.

– Aseară, în Capitală cu Dinamo, FC Botoșani a fost mare favorită. Credeai vreodată că Botoșaniul va ajunge să aibă acest statut într-un meci cu „câinii?”

– Dacă privim istoria, tot ce înseamnă Dinamo pentru fotbalul românesc, clar nu mă așteptam. Sunt foarte puține echipe în România care pleacă favorite cu Dinamo. Nu ai cum să spui că o echipă de provincie își permite să fie favorită în fața uneia care domina fotbalul românesc, care a cucerit campionate și a avut performanțe europene și a scos generații pe bandă și jucători emblematici pentru naționala României. Din păcate pentru ei, realitatea bate istoria. Pentru noi este important în continuare să mergem cu pași mărunți, dar siguri, și să adunăm puncte pentru că e clar, obiectivul este calificarea în play-off.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...