spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăEditorialSă vi se întoarcă, dacă asta vă doriți - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Să vi se întoarcă, dacă asta vă doriți – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Așa cum era de așteptat, noul an școlar a debutat sub zodia improvizației. Nimic surprinzător, doar trăim în țara lui „lasă, bre, că merge și așa”. Politicienii și-au făcut numărul, participând la festivitățile de deschidere care, în multe cazuri, au fost mutate ceva mai târziu decât se obișnuia. Probabil pentru a nu surmena niște oameni deja foarte solicitați; cam greu cu trezitul de dimineață. Indivizi cu studii dubioase sau diplome cumpărate de la falsificatori au recomandat elevilor să învețe dacă vor să aibă viitor în țară. Ciudat, dar niciunul nu s-a oferit drept exemplu personal de reușită în viață pe baza studiilor oneste. Într-o țară în care angajările la stat se fac doar cu recomandare de la partid, iar concursurile pentru funcții de conducere sunt doar glume sinistre, elevilor li se promite un viitor luminos dacă vor învăța.

„Statul, prin Guvernul pe care îl conduc (mult mai potrivit era un „care îl conduc”, având în vedere cine a emis duma) a înțeles foarte bine cât de importantă este educația dacă vrem să avem un viitor, dacă vrem ca România să crească în continuare” – o parte din declarația premierului Ciolacu. Marcel, cel despre care încă nu e foarte clar cum a terminat liceul. Premierul le-a cerut profesorilor să „întoarcă tot acest efort”. Efortul făcut de Guvern pentru bunul mers al României educate. A lăsat să se înțeleagă că toți dascălii fac eforturi doar la meditații, nu și la școală. O generalizare menită să justifice în ochii electoratului de partid subfinanțarea sistemului de învățământ.

Despre ce efort este vorba? Atunci când greva comandată de PSD a scăpat de sub control, fiind preluată de cadrele didactice, dascălilor li s-a promis că până la data de 15 iulie va exista un draft al legii salarizării unitare. E gata mai mult de o grămadă, după cum se poate vedea. La puțină vreme după preluarea mandatului, Ligia Deca a transmis un mesaj cel puțin bizar legat de degrevarea catedrei profesorilor care au Gradul Didactic I și cincisprezece ani de activitate. Deși legea trebuia aplicată în acest an școlar, metodologia și procedurile nu au fost elaborate, astfel încât legea se amână la anul și la mulți ani. Din nou, efort cât cuprinde.

Nu mai e mult până în octombrie, când guvernul a promis că va acorda prima de 1.500 de lei pentru cariera didactică, dar încă nu se știe dacă pomenita primă se va acorda. Proceduri, alocări, analize și negocieri… Guvernul face efort, stați la locurile voastre.

Aleșii au vorbit de școli renovate, dar nimeni nu a precizat în câte școli din România șantierul se întinde pe ani întregi, elevii fiind relocați la distanțe apreciabile, iar transportul se face cu troace pentru care termenul de casare a fost depășit de ani buni. Nu s-a pomenit nimic despre școlile în care elevii învață în trei schimburi, începând de la șapte dimineața până pe la zece seara. În România există suficiente firme mari, cu angajați și utilaje, care pot reabilita sau construi din temelii o școală în timpul vacanței de vară, fără a perturba orarul elevilor, dar de ce să apelezi la așa ceva când ai la dispoziție firma de partid? Nu are angajați și nici utilaje, dar știe cui și cât să dea.

Ministrul Educației a vorbit despre infrastructură școlară adecvată, despre cea mai mare investiție din ultimele trei decenii, dar a omis să precizeze că pentru  aproape două mii de școli investițiile tocmai au fost tăiate de guvern. Efort cât încape, nu-i așa?

Se laudă cei de la butoane cu peste o mie de microbuze școlare electrice, deși infrastructura necesară pentru operarea unui asemenea parc lipsește cu desăvârșire și pe nimeni nu interesează miile de școli în care transportul elevilor se face cu rable care nu mai prezintă siguranță în exploatare. Cu cele două sute cincizeci de milioane alocate microbuzelor electrice se puteau achiziționa de patru sau chiar cinci ori mai multe microbuze clasice, acoperindu-se astfel mai bine necesarul de mijloace de transport, dar cineva s-a încăpățânat să cumpere microbuze electrice la preț de autocare de cinci stele. O fi vorba de vreun alt prieten al președintelui? Umblă vorba că cei de la BMW au de gând să producă și microbuze…

Ar fi de dorit ca dascălii să întoarcă efortul guvernului taman la anul, când sunt alegeri.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...