spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăInternaționalArestări după atentatul dubios din Sankt Petersburg

Arestări după atentatul dubios din Sankt Petersburg

Ieri au apărut primele imagini cu tânăra care i-a dat un cadou explozibil unui propagandist rus, dar modul cum a avut loc atacul ridică o mulţime de semne de întrebare.

Atentatul de duminică din Sankt Petersburg, soldat cu 32 de răniţi şi cu moartea vloggerului propagandist Vladlen Tatarski, a adus şi primele arestări.

Astfel, Daria Trepova, presupusa ucigașă a a vloggerului propagandist rus, a fost arestată duminică noapte. Potrivit presei ruse, Daria Trepova are 24 de ani și a absolvit facultatea de medicină a Universității de Stat din Sankt Petersburg. Anchetatorii cred că Daria nu a putut să comită această crimă singură și încearcă să-i identifice pe complicii ei, relatează mk.ru.

Explozia s-a produs după ce Daria Trepova a intrat în cafenea cu un dispozitiv explozibil ascuns într-un bust al lui Tatarsky, pe care i l-a dăruit propagandistului rus. O filmare publicată de presa rusă o arată intrând în cafeneaua din Sankt Petersburg în care a fost comis atentatul, cu o cutie destul de mare în brațe. Înăuntru era un bust din ipsos al vloggerului ucis. Un martor ocular a povestit presei că, după ce i-a înmânat cadoul, a fost îndemnată să stea lângă el. Fata a spus că îi e rușine și s-a așezat ceva mai departe de el.

Interogatoriu filmat

Oamenii legii din Rusia au publicat ieri un videoclip cu interogatoriul Dariei Trepova. Canalul rus de Telegram ”Baza” a publicat şi  prima fotografie a fetei care a încercat să-și schimbe aspectul, tunzându-și părul. Ea venise la întâlnirea cu Tatarsky de duminică, 2 aprilie, cu o coafură diferită. În videoclipul publicat, fata confirmă că ea a fost cea care a adus figurina la cafenea. Ulterior, obiectul a explodat și l-a ucis pe propagandistul rus. „Am adus acolo o figurină, care a explodat”, spune ea. La întrebarea directă a anchetatorului de la cine anume a primit statueta, fata răspunde evazivă, promițând că va spune despre asta mai târziu. O parte din corespondența suspectei a fost publicată de canalul de Telegram „VChK-OGPU”. Comunicarea a avut loc înainte și după explozie. Daria și-a invitat o prietenă să-i viziteze apartamentul cu două camere de pe insula Vasylivsky, unde a stat „o zi și jumătate”. Trepova s-a oferit și să o ducă la aeroport duminică seara. De asemenea, „VChka-OGPU” susține că, după explozie, fata i-ar fi scris prietenei sale: „Aș fi putut muri acolo, aș fi preferat să mor acolo”. După care ea ar fi șters chatul.

Soțul femeii despre care se presupune că a comis atentatul care a ucis duminică un important blogger militar rus a declarat că este convins că i-a fost „înscenat” atacul, afirmă Sky News.

Dmitri Rylov a declarat pentru publicația rusă independentă The Insider că soția sa a fost reținută în apartamentul unui prieten, care a fost și el arestat.

„Ea a fost într-adevăr doar înscenată și folosită. În ultima zi am contactat-o, dar am pierdut contactul în urmă cu patru-cinci ore”, a declarat Rylov, care nu se află în Rusia, pentru The Insider la momentul interviului.

Vorbind despre evenimentul în timpul căruia a avut loc explozia, Rylov a spus: „Tot ce știam era că Daria avea nevoie, fie pentru o sarcină, fie pentru un motiv oarecare, să dea un cadou, nici măcar nu știam ce. Există un aspect foarte important pe care ea mi l-a spus de mai multe ori: Ea era sigură că acest lucru va permite accesul la o persoană. Adică, nu era ceva care ar fi trebuit să explodeze. Daria a spus că i s-a întins o cursă, iar eu sunt complet de acord”, a declarat el pentru The Insider.

Cine este suspecta

Femeia arestată în legătură cu moartea bloggerului militar Vladlen Tatarski este o tânără de 26 de ani care a mai fost reținută anterior pentru că a participat la mitinguri împotriva războiului, au declarat oficialii ruși, conform sursei citate.

Trepova este, potrivit oficialilor ruși de la antiterorism, o „susținătoare activă” a Fundației Anticorupție Navalnîi, cunoscută și sub numele de ACF sau FBK.

