spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăEditorialSucces după succes - Virgil COSMA, jurnalist

Succes după succes – Virgil COSMA, jurnalist

Cel mai mare pericol al ultimilor ani, în care s-au încălecat crize peste crize, a devenit acela că abuzurile și excesele diriguitorilor aleși sau numiți – de la nivel local până la cel mai înalt nivel în stat – s-au banalizat până la a deveni normă în toate domeniile vieții sociale. DNA, DIICOT și ANI mai „prind” doar funcționari comunali, proxeneți și traficanți de țigări, iar absența criticilor la televiziunile de mare audiență și apatia publică îi încurajează pe cei aflați la guvernare să-și întărească pozițiile de forță. Adică exact ceea ce își doreau.

Coaliția actuală de guvernământ este prima care funcționează fără greș din anii ‘90 încoace, de la Patrulaterul Roșu (formula care i-a reunit pe foștii comuniști din PDSR, PRM, PUNR și PSM în timpul Guvernului Văcăroiu). Liberalii, social-democrații și maghiarii din UDMR își protejează reciproc liderii compromiși, într-o complicitate comparabilă cu aceea care ține unite organizațiile criminale. Obstacole interne nu mai sunt, societatea civilă este preocupată de multiplele încercări economice cărora trebuie să le facă față. Obstacole externe nici atât, liderii mondiali sunt mult prea preocupați cu gravele conflicte și cataclisme zonale; în afară de a le fi dat cu Schengen-ul peste ochi șmecherilor de pe Dâmbovița, altceva nu prea mai au ce să le facă.

Asistăm aproape impasibili la o recrudescență, de neimaginat acum unul-doi ani, a ofensivei anti-justiție, mascată de o falsă retorică pro-europeană. La un torent de minciuni populiste acoperite de o creștere economică nesănătoasă, bazată pe consum și împrumuturi. Practic, este vechiul program de guvernare al PSD, ilustrat de Dragnea cu bățul la tablă, reîncărcat și reambalat. Totul e mascat de capacitatea acestei coaliții de a jongla cu legile și de a impune un pact al tăcerii care aliniază marile televiziuni în spatele comenzilor politice. Singura opozantă, USR, s-a compromis, cu lideri parcă anume puși să o discrediteze, iar oamenii în stradă nu mai ies. Fiindcă au ajuns la concluzia că ies degeaba.

Coaliția promovează exact modelul de creștere economică ilustrat agresiv de fostul lider-pușcăriaș, bazat pe împrumuturi în cascadă și consum din import. Și așa am ajuns ca în fapt creșterea noastră economică să fie egală cu valoarea împrumuturilor din ultimii ani, iar ceea ce s-a realizat în investiții să fie doar din bani europeni. Banii împrumutați ajung în consumul care produce creșterea economică din taxe și impozitele aferente și apoi se duc în importuri. Este un model care alimentează economiile statelor de unde luăm bani împrumut și apoi importăm – de cele mai multe ori – produse din materie primă furnizată tot de noi. Model mai prost economic nu cred că găsim decât prin unele țări africane sau latino-americane.

Guvernul României este plin de oameni șantajabili, puși în posturi cheie să slujească celor care i-au propulsat și nu poporului. Actualul executiv vrea doar să-și conserve puterea, interesele de grup și clientela, fără ca vreunuia dintre membrii săi să-i pese că asta duce la slăbirea instituțiilor statului și chiar a statului însuși, cu toate riscurile care derivă din aceste slăbiciuni în vremuri tulburi. Lasă că ne apără americanii – uite că nu-i chiar așa, vezi recenta criză a rachetelor despre care se presupune că ar fi survolat România, lasă că ne ține Europa – uite că nu-i chiar așa, Europa vrea doar să ne ajute să facem singuri ceea ce spunem și nu facem.

Iar ceea ce au vrut să facă Ponta și apoi Dragnea prea repede, prea brutal și dintr-o singură mutare, ba în Marțea Neagră, ba în Vinerea Neagră, ba noaptea ca hoții, se înfăptuiește azi la lumina zilei, pe îndelete, bucată cu bucată, în văzul tuturor, cu binecuvântarea patriarhală și prezidențială. Și nu mai este nimeni dispus să protesteze, motiv pentru care cred că toate dezideratele acestei coaliții se vor și realiza în chiar viitorul apropiat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.4 ° C
24.6 °
24.4 °
49 %
6.9kmh
100 %
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...