spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăCaleidoscopDuzina dezinformatorilor

Duzina dezinformatorilor

Majoritatea dezinformărilor legate de Covid-19, care provin din SUA, sunt de la 12 oameni.

CCDH, o organizație non profit, a făcut un clasament a 12 personalități online, pe care l-a numit duzina dezinformatorilor, care acționează pe mai multe platforme sociale și au în total 59 de milioane de urmăritori, cu cel mai mare impact pe Facebook. CCDH a analizat 812.000 de postări și a calculat că 73% din știrile false de pe Facebook provin de la cei 12.

Postările au fost traduse și în alte limbi și preluate în toată lumea, dar au fost analizate doar cele din SUA, însă situația e similară în mai toate țările din lume. Un grup restrâns de persoane reușește să facă mai mult decât guvernele unor țări.

CCDH (Center for Countering Digital Hate) este un ONG care încearcă să întrerupă arhitectura discursului urii și dezinformării în mediul online.

Zeci de milioane de urmăritori

Printre cei 12 din America regăsim medici care au îmbrățișat pseudo-știința, un culturist, un blogger de viață sănătoasă, un zelot religios și, cel mai notabil, Robert F. Kennedy Jr, nepotul președintelui american John F. Kennedy, care și el leagă vaccinurile de autism și rețeaua 5G pentru telefoane mobile de pandemia de coronavirus.

Trăind în fața publicului online, acest grup mic de indivizi, fără experiență medicală relevantă, abuzează platformele sociale pentru a prezenta greșit amenințarea pandemiei și a împrăștia știri false. Cu cei 59 de milioane de urmăritori, au creat cele mai importante platforme în social media pentru anti-vacciniști.

Facebook, Google și Twitter au politici pentru a preveni dezinformarea legată de pandemie, dar toate au eșuat în a pune în practică aceste politici.

Indivizii selectați de CCDH au conturi de social media anti-vaccin cu un număr mare de urmăritori sau pentru că produc volume mari de conținut a căror transmitere evoluează rapid pe rețelele sociale. Analiza conținutului postărilor anti-vaccin de pe Facebook arată că 73% din știrile false provin de la cei 12 și au fost repostate de 689.000 de ori.

Rapoarte recente sugerează că Facebook face propria anchetă internă pentru a înțelege răspândirea veștilor false pe platformă, dar au găsit numere mult mai mici. Cei de la CCDH spun că se pare că Facebook nu analizează și originea postărilor false. De exemplu, la unul din cei din duzina găsită de CCDH, Joseph Mercola, Facebook atribuie 12.000 de distribuiri ale unui material anti-vaccin de pe site-ul său unor utilizatori individuali, în loc să le atribuie lui Mercola, care a scris articolul inițial.

Breşă la Facebook

Această abordare ține de politica Facebook de a nu ține cont de conexiunile între conturi din lumea virtuală, de exemplu interzicând accesul pe Instagram unor persoane, dar lăsându-le liber contul de Facebook, de pe care distribuie aceleași materiale.

Antreprenori, medici şi nepot de fost preşedinte

-Lista celor de la CCDH începe cu Joseph Mercola un antreprenor anti-vaccin de succes care vinde suplimente alimentare și cure false ca alternative la vaccinuri. Conturile personale ale lui Mercola în social media au 3,6 milioane de urmăritori.

-John F. Kennedy Jr este un vechi anti-vaccinist și organizația sa „Children”s Health Defense” (CHD) postează o listă lungă de articole anti-vaccin. Leagă vaccinurile de cipuri și tehnologia 5G.

Contul lui de Instagram a fost blocat în februarie, dar pagina sa de Facebook e activă, ca și pagina de Instagram a CHD. Mai promovează printr-o serie de postări fără vreun fundament faptul că vaccinurile anti-Covid provoacă moartea.