Cine e victima

Bloggerul Vladlen Tatarsky avea legături pro-Kremlin și a declarat public că susține invazia din Rusia încă din primăvara anului trecut.

Cafeneaua „Street-Bar” unde a avut loc atentatul ar fi aparținut șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Le Monde.

Tatarsky avea 500.000 de abonați pe canalul său Telegram. În weekenduri, la această cafenea se aduna clubul de discuții „Cyber Z Front”.

Vladlen Tatarsky este originar din Makiivka. În 2014, el a luptat de partea RPD, iar ulterior s-a mutat la Moscova. Acolo a început să se numească scriitor și soldat.

„Îi vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți”, a declarat Tatarskyi la Kremlin după discursul lui Putin despre anexarea teritoriilor ocupate la Federația Rusă. De asemenea, propagandistul a lăudat atacul Rusiei asupra Ucrainei și a spus că a fost cea mai bună dimineață a sa.

Rusia dă vina pe Ucraina

Oficialii antiterorism din Rusia pretind că serviciile de informații ucrainene au fost implicate în uciderea în explozie a cunoscutului blogger de război Vladlen Tatarsky, potrivit agenției ruse TASS.

Aceștia spun că „agenți” de la Fundația Anticorupție (FBK) – un grup de campanie interzis înființat de Alexei Navalnîi, o figură a opoziției încarcerată la Kremlin, au ajutat la uciderea acestuia. Kremlinul a catalogat, de asemenea, explozia din cafenea drept un „act terorist”.

Kievul a respins afirmațiile privind implicarea sa. Ieri, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a acuzat terorismul intern rusesc pentru explozie.

Navalnîi, un critic proeminent al lui Vladimir Putin, a lansat FBK în 2011 în încercarea de a expune presupuse fraude și activități ilicite ale oficialilor și oligarhilor ruși. În 2021, autoritățile ruse au interzis organizația, catalogând-o drept „extremistă”. Navalnîi însuşi este la închisoare.

Avertisment pentru Prigojin?

Asasinarea proeminentului blogger militar rus pro-război Vladlen Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, ar putea dezvălui noi rupturi în cadrul Kremlinului și al cercului său interior, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, în analiza sa zilnică, citată de The Guardian.

Analiștii ISW au remarcat că Prigojin a declarat pe 2 aprilie că nu va „învinovăți regimul de la Kiev” pentru moartea lui Fomin și a figurii ultranaționaliste ruse Daria Dugina, care a fost asasinată în august, sugerând că agenții ucraineni nu au fost de fapt responsabili.

Asasinarea lui Fomin în barul lui Prigojin face probabil parte dintr-un model mai larg de escaladare a conflictelor interne rusești care îi implică pe Prigojin și Wagner. Fomin participase la un alt eveniment mai devreme în cursul zilei fără incidente, astfel încât se pare că atacul a fost pus în scenă în mod deliberat într-un spațiu deținut de Prigojin.

Unii analiști politici ruși au speculat, de asemenea, că Prigojin ar fi trebuit să participe la evenimentul lui Fomin, deși nu există nicio confirmare a acestei speculații.

„Este posibil ca asasinarea lui Fomin să fi fost un avertisment pentru Prigojin, care a pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării punctele de discuție centrale ale Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina și chiar a semnalat în mod oblic un interes pentru președinția rusă, fie în competiție cu Putin, fie ca succesor al acestuia”, se arată în analiza ISW.

Explozie şi la Melitopol

Un oficial numit de Rusia a fost rănit ieri într-o explozie de mașină în orașul ucrainean Melitopol, a declarat primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram, relatează CNN.

Persoana rănită, Maksym Zubarev, se pare că este șeful comunității Yakymivka, ocupată de ruși, situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Melitopol, a precizat Fedorov.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, Zubarev se numără printre organizatorii pseudo-referendumurilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

În septembrie, patru zone ocupate de Rusia din Ucraina au organizat voturi privind aderarea la Rusia. Scrutinul, care este contrar dreptului internațional, a deschis calea pentru anexarea zonelor de către Rusia.

Orașul ocupat Melitopol este un centru pentru forțele rusești la aproape 100 de kilometri de liniile de front.

Săptămâna trecută, forțele ucrainene au bombardat orașul, provocând suspendarea alimentării cu energie electrică și deteriorarea infrastructurii feroviare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...