6 − 5 =

A password will be e-mailed to you.

Marius ILINCARU
editor

S-a spart şi bula pesediştilor. Gata, guvernul a terminat banii pentru salariile bugetarilor şi e limpede ca lumina zilei că nu va avea bani nici pentru pensii, bugetul asigurărilor sociale fiind deja în deficit.
Anunţul a fost făcut de un parlamentar al opoziţiei, care are meritul că a deconspirat documentul trimis de Ministerul de Finanţe reprezentanţilor Comisiei Europene. Acesta prevede negru pe alb, fără vreun loc de întors, că singura opţiune este „îngheţarea salariului brut şi a voucherelor pentru vacanţă pentru angajaţii din sistemul public la nivelul din decembrie 2018”, adică neaplicarea legii salarizării unitare şi „păstrarea numărului mediu de angajaţi din sectorul public la acelaşi nivel cu cel din 2018”. Da, le-a spus europenilor, dar nu şi bugetarilor care aşteptau anul viitor lefuri majorate, „europene”, cum le place să se laude.
În ţară, Eugen Teodorovici încearcă să iasă cu tot felul de abureli şi că e de fapt doar o variantă de lucru şi că, de fapt, PSD va devansa aplicarea legii salarizările unitare din 2022 în 2020. Sincer, cred că o vor face, dacă nu ne va lovi un tsunami economic până atunci. O vor face cu orice risc, fiind conştienţi că nu vor mai câştiga alegerile în 2020 şi că vor fi în opoziţie. Nu e prima dată când PSD şi ALDE fac acest joc. Mai mereu au lăsat pe alţii să scoată castanele din foc şi să fugă de răspundere, mai ales că la orizont se adună nori negri, de criză. Vor spune: „uite noi v-am dat, dar au venit ăştia de la Opoziţie şi v-au luat!”
Sunt în stare de aşa ceva şi nu vor avea niciodată bărbăţia de a-şi asuma eşecul politicilor lor. Ei s-au ocupat doar să-i scape pe Dragnea şi ceilalţi penali din partid de puşcărie şi şi-au băgat picioarele în economie şi viitorul românilor. De asta au lăsat un miliard de euro pentru infrastructură necheltuit la Bruxelles. Gândiţi-vă ce factor multiplicator ar fi fost acest miliard pentru economia României dacă ar fi fost cheltuit pentru autostrăzi, ce oportunităţi economice ar fi putut aduce el românilor. Dar, nu, ei au lăsat banii să zacă acolo şi ne aburesc că vor face autostrăzi prin parteneriate publice-private, o struţocămilă care presupune costuri atât pentru bugetul de stat, cât şi pentru noi, cei care vom alege să le utilizăm, dacă ele vor fi gata vreodată.
Opţiunea lor pentru parteneriatul public privat este una „de oportunitate”, că tot e la modă termenul. Realitatea e că banii europeni nu se pot frauda sau se fraudează mult mai greu, pe când bugetul de stat a fost şi este tratat de politicieni ca un sac fără fund, în care-şi pot afunda mâinile cât de adânc vor ei.
Că vine criza nu este un secret pentru nimeni. Au spus toţi economiştii importanţi, iar Nouriel Roubini, profetul crizei din 2008 afirma recent că „criza şi recesiunea de mâine vor fi mai severe şi mai lungi decât cea de ieri”. Iar noi, românii, nu avem nici o plasă de siguranţă, pentru că guvernanţii au dus deficitul structural la maximul admis de Uniunea Europeană şi chiar peste, împrumutându-se pentru a plăti salariile pe care acum vor să le îngheţe. Au stimulat şi creşterea consumului, în special pe credite, pentru a obţine o creştere economică, dar a fost una conjuncturală şi nesănătoasă. Măsura limitării creditării anunţată de BNR este una binevenită, dar cam tardivă, pentru că deja au început să bată clopotele de criză. Iar recesiune ne va afecta pe toţi, fie că suntem bugetari, pensionari, angajaţi în mediul privat, fie votanţi PSD, fie votanţi ai opoziţiei, pentru că criza nu alege şi nu ne întreabă de sănătate înainte.

Apreciază calitatea articolului

7 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...