Bătrâneţe trăită din împrumuturi

Sute de pensionari botoşăneni solicită împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Aceştia sunt nevoiţi să se împrumute din cauză că pensia lunară este prea mică. Suma maximă care poate fi obţinută de la CARP este de 8.000 de lei, returnabilă în 24 de luni, cu o dobândă fixă de 8%. Există însă şi persoane care solicită sume modice, sume pe care unii botoşănenii le lasă la o ieşire la restaurant, sau la o sesiune de cumpărături. Pensionarii motivează că nu reuşesc să-şi achite facturile la utilităţi, sau nu le ajung banii pentru a-şi cumpăra medicamente.

„Sunt persoane care vin şi împrumută 100 de lei, 150 de lei, sau 200 de lei. Împrumutul de până la 700 de lei se aprobă fără a intra în Consiliul Director. Împrumuturile mai mari sunt aprobate de acest consiliu. Pensionarii care vor să împrumute sume mici se întind pe 10 luni la returnarea împrumutului”, a declarat Iuliana Pîrvan, preşedintele CARP Botoşani.

Ea a precizat că solicitările de împrumuturi predomină primăvara, respectiv toamna, când se fac pregătiri pentru iarnă. Pentru pensionarii care nu respectă condiţiile de returnare a sumei împrumutate la CARP se instituie popriri pe pensii.

Tot din cauza veniturilor insuficiente, mulţi pensionari îşi pun speranţe în tichetele sociale acordate de Primăria Botoşani. Unii s-au prezentat la primărie şi au cerut informaţii, iar alţii le-au solicitat prin telefon. Conducerea Primăriei Botoşani a precizat că va anunţa data la care va începe distribuirea tichetelor sociale. Municipalitatea botoşăneană acordă pensionarilor cu venituri lunare mai mici sau egale cu 700 de lei câte cinci tichete în valoare totală de 50 de lei, înaintea sărbătorilor pascale şi înaintea sărbătorilor de iarnă. Aceste tichete se acordă în baza unei hotărâri a Consiliului Municipal Botoşani.

 

 

 

Deja ai votat!