sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInterviu„Promisiunea pentru botoșăneni este că vom promova în Liga Zimbrilor”

„Promisiunea pentru botoșăneni este că vom promova în Liga Zimbrilor”

Preşedintele clubului de handbal CSM Botoşani şi-a propus să facă un fenomen la nivel judeţean din acest sport, pentru că aici este un bazin foarte bun de copii şi ar putea să apară şcoli de profil la Dorohoi, Bucecea, Leorda, Flămânzi și Ștefănești

-Rep: Domnule președinte, sunteți mulțumit de acest debut de campionat în care CSM Botoșani a învins clar Poli Iași și CSU Suceava?

-Cătălin Stoleru: Este un debut conform așteptărilor. Noi avem nevoie de astfel de jocuri pentru a ne intra în mână și pentru a ne pregăti cât mai bine pentru play-off-ul promovării.

-Deci obiectivul declarat este promovarea!

-Fără doar și poate! Avem experiența unei promovări în Liga Zimbrilor și a meciurilor disputate acolo, care ne va ajuta enorm în acest sezon, la finalul căruia ne dorim să revenim acolo unde ne este locul, în elita handbalului masculin românesc. În Botoșani s-a creat o emulație în jurul acestui sport și ne dorim să transformăm fiecare meci al nostru într-o sărbătoare.

-Apropo de Liga Zimbrilor, a fost aerul cam tare acolo, sau cum explicați retrogradarea după numai un an în elită?

– Ne-au afectat în egală măsură atât pandemia, cât și lipsa suporterilor. Una e să joci acasă și alta în turnee, așa cum s-a desfășurat campionatul trecut. Sincer vă spun, valoric nu am fost cu mult sub echipele din Liga Zimbrilor. Ne-a lipsit un lot mai numeros, nu am avut bancă, cum se spune în sport. În momentul în care au apărut accidentările, Covid-ul, nu am mai avut soluții. Atunci s-a destrămat și echipa și nu am mai avut aceeaşi consistență în joc. Am jucat cu rezervele rezervelor, omogenitatea s-a pierdut…Chiar dacă am retrogradat după numai un an din Liga Zimbrilor, a fost o experiență bună. Am văzut ce trebuie să facem pentru a îndrepta lucrurile și sperăm ca anul viitor să abordăm altfel campionatul. E clar că unul dintre motivele retrogradării, dacă nu chiar principalul, a fost pandemia. Au fost șase meciuri pe care le-am pierdut pentru că nu am putut să ne prezentăm din cauza Covid-19. Or acele meciuri ne-au tras în jos. Acele rezultate nu pot fi puse pe seama echipei. Impactul cu Liga Zimbrilor a fost dur, însă am avut de învățat și cel mai mult am câștigat la capitolul experiență.

-Plecând de la această retrogradare din Liga Zimbrilor, vi s-a adus un val de critici. Chiar ați fost arătat cu degetul, ați fost la un pas de a fi numit „persoana nongrata” să spunem așa. Și asta pentru că ați obținut o finanțare de la autoritățile locale!

-Noi am fost atrași într-o luptă politică pe care practic nu ne-am dorit-o. S-a făcut un proiect, am accesat fonduri pe Legea 69, un program accesibil echipelor care fac performanță. Am fost cumva marginalizați de o parte a mass-media pentru că nu am obținut performanță. Trebuie să precizez că am avut cel mai mic buget din Liga Zimbrilor. Pe lângă faptul că am fost văduviți de accidentări și pandemie, am avut și un buget foarte mic.

-De cât a fost?

-1,3 milioane de lei. Care a venit în mare parte, 85% mai exact, din fonduri private, fiind acoperit de domnul Gheorghe Ciubotaru de la Electroalfa. Asta a fost singura susținere a noastră. A fost un buget istoric, dar istoric de mic! Cel mai mic din istoria Ligii Zimbrilor. Și nu glumesc când afirm acest lucru. Ce a făcut acum Primăria, că a acceptat să ne susțină, e un mare favor făcut sportului în general, nu neapărat handbalului în sine. Sportul de masă nu se poate dezvolta fără bani și fără vârfuri. Suntem singura echipă din județ care face handbal și ne propunem în continuare să facem performanță.

-La cât se ridică în acest an bugetul?

-Bugetul nostru până la sfârșitul sezonului este de 2,4 milioane de lei. De la Primărie am primit un milion, ceea ce înseamnă că mai avem nevoie de încă 1,4 milioane lei. Avem promisiuni de la unii sponsori privați să acopere această diferență. Electroalfa, dar și alți sponsori cu care suntem în discuții avansate.

