spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInterviu„Singurii care nu ţin cont de lupta politică sunt cei de la...

„Singurii care nu ţin cont de lupta politică sunt cei de la UE”

Cătălin Flutur încheie un mandat de primar marcat de răfuieli fără precedent în Consiliul Municipal şi consideră că s-a făcut tot ce s-a putut.

Reporter: – Prima zi a lunii august a însemnat un moment important în transportul local, respectiv înlocuirea tramvaielor cu autobuze noi.

Cătălin Flutur: – Este un moment important. Sunt 29 de ani împliniţi de când tramvaiele circulă în Botoşani, cu bune, cu rele. De departe, tramvaiul este cel mai ecologic şi sigur mijloc de transport, în condiţiile în care există siguranţă în calea de rulare. În momentul în care s-a gândit planul de mobilitate urbană durabilă, cei care ne-au dat bani ne-au spus foarte clar, „aveţi tramvai, aveţi prioritate” şi ne-au dat bani pentru tramvaie, să reabilităm calea de rulare, să luăm tramvaie. Eu sunt foarte mulţumit că am semnat contract de aproximativ 40 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul şi înlocuirea tramvaielor vechi. Vom avea un transport local la cele mai înalte standarde europene.

– Vor fi necesari şase ani pentru reabilitarea căii de rulare?

– Dorinţa noastră este aceea de a finaliza cât mai repede aceste lucrări. Dar sigur că nu vor fi şase ani pentru executarea lucrărilor la calea de rulare. Se poate face şi în 18 luni şi în 36 de luni, dar se vorbeşte şi de 52 de luni, potrivit consultanţilor. În Iaşi, o lucrare similară s-a făcut în 18 luni. Mai mult, trebuie să se ştie că se va lucra pe tronsoane.

– Mulţi botoşăneni întreabă dacă primăria nu putea să achiziţioneze autobuze electrice în locul tramvaielor…

–  Obligaţia noastră era clară, cine dă banii pune şi condiţiile. Însă este varianta cea mai bună dată de toţi specialiştii. Pentru această perioadă tampon, am luat aceste autobuze, care funcţionează peste tot în ţară. Noi nu aveam infrastructura pentru a alimenta acele autobuze electrice. Riscam să mai stăm un an până făceam punctele de alimentare. Costurile erau mai mari, atât la leasingul operaţional, cât şi costurile de exploatare în timp a unor autobuze electrice. A fost un program foarte interesant, derulat în perioada 2014-2016, pe fonduri norvegiene, în care puteam să achiziţionăm eventual autobuze electrice cu peste 20 de locuri şi să facem şi staţii de încărcare, dacă cineva era atent atunci şi ar fi depus proiect. După aceea nu am mai avut nicio şansă, nicio soluţie să facem lucrurile astea cu bani atraşi, ci doar din buget propriu, iar noi nu aveam în bugetul local nicio posibilitate să facem achiziţii de genul acesta. Şi asta pentru că suntem un oraş sărac. Noi suntem obligaţi, prin lege, să ne asigurăm întâi funcţionarea şi abia ce rămâne pentru dezvoltare, însă fondurile sunt insignifiante. Spre exemplu, am fi avut nevoie de banii care se adunau în oraş câţiva ani pentru a implementa acest proiect.

– De ce se organizează licitaţie pentru tramvaie, dacă nu sunt finalizate lucrările de reabilitare a căii de rulare?

– Este o licitaţie separată de tot ceea ce înseamnă reabilitarea căii de rulare, în afară de cei 40 de milioane de euro pe care-i avem. Este o licitaţie asumată de Guvernul României, prin negociere cu UE. Firma care va câştiga va avea la dispoziţie un timp să le producă, pentru că tramvaiele nu sunt ca măştile, care se fac sute de mii pe zi. Tramvaiele noi vor veni la Botoşani când vom finaliza calea de rulare.

– De ce activitatea societăţilor din subordinea Consiliului Local depinde de factorul politic?

– De la înfiinţarea societăţilor din subordinea Consiliului Municipal, a fost o perioadă de timp în care a fost asigurată, pe lângă o transparenţă totală, şi o reprezentare în Consiliile de Administraţie proporţională cu prezenţa partidelor politice în Consiliul Local. Lucru care s-a întâmplat până în 2012, când s-a încercat o politizare totală a acestor societăţi şi ne-am trezit la un moment dat cu o politizare absolut excesivă, fără a respecta principiile date de lege. Ne-am trezit că la două societăţi toţi membrii CA-ului şi reprezentanţii AGA făceau parte dintr-un singur partid, ceea ce contravenea legii. Au fost puşi oameni care au dovedit în timp că nu erau atât de profesionişti pe cât au încercat să ni-i prezinte colegii lor de partid. Nu s-a respectat legea şi atunci societăţi care nu au avut un management corect au ajuns să aibă probleme. Spre exemplu, ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă la Urban Serv este o tragedie, atât pentru salariaţii de acolo, cât şi pentru oraş. Activităţi întregi lăsate în paragină, un aparat supraîncărcat, oameni care nu înţeleg care este rolul unei societăţi care are acţionar majoritar Consiliul Local, licitaţii pierdute. Degringolada a plecat de la pierderea licitaţiei privind administrarea depozitului de deşeuri de la Stăuceni.

–  Cum de a ajuns primăria să înfiinţeze un serviciu pentru administrarea pieţelor şi a cimitirelor?

– Am fost puşi în această situaţie, recomandată în anul 2014, de o firmă importantă, Price Waterhouse Coopers, care a stabilit că de pieţe şi cimitire trebuie să se ocupe o altă societate, nu Urban Serv. Atunci nu s-a ţinut cont de acel raport, plătit de primărie, tocmai pentru a-i găsi probleme omului Flutur, care era la Locativa. Fiind o firmă importantă, lider pe piaţa mondială, aceasta a dat un raport corect. Dacă erau respectate acele recomandări, nu mai aveam acum aceste probleme. Suntem într-o situaţie foarte delicată, acum cimitirele au ajuns în paragină. Parcă anume nu s-a făcut curăţenie în cimitire pentru a fi primarul criticat. Am dat dispoziţie să se facă curăţenie în cimitire şi ni s-a reproşat că nu trebuia să facem acest lucru.

– Aţi fost consilier municipal şi sunteţi primar la al treilea mandat. A mai fost vreodată o asemenea încrâncenare în Consiliul Municipal?

– Nu. Niciodată. Din păcate, au fost doar două voci care au cântat la unison şi care i-au acaparat pe toţi ceilalţi consilieri PSD. Oricând le explicam că au greşit, că vor răspunde în faţa legii, nu ştiu ce se întâmpla. În discuţii particulare mi se spunea „asta ne recomandă partidul” şi votau ca atare. Eu le-am spus de mult ori că bătălia cu primarul Flutur au dus-o de fapt cu locuitorii municipiului Botoşani.

– Acest blocaj în Consiliul Local a însemnat o stagnare în dezvoltarea municipiului.

– Mi-a fost greu, dar să ştiţi că mi-am dat seama că nu o să obţin niciodată bani de la Guvernul PSD şi niciodată nu ne-au dat bani, cum nu ne-au dat bani nici Consiliul Judeţean, majoