nine − one =

A password will be e-mailed to you.

Zona de nord a Dobrogei ascunde adevărate comori arheologice care fac deliciul turiştilor.

 

În Dobrogea de Nord, judeţul Tulcea, există peste 500 de situri arheologice înscrise în Lista naţională a Monumentelor Istorice. La acestea se adăugă alte câteva sute de movile, „tumuli”, care împânzesc zona de nord a Dobrogei şi care ascund comori de arheologie. Într-un astfel de tumul a fost descoperit, în urmă cu mulţi ani, tezaurul de la Agighiol, extrem de valoros pentru lumea ştiinţifică.

Cele mai cunoscute monumente istorice din judeţul Tulcea sunt: Orgame/ Argamum – Jurilovca, Enisala, Aegyssus Tulcea sau Noviodunum – Isaccea. La acestea se adăugă şi bazilicile paleocreştine din secolele IV-VII d.ch. de la Halmyris – Murighiol, unde au fost descoperite rămăşiţele a doi martiri creştini, Epictet şi Astion, sau cea de la Niculiţel, cripta a martirilor Zoticos, Athalos, Camassis şi Filipos, sau Biserica Sfântul Athanasie (sec. XIV d.ch.).

 

Cetatea Orgame/Argamum

 

Cetatea Orgame/Argamum este situată la şase kilometri de comună Jurilovca, pe malul Lacului Razim, şi este prima localitate de pe teritoriul României menţionată într-un izvor antic. Oraşul şi cetatea Argamum se întindeau pe o suprafaţă de peste 100 de hectare.

Vechiul oraş Argamum era situat pe un promontoriu care domina Lacul Razim, cu o înălţime de aproximativ 50 de metri, o stâncă abruptă către lac astfel încât impresia este că nu eşti în România ci undeva pe coasta Greciei. Aşa cum a spus directorul Florin Topoleanu, acesta este cel mai frumos şantier arheologic din România, citându-şi oaspeţii.

 

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala domina ca înălţime. A fost construită la intersecţia unor importante drumuri atât pe apă cât şi pe uscat. Cetatea a fost construită de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveza la începutul secolului XIV e.n.

Era un adevărat „cuib de vulturi” care domina strategic o zonă foarte importantă din punct de vedere al comerţului. A fost stăpânită de Mircea cel Bătrân iar la sfârşitul domniei acestuia, a fost cucerită de către turci iar în cetate s-a instalat o garnizoană otomană. Cetatea ocupa aproximativ 0,3 hectare cu o încântă mai veche complet dărâmată de turci. Acum se păstrează cinci turnuri rectangulare.

 

Cetatea Aegyssus

Cetatea Aegyssus, oraşul Tulcea, este pomenită în izvoare şi există descoperiri arheologice care o situează printre cetăţile, fortificaţiile importante care apărau graniţa Imperiului Roman. Aici s-au făcut descoperiri arheologice importante şi a fost locuită din perioada romană timpurie până în feudalismul târziu. Lucrul cel mai important este că în incinta cetăţii Aegyssus, aflată pe dealul Monumentului Independenţei, funcţionează Muzeul de Istorie şi Arheologie.

 

Halmyris – Murighiol

La Halmyris – Murighiol, descoperirile arheologice au identificat existenţa, în nord-estul platoului cetăţii a unei locuiri getice încă din sec. VI-V a.Chr. La începutul sec ÎI p.Chr. s-a construit prima fortificaţie romană. Încă din această perioadă cetatea a devenit o importanţă staţie a flotei dunărene, Classis Flavia Moesica, lucru certificat şi de numele purtat de aşezarea din jurul castrului – vicus classicorum (satul corăbierilor).

Unul dintre cele mai importante momente ale acestei perioade este reprezentat de ridicarea bazilicii episcopale în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare. În anul 2001 a fost descoperită, sub altarul acestui monument, o criptă care adăpostea rămăşiţele pământeşti ale martirilor Epictet şi Astion, ascunse şi ocrotite, până la ridicarea bazilicii, de către creştinii din Halmyris.

 

Cetăţile antice pot fi exploatate turistic

Dacă sunteţi pasionat de astfel de zone istorice, vă puteţi crea un circuit care să lege cel puţin aceste patru cetăţi, dar trebuie să mergeţi cu maşina personală, pentru că, deocamdată, nu există un astfel de circuit organizat de către o instituţie de stat sau privată.

Astfel, un posibil circuit turistic ar fi Tulcea (Aegyssus) – Murighiol (Halmyris) – Enisala (Cetatea Enisala) – Jurilovca (Argamum), durata unei astfel de călătorii fiind de circa o oră jumătate cu maşina.

Un alt circuit ar putea include cetăţile Noviodunum (Isaccea) şi cripta martirilor creştini de la Niculiţel, dar puteţi merge, pe aceeaşi rută şi la Mănăstirile Celic Dere – Cocoş – Saon. Sigur, aceste două rute nu sunt singurele posibile, dar fiind atât de numeroase, vă puteţi opri acolo unde vă este mai aproape şi dacă mergeţi în Delta Dunării sau în Munţii Măcinului.

În afară de vizitarea cetăţilor, puteţi face popasuri şi puteţi lua masa, la Jurilovca, unde sunt mai multe pensiuni turistice şi restaurante, la Enisala sau la popasul Doi Iepuraşi, din Pădurea Babadag, dacă vreţi să vă întoarceţi la Tulcea pe DN Tulcea – Constanţa.

 

 

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...