spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăInternaționalUn gheţar de mărimea Londrei s-a desprins în Antarctica

Un gheţar de mărimea Londrei s-a desprins în Antarctica

Un gheţar uriaş, de mărimea capitalei Marii Britanii, s-a desprins de calota „Amery” din estul Antarcticii, susţin experţii care monitorizează astfel de evenimente.

Gheţarul, denumit oficial D-28, s-a desprins de calotă pe 26 septembrie. Aisbergul are în jur de 1.636 de kilometri pătraţi.

Calotele sunt platforme plutitoare de gheaţă care se formează în locurile unde Antarctica se întâlneşte cu oceanul. Calota „Amery” are o suprafaţa plutitoare estimată la 60.000 de kilometri pătraţi.

Desprinderea gheţarului este un eveniment major, iar în anii 1960 cercetătorii susţineau că un astfel de eveniment nu are legătură cu încălzirea globală.

Evenimentul s-a petrecut în apropierea unui loc cunoscut sub numele de „dintele slăbit”, pe care cercetătorii îl supravegheau având în vedere că gheaţa părea să fie uşor desprinsă.

Cercetătorii din programul australian pentru cercetarea Antarcticii şi cei de la Institutul pentru Studii Marine şi Antarctice au monitorizat acel loc de aproape 20 de ani.

Helen Amanda Fricker, un profesor de la Institutul de Oceanografie Scripps, susţine că cercetătorii au observat pentru prima dată o fisură în calotă pe la începutul anilor 2000 şi au anticipat că un gheţar uriaş se va desprinde între anii 2010 şi 2015.

„Mă bucur să văd acest eveniment după toţi aceşti ani”, a spus Fricker. „Noi ştiam că se va întâmpla în cele din urmă, dar am fost ţinuţi în suspans mult timp”, a adăugat profesorul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
12.7 °
62 %
0.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...