spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăEditorialCând vin alegerile din 2020 și de ce - Cătălin MORARU, redactor...

Când vin alegerile din 2020 și de ce – Cătălin MORARU, redactor șef

Anul acesta ar trebui să mai avem două tururi de alegeri. Locale și parlamentare, în această ordine, conform calendarului oficial. La începutul lui iunie localele, iar parlamentarele la finele lui noiembrie.

Ambele sunt cu semnul întrebării, asupra datei sau modului de desfășurare dar vor indica drumul pe care o ia România în următorii ani. Fără îndoială, modul de desfășurare al alegerilor este, ca de obicei, modelat de calcule politicianiste, care nu prea au legătură cu alegătorii, ci doar cu netezirea drumului spre putere a unei formațiuni politice sau alteia.

La alegerile parlamentare întrebarea principală este, evident, dacă vom avea anticipate sau nu. În ultimele zile ale lui 2019, liberalul Rareș Bogdan anunța că vom avea anticipate cu vreo lună înainte de alegerile locale. A anunțat el asta, pentru că se pare că relațiile dintre președintele Iohannis și „guvernul meu” nu mai sunt așa de cordiale când e vorba de data alegerilor. Adică, mai pe românește, lui Orban a început să îi placă la guvern și nu prea ar fi dornic să demisioneze, ca să avem anticipate, așa cum vrea Iohannis.

Rareș Bogdan a anunțat că i-a convins pe cei de la UDMR să voteze pentru anticipate și că mai sunt necesare vreo 20 de voturi pentru a trânti guvernul Orban. Împotriva anticipatelor sunt pesediștii, normal, mai mult de jumătate din ei sunt conștienți că nu vor mai intra în parlament sau nu se vor regăsi pe viitoarele liste ale PSD. Tot împotrivă e și Tăriceanu, care a și făcut o conferință de presă la sediul ALDE ca să spună că anticipatele ar arunca România în instabilitate. Declarația e doar amuzantă, de fapt Tăriceanu se teme că nu îl mai votează nici dracu și partidul lui nu face nici pragul electoral, cum s-a întâmplat la europarlamentare, și rămâne pe dinafară, situație în care ALDE se desființează de facto, probabil.

Având în vedere faptul că lui Ponta i-au plecat aproape jumătate de parlamentari, plus organizații întregi de prin țară, Pro România ar putea fi tot contra, deși dacă PSD se întărește, Pro România va pierde votanți. Așa că nu e limpede nimic acolo, se pare că Victor Ponta a vrut prea multe și a pierdut pe mâna lui. Apoi, mai este factorul Orban, care nu e de neglijat. Ar fi culmea ca liberalii să ajungă, la fel ca pesediștii lui Dragnea, în situația de a-și da jos propriul guvern, cu un premier care nu vrea să plece din funcție.

E limpede, cred, că anticipatele sunt necesare, pentru a lămuri apele și a ieși din situația actuală, care nu mai reprezintă deloc realitatea de pe scena politică. De aceea cei care susțin anticipate vor ca ele să aibă loc înaintea alegerilor locale, pentru că PSD este încă foarte bine ancorat în teritoriu.

La locale miza nu este data, ci modul de desfășurare al alegerilor, adică un singur tur sau două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și a președinților de consilii județene. Și aici declarațiile la vedere sunt complet diferite de realitatea din spatele cortinei. Pesediștii spun că e bine așa, pentru că sunt prea apropiate alegerile și nu se mai pot face modificări la legea electorală, așa sunt și recomandările organismelor europene (da, au devenit brusc pro-europeni). De fapt, recomandările respective spun că nu se pot restrânge drepturi electorale cu șase luni înainte de alegeri, ori alegerea în două tururi nu e o limitare, ba dimpotrivă, asigură o mai bună reprezentativitate, deci poate fi introdusă oricând. Pe de altă parte, liberalii susțin public alegerile în două tururi, dar proiectul lor prevede alegerea președinților de consilii județene nu uninominal, ci de către consilieri. Această prevedere este o restrângere și parcă e pusă anume ca să fie respinsă legea la o eventuală contestare la Curtea Constituțională.

În realitate, partidele mari, gen PSD și PNL, vor dori tot timpul alegeri locale într-un singur tur, pentru a-și păstra primarii. Toate celelalte partide militează pentru două tururi de scrutin, șansele de a câștiga din primul tur fiind cele mai mari pentru primarul în funcție.  La două tururi situația se complică, avem situații de genul Cluj, unde Emil Boc e un primar extrem de apreciat, dar USR a obținut 70% la europarlamentare.

Așa că, deocamdată, alegerile locale se îndreaptă spre soluția cu un sigur tur de scrutin, deși candidații partidelor de dreapta se vor canibaliza reciproc și PSD are mari șanse de a ieși iar câștigător pe toată linia. Asta pe lângă faptul că nu prea e democratic să ai un primar ales de 15% din locuitorii unui oraș. Dar multe țări europene practică acest sistem, iar acesta este încă un argument folosit de pesediști.

Cam astea sunt faptele, deocamdată. E limpede deja că, pentru a nu pleca acasă, parlamentarii PSD nu vor depune vreo moțiune de cenzură, ba chiar vor vota ca guvernul liberal să rămână în funcție. O altă ciudățenie politică românească, unde un partid politic nu vrea să obțină puterea prin alegeri. În schimb, vor contesta tot la CCR, pentru că Curtea Constituțională e jucăria lor, a avut grijă Dragnea de asta. Vor reuși doar să întârzie diverse decizii politice sau administrative prin asta, dar, în fond, așa a procedat și Iohannis pe timpul guvernării PSD, deci, nimic nou.

E inutil să mai pomenesc că nimeni nu discută de o lege electorală schimbată radical, orientată spre uninominal, pentru a elimina dictaturile șefilor de partide la alcătuirea listelor de candidați. Despre așa ceva se povestește doar când nu sunt alegeri, când se apropie un exercițiu electoral, cei ajunși deja în parlament își dau seama că le e bine acolo și nu trebuie să mai facă loc și altora. Așa că alegerile vin, dar cu aceiași oameni, până la schimbarea clasei politice mai avem de așteptat.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
15.5 °
56 %
0.5kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...