Guvernul se împrumută de la populaţie

0

Situaţia economică nu este una tocmai roz, iar guvernul are nevoie urgentă de tot mai mulţi bani. Una dintre soluţiile găsite sunt împrumuturile de la populaţie. Astfel, BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR şi BRD au pus de ieri în vânzare titluri de stat pentru populaţie în lei şi, în premieră, titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP), titlurile de stat au maturităţi de doi şi patru ani pentru moneda naţională şi de cinci ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 4% pentru scadenţa de doi ani şi 4,5% pentru scadenţa la patru ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 2%. „Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieţei scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară”, se menţionează într-un comunicat al MFP.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează până pe 7 august.

Subscrierea iniţială a titlurilor nu este comisionată de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani.

Deja ai votat!
se încarcă...