spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăFără categorieBiserică veche, demolată pentru că se surpa

Biserică veche, demolată pentru că se surpa

 

Biserica din satul Cişmea – comuna Răchiţi a început să fie demolată. Potrivit reprezentanţilor parohiei, lăcaşul de cult nu mai prezenta siguranţă, iar specialiştii au apreciat că o consolidare ar fi costat dublu faţă de contravaloarea unei construcţii noi. În aceste condiţii, de peste o săptămână s-a trecut la demolarea bisericii, în lucrări fiind implicaţi muncitorii unei firme, localnici, inclusiv părinţii şi bunica preotului paroh Ionuţ Cazaciuc. Unii localnici sunt de părere că lăcaşul de cult trebuia consolidat, nicidecum demolat.

Epitropul Dumitru Puşcaşu a arătat că biserica a fost ridicată în anul 1847. Fundaţia bisericii a fost realizată prin suprapunerea unor lespezi din piatră, fără material de legătură. Clădirea nu are structură din beton. Pe unul dintre ziduri se află o pisanie scrisă în limba slavonă, cu informaţii despre ridicarea bisericii în anul 1847. Această placă va fi pusă pe unul dintre zidurile viitoarei biserici. Din lăcaş au fost luate icoanele, iar catapeteasma a fost depozitată la primărie. „Pe stradă circulă maşini de mare tonaj, iar din cauza vibraţiilor şi terenului instabil au apărut fisuri în ziduri. S-a deplasat Sfântul Altar cu catapeteasma faţă de restul bisericii. Practic, jumătate din clădire s-a deplasat. În ziduri au apărut crăpături mari. S-a căutat în arhive, nu s-a găsit în anale că ar fi vorba despre un monument istoric. Avem toate acordurile şi autorizaţiile, inclusiv de la Protopopiat şi Mitropolie”, a spus acesta.

Dumitru Puşcaşu a adăugat că, în timpul slujbelor, s-a întâmplat să cadă tencuială peste credincioşi. Totodată, aceştia simţeau cum bate vântul printre crăpăturile din ziduri.

Până va fi ridicat noul lăcaş, slujbele sunt oficiate în casa praznicală, acolo unde a fost amenajat un paraclis.

Reprezentanţii parohiei speră că vor găsi oameni cu suflet mare care să sprijine financiar acest demers curajos.

„Noi anul acesta vrem să turnăm şi fundaţia la biserică, dar şi la clopotniţa care va fi separată de biserică. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, va fi o mare realizare pentru noi”, a precizat preotul paroh Ionuţ Cazaciuc.

Potrivit celor precizate de Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiţi, vor fi căutate soluţii pentru ca parohia să fie sprijinită financiar. „Trebuie să căutăm soluţii să-i ajutăm”, a spus primarul. Cel mai probabil, vor fi alocate fonduri pentru parohie în bugetul pe anul viitor.

Părintele protopop Lucian Leonte a explicat că este vorba despre o iniţiativă a preotului paroh, consiliului parohial şi localnicilor şi există toate aprobările necesare demolării şi ridicării unui nou lăcaş de cult.

 

Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
13.2 ° C
13.8 °
10.5 °
71 %
2kmh
11 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °
joi
17 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...