spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăEditorialStatul român e pe cale să mai piardă un război - Cătălin...

Statul român e pe cale să mai piardă un război – Cătălin MORARU, redactor șef

În ultimii doi ani, în România a apărut o coloană a cincea extrem de solidă. Formată din troli, boți, plus idioții utili antrenați. Pe fondul muțeniei statului român, această coloană a cincea a convins mulți români (unii din cei convinși au și murit) că pandemie nu există, vaccinurile sunt mortale și în spitale sunt omorâți oameni cu miile.

Această coloană a cincea nu a intrat în adormire. Este folosită acum în conflictul din Ucraina. Și va fi folosită pentru a distruge orice temă majoră care implică dezvoltarea României.

Dovada e în fața ochilor noștri, se vede cum deschidem rețelele sociale. Aceiași mesageri ai teoriilor conspirațiilor legate de Covid sunt acum purtători de mesaje care îndeamnă să îi lăsăm de izbeliște pe refugiați, spun că Putin nu a avut ce face, de aia a intrat cu tancurile în altă țară sau dau sfaturi autorităților să aibă grijă ce fac, să nu cumva să se supere Putin că „o să avem război la noi acasă”.

Românii fiind, în general, nu foarte iubitori de ruși, nu se poate face propagandă directă regimului Putin. Nu poți spune că în Rusia e mai bine, că nu e. Atunci se merge mai pe ocolite.

Ca să nu devenim idioți utili, oferind astfel ajutor regimului Putin, nu trebuie să uităm niciodată faptele. Putin a intrat cu armata într-o altă țară. Armata rusă bombardează orașe și ucide civili cu sânge rece. Și încă ceva, foarte important. Chiar credeți că dacă termină Ucraina, Putin se va opri? Dictatorii nu se opresc niciodată, sunt opriți. Noi, care am trăit atât de mult în comunism, ar trebui să știm.

Deloc surprinzător, capii propagandei de acest gen sunt aceiași ca în pandemie, printre care senatoarea Diana Șoșoacă și deputatul George Simion, co-președintele AUR. Dacă la Șoșoacă nu mai e aproape nimic de spus, ne-am lămurit, la Simion e mai complicat. Poziția partidului său, cu atitudini vădit pro-rusești, începe să aducă o scădere a AUR în sondaje. Iar Simion trebuie să jongleze între populism și manualul propagandistului rus.

După ce, în hohotele întregii țări, anunța că s-au ridicat restricțiile pentru că AUR a luptat, deci a făcut ce a promis, Simion trebuia să producă ceva mai categoric. Drept pentru care postează filmulețe imbecile în care spune „criminalul Putin trebuie oprit”. Dar nu de noi, noi ajutăm doar umanitar, atât trebuie să facem. Și ne liniștește că „România nu va fi atrasă într-un război global”.

Cum se va întâmpla asta, dacă războiul e global și noi suntem membri NATO nu mai zice. Și o dă iar cu patriotismul, cu românii din Ucraina.

De fapt, patrioții de la AUR, care dorm înveliți în drapel, acuma se cam ascund. Iubirea de țară e bună numai de aburit proștii, pe timp de pace. Nu e nimic nou, nu e AUR nici primul, nici ultimul partid care își consideră alegătorii tâmpiți.

Oricum, până și faza cu „criminalul Putin” a ținut doar o zi. George Simion a revenit la manual și spune să lupte alții pentru România, că românii nu au nimic, să lupte ăia care au petrolul și celelalte bogății, în timp ce el propune diverse naționalizări.

E neapărat necesar, cred eu, ca aleșii noștri să dea un examen din Constituție, înainte de a accede în parlament. Nu dificil, un test simplu, care să arate că au citit măcar o dată cărticica aia. Dacă făcea asta și Simion, afla că bogățiile subsolului, rezervele naturale, nu trebuie naționalizate, sunt deja în proprietatea statului. Dintotdeauna. Și mai afla că la articolul 55 scrie așa: „Cetățenii au dreptul și obligația să apere România”. Am dreptul să îmi apăr țara, nu trebuie să îmi spună un fripturist ca Simion ce să fac.

Cum bine remarcă jurnalistul Ovidiu Nahoi, se folosește aici același mecanism ca în pandemie. Și Șoșoacă, și Simion încearcă să convingă oamenii că vor lupta pentru guvern, nu pentru România. La fel cum în pandemie oamenii erau convinși că, de fapt, pentru guvern trebuie să se vaccineze, nu pentru sănătatea lor.

Dacă va fi nevoie, românii vor trebui să își apere țara și viața lor, nu pe Iohannis și Ciolacu, pentru ăia normal că nu luptă nimeni.

Iar cum acum nu mai este pandemie, ci război, trebuie să înțelegem un lucru foarte important. Diana Șoșoacă și George Simion sunt parlamentari. Români. Nu sunt niște cetățeni oarecare, cu păreri auzite la vecinul de scară.

La începerea activității, cei doi, împreună cu mulți alții, au depus jurământul ăla că o să facă și o să dreagă pentru România. Acela care se termină cu „Așa să îmi ajute Dumnezeu”. După care au făcut și o cruce mare, să îi vadă poporul. Și au semnat acolo, că așa vor face.

Evident că statul român nu va lua nici o măsură. Și în pandemie instituțiile statului au fost amorțite, acum vor fi la fel, deși situația e tot gravă. Și tot la fel ca în pandemie, guvernul Ciucă va fi nevoit să își facă politicile publice după manipulări și zvonuri false, nu după realitate. Iar Șoșoacă și Simion nu vor păți nimic, tot la fel ca în pandemie.

Pentru ruși e foarte important ca românii să stea deoparte, asta trebuie să înțelegem. Ucrainenii sunt departe de a fi perfecți, însă doar ei ne mai despart de Rusia.

Haideți să analizăm o situație viitoare (puțin probabilă, dar nu imposibilă). Putin cucerește Ucraina. Republica Moldova e înghițită într-o după amiază și ajunge la granițele noastre, o țară NATO. Care va fi prima lui pretenție? Ați ghicit, să ieșim din NATO. Că se simte amenințat cu NATO la granițe.

Și abia după aia o să aflăm, în sfârșit, dacă județul Buzău face parte din Moldova. Că așa se zice, descâlcim enigma asta numai când rușii vor invada Moldova.

Cum spuneam, puțin probabil, dar pentru a rămâne așa, trebuie să nu ne luăm ochii de la ce se întâmplă. Indiferent de golăniile emise în spațiul public de alde Simion și camarila lui. Iar de întâmplat se întâmplă asta: un dictator nebun a intrat cu tancurile, în anul 2022, într-o altă țară. Liberă. Restul sunt povești și propagandă.

Și pentru că printre simpatizanții AUR sunt mulți care sunt (cică) religioși, trebuie să închei cu un citat din Nicolae Steinhardt: ”Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi şi cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi.”

Să luăm aminte, că tot suntem în postul Paștelui.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.7 °
43 %
3.6kmh
100 %
mie
20 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...