spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăEditorialViolența AUR și lipsa de soluții - Cătălin MORARU, redactor șef

Violența AUR și lipsa de soluții – Cătălin MORARU, redactor șef

Gestul golănesc din parlament al lui George Simion nu trebuie să ne mire. Liderul AUR a dat de un filon pe care îl va exploata cu cinism pentru a-și crește scorul electoral. Reacția publicului, însă, ar trebui să dea fiori reci celor care se tot perindă pe la putere de 30 de ani.

Aplauzele cu care a fost întâmpinat gestul lui Simion arată o exasperare și o frustrare imensă în societate.

Evident că Simion nu a rezolvat nimic cu bruscatul ministrului. Facturile la utilități nu au scăzut și nici nu or să scadă în urma busculadei din parlament. Soluții nu are nimeni, cu atât mai puțin liderul AUR. Activitatea în parlament a aleșilor AUR este cel puțin amuzantă. Cunosc o lege inițiată de ei, să se vândă petarde sau pocnitori la liber. Mai au semnături pe alte proiecte de legi de la alte partide. Cine știe, poate au și proiecte proprii, dar nu prea a auzit nimeni de ele.

Dar, chiar dacă ne deranjează, reacțiile oamenilor la gestul reprobabil al liderului AUR arată că s-au săturat. Indiferent pe cine au votat, rezultatele au fost nule, doar niște politicieni s-au îmbogățit. Așa că, dacă tot nu se poate face nimic, apare violența, măcar să îl strângem un pic de gât, să îi dăm o brâncă, să îi înjurăm. Iar drumul ăsta periculos abia începe, ne așteaptă o criză economică, scumpiri în lanț, tensiuni sociale mari. Bine măcar că pandemia se stinge de la sine, că ministrul Rafila a fost doar spectator.

Tendința asta de a le zice ceva de dulce politicienilor există demult. Câți dintre dumneavoastră n-au adresat vorbe „frumoase” fostului președinte al CJ Costică Macaleți, când erați la volan și vă făceați mașina varză pe drumurile din județ? Iar președintele își lua concediu când veneau protestatarii la Consiliul Județean, gest care înseamnă dispreț, pur și simplu. Ce le venea să zică oare celor din Flămânzi, când au venit la CJ să spună că nu au apă, iar președinta Doina Federovici le spunea senină că e o lucrătură politică, de aia sunt ei acolo? De altfel, lucrătură politică e și acum, că tot așa e cu apa și așa va fi și în următorii ani.

Iar exemplele sunt nenumărate, cu oameni care bat mărunt din buze când sunt la volan, când merg la spital, când își duc copiii la școală, când interacționează în orice fel cu statul român și instituțiile sale.

Acest val crescând de nemulțumire îl folosește AUR. Nu duce la nimic bun, nici nu rezolvă nimic, că bătaia nu e ruptă din Rai. Iar când cei care sunt sătui acum de clasa politică vor înțelege lipsa de soluții a găștii lui Simion va fi prea târziu.

Un sondaj INSCOP ne arată o imagine asupra electoratului AUR. 61% sunt bărbați, dintre care 36% au între 18-30 de ani, liceul îl au 62%, fără liceu sunt 30%. Angajați sunt 40%, șomeri 32%. Contra vaccinării sunt 65%, iar 80% sunt contra certificatului verde. Toți se consideră patrioți sau foarte patrioți, deși nu pot da exemple de gesturi prin care arată că își iubesc țara.

Portretul ăsta robot ne arată oameni cu care nu vorbește nimeni. Care sunt în bătaia vântului, ignorați de autorități. Foarte ușor de manipulat pentru că le lipsesc – din cauza sistemului școlar românesc – cunoștințe elementare din mai toate domeniile, la care se adaugă incapacitatea de a discerne adevărul de minciună.

Sunt victime sigure, frustrați, nu se regăsesc nicăieri, țara nu le oferă nimic, nicio oportunitate. Când apare AUR, cu iubirea de țară, marele popor român, drapel și mesaje de răzbunare, respectivii, în special cei tineri, își găsesc un scop, un mod de viață. Așa a apărut fascismul, legionarismul, ba chiar și comunismul.

Dar nu doar aceștia au aplaudat gestul „curajos” al lui Simion, ci mulți alții. Pe care prestația clasei politice, antiselecția din sistemul de stat i-a adus în această fază, unde preponderentă este dorința de răzbunare, că soluții oricum guvernul nu are.

Nu se mai gândește nimeni că liderul AUR – care strigă „Hoțul!” – are în partid trei parlamentari hoți dovediți, condamnați deja. Pe care nu i-a luat de gât. Nu a remarcat nimeni că Simion nu s-a supărat când ministrul Popescu l-a făcut prost, ci când i-a zis ceva de Rusia.

Deocamdată, exasperarea asta, senzația de neputință, duce la zeci de mii de reacții de genul „o să plătiți toți”, „vă vine și vouă rândul”, făcut liste negre și altele asemenea. Dacă acest balon explodează, suflul exploziei va dărâma mai tot ce s-a construit în ultimii 30 de ani.

Nu știu cât de sus va ajunge AUR în preajma alegerilor. Eu rămân cu impresia că este lăsat în pace doar pentru a exista o opoziție rea, ca să fie electoratul determinat să voteze aceiași șmecheri de la PSD-PNL. Simion și gașca lui au făcut destule, prea multe chiar, dar sunt bine merci.

Cum schimbări radicale nu se întrevăd, iar mafiotismul și furăciunile vor continua, discursul urii și violenței semănat de AUR nu va dispărea prea repede. Pentru că are unde crește. Soluția nu este, evident, dispariția lui Simion. După ce va dispărea el, va apărea altul. Care va profita de aceleași tare ale societății, i se vor alătura alți oameni care au obosit să aștepte. Și care vor dori răzbunare pentru destinele lipsite de orizont la care au fost condamnați.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...