-Așteptați și Consiliul Județean lângă echipă?

-Da, ne-am dori foarte mult. Noi deja avem un proiect să deschidem școli de handbal la Bucecea, Dorohoi și probabil și Leorda în perioada imediat următoare, după care vor urma Flămânzi și Ștefănești. Deci o să avem nevoie și de sprijinul CJ, pentru că vrem să facem handbal și în județ. Anul viitor, dacă vom promova, vom fi obligați să avem echipă satelit care va juca în Divizia A. Or ne dorim ca această echipă să joace în județ, să popularizăm handbalul.

-Văd că sunteți pozitiv și vorbiți ca și cum știți, aveți siguranța că veți promova în Liga Zimbrilor!

-Asta e promisiunea pe care o facem botoșănenilor, că la finalul sezonului vom promova în Liga Zimbrilor.

-Ați fost tentat, după retrogradare, să renunțați?

-De foarte multe ori. Când nu vin rezultatele, eşti dezamăgit și îţi vine să te lași, să renunți.

-Credeți că dacă ați fi renunțat, s-ar fi pus lacătul și pe handbal, pentru că CSM-ul este creația dumneavoastră?

-Nu știu dacă s-ar fi întâmplat asta. Nu sunt eu „gurul” handbalului. E drept însă că am pus mult suflet, iar acest lucru se vede. Dacă pui suflet, apar și rezultate, dar imediat și dușmani. Și s-a văzut. Eu zic însă că am făcut un bine handbalului botoșănean.

-Sincer, ați avut certuri în familie din cauza handbalului?

-Foarte multe! Nu vreau să spun câte, nu certuri, discuții am avut în familie…te duci numai acolo… nu mai vii acasă…banii toți se duc acolo…Au fost foarte multe discuții. În schimb, când vin satisfacțiile și rezultatele, atunci uiți de toate. Anul trecut, când ne-am calificat în Liga Zimbrilor, am trăit momente unice…Eu nu mă gândeam vreodată că voi ajunge în Liga Zimbrilor. Am pornit la drum ca să particip la o competiție. Pe urmă pe drum mi s-au alăturat oameni pe care i-am atras lângă mine. Ce mi-am propus a fost să facem un fenomen aici în Botoșani, pentru că știam că lipsește acest lucru și e un bazin foarte bun de copii. Și veți vedea că în România, așa cum se vorbește de FC Botoșani la superlativ, se va vorbi și de CSM Botoșani!

-Aveți o echipă foarte tânără, a cărei medie de vârstă este de doar 22 de ani. Nu e totuși prea riscant să atacați o promovare cu un lot atât de tânăr?

– Noi în acest sezon vrem să formăm o echipă puternică. Noi spunem că deja avem o echipă redutabilă, dar ne lipsesc meciurile importante, experiența și coeziunea. Aici mai avem de lucrat. Sunt convins însă că vom crește de la meci la meci. Florin Ciubotariu are creditul meu 100%. El iubește handbalul, este un caracter deosebit și are și experiență foarte mare în Liga 1. Echipa pe care a format-o este una de viitor, bazată pe foarte mulți tineri și sunt convins că ne vom atinge obiectivul. Ca vârfuri îi avem pe Claudiu Lăzurcă, Robert Alupoaie, experimentatul Cristian Adomnicăi, echilibrul echipei stă practic în el, dar și în noii veniți, Oleksandr Starchenko și Raul Fîntînă, care s-au integrat foarte repede în echipa noastră. Îl mai avem pe Tiberius Moldovanu care are 29 de ani și este accidentat, va reveni abia în decembrie. E un inter-stânga de forță care ne va ajuta mult. De asemenea, îl așteptăm pe Antonio Pintilei, o extremă stânga percutantă…Dacă va mai fi nevoie de o plombă-două, vom muta în iarnă.

-Cu cine se bate CSM Botoșani la promovare?

-Din câte știu, sunt ceva echipe cu șanse la promovare. Odorheiu Secuiesc, CSM Oradea, CSM Reșița, Medgidia, sunt echipe cu experiență care se vor bate pentru Liga Zimbrilor. În acest moment, la startul campionatului, nu ne putem pune în postura de favorită principală, dar ne dorim ca la startul play-off-ului să devenim favoriți la promovare și să revenim acolo unde ne este locul, în elita handbalului masculin românesc.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...