-Ty și Charlene Bollinger sunt doi antreprenori anti-vacciniști care vând cărți și DVD-uri despre vaccinuri, cancer și legătura cu Covid-19. În 2020 au lansat United Medical Freedom Super PAC, chiar înainte de alegeri. Soții Bollinger au promovat teoria că Bill Gates plănuiește să injecteze microcipuri în populație ca parte a programului de vaccinare.

-Sherri Tenpenny este o osteopată care răspândește păreri anti-vaccin și păreri false despre eficacitatea măștilor pe canalele de social media. Costul ei de Facebook a fost închis, dar cele de Instagram și Twitter sunt intacte. „Nu vă mai testați. Dacă vă testați sunteți parte a problemei”, spune ea.

-Postările lui Rizza Islam despre vaccin țintesc populația afro-americană ce ezită să se vaccineze. Contul său de Facebook e închis, dar postează pe Instagram și Twitter.

Promovează o falsă teorie a conspirației că vaccinul lasă femeile infertile și cauzează autism la copiii care nu sunt albi. Islam sugerează și că Bill Gates a avut un rol în planificarea pandemiei.

-Rashid Buttar este și el osteopat și un cunoscut adept al teoriilor conspirației. El spunea, printre altele, că vaccinurile au micro-organisme vii, pentru a îndepărta pe cei care s-au oferit voluntari la testarea vaccinurilor anti-Covid, testare aprobată de guvern.

-Erin Elizabeth, partenera lui Joseph Mercola, conduce „Health Nut News”, un site de medicină alternativă, care are afiliate conturi de social media și un newsletter. Susține că vaccinurile sunt parte a planului industriei medicale de a crea o „populație bolnavă cronic”. De asemenea postează teorii antisemite, în care susține că evreii bogați, gen familia Rothschild, au un rol nefast în apariția pandemiei.

-Sayer Ji are un site populat de sănătate prin metode alternative, GreenMedInfo, și conturi afiliate pe platformele sociale. Promovează pseudoștiința și dezinformarea legată de vaccinuri. În martie 2021 susținea că vaccinul Pfizer a omorât mai mulți oameni decât Covid-19.

-Kelly Brogan este partenera lui Sayer Ji. Susține că practică psihiatrie holistică și vinde cărți și cursuri pe site-ul ei. Într-un video extrem de vizionat din martie 2020 susținea că nu există „ceva numit coronavirus”, întrucât „nu este posibil să demonstreze cineva că un patogen indus în organism poate duce la deces”. În alte postări se referă la un număr de teorii ale conspirației legate de pandemie, inclusiv că aceasta a fost plănuită.

-Christiane Northrup este un medic ginecolog și obstetrician care a îmbrățișat medicina alternativă și conspirațiile anti-vaccin. Susține, fără absolut nicio probă, în postările sale, că vaccinurile au dus la creșterea cu 800% a bolilor cronice, printre altele.

-Ben Tapper e chiropractor și are o audiență în creștere pe platformele sociale. Postează frecvent dezinformări despre Covid și purtarea măștii.

-Kevin Jenkins este un activist antivaccin, cu prezență în social media care apare la evenimente publice împreună cu Robert F. Kennedy Jr.

Jenkins a numit vaccinurile o „conspirație pentru a șterge populația de culoare” și este co-fondatorul Freedom Airway & Freedom Travel Alliance, o companie care ajută membrii ei să circule prin lume fără mască, vaccin și fără să respecte vreo restricție pentru controlul pandemiei.

Într-un live pe Facebook, acum șters de pe platformă, Jenkins stă pe o scenă, în fața unor persoane de culoare, spunându-le că sunt targetați de vaccinare. „Ei cheltuie miliarde de dolari, pentru a vă convinge pe voi să vă sinucideți (cu vaccin anti-Covid).”

CCDH susține necesitatea de a opri postările inițiale ale acestor persoane pe platformele sociale, pentru că nu respectă termenii și condițiile platformelor respective.

 

Pentru site: Întregul raport poate fi citit AICI.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
17 ° C
19.8 °
16.6 °
44 %
5.2kmh
27 %
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...