spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăInternaționalParlamentul European vrea să scoată Ungaria din procesul de decizie

Parlamentul European vrea să scoată Ungaria din procesul de decizie

Europarlamentarii au ascultat ieri un raport al social-democratei germane (SPD) Katarina Barley privind situația drepturilor fundamentale în Ungaria și continua blocare de către Viktor Orbán a pachetului financiar destinat Ucrainei.

Raportul prezentat în plen include un apel către țările UE de a decide că Ungaria a încălcat în mod persistent valorile fondatoare ale UE – ceea ce, dacă guvernele celorlalte 26 de țări membre ar da curs cererii Parlamentului, ar putea face ca UE să revoce unele dintre drepturile de membru al Ungariei, inclusiv dreptul de vot. Cu toate acestea, țările UE nu sunt obligate să respecte vreo astfel de cerere a Parlamentului.

Autocratul șef al guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán (“viktatorul de la Budapesta” și “păpușa lui Putin”, cum a fost numit ieri de unii eurodeputați, fie de stânga, fie din PPE – creștin-democrații), este și cauza blocării pachetului de ajutoare de 50 de miliarde EUR al UE pentru a menține în stare de plutire bugetul Ucrainei pe următorii patru ani.

Ce dorește Orbán în schimb: Budapesta a indicat că și-ar putea ridica vetoul, cu condiția ca, în unanimitate, Consiliul European să aprobe finanțarea într-un mod defalcat anual. În termeni practici, acest lucru i-ar da lui Orbán puterea de a bloca finanțarea UE către Ucraina în fiecare an – sau de a obține concesii financiare de la Bruxelles pentru a nu-și exercita dreptul de veto.

Planul maghiar prevede ca UE să acorde 12,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi Ucrainei în fiecare an. Aceasta ar duce cu totul la 50 de euro miliarde pe patru ani, altfel zis suma propusă de Comisia Europeană.

Eurodeputații au fost foarte iritați ieri nu doar de întreaga situație din Ungaria, dar și de faptul că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a fost prezentă la importanta dezbatere despre Ungaria declanșată de prezentarea raportului. Eurodeputata liberală olandeză Sophia in ’t Veld a anunțat că Parlamentul este gata să ducă Comisia în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu își respectă rolul de „garant al tratatelor”.

Pe 13 decembrie 2023, Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro de fonduri destinate Ungariei și care fuseseră înghețate din pricina situației drepturilor omului. Comisia continuă însă să mențină blocate alte 20 miliarde de euro destinate Budapestei.

Parlamentul a cerut deja amânarea preşedinţiei UE a Ungariei, președinție care urmează să înceapă în iulie. Dacă patru cincimi dintre statele membre sunt de acord, mandatul prezidențial al Ungariei ar putea fi amânat, țara fiind eliminată pe listă și neavând o altă șansă până în 2030.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
77 %
2.8kmh
58 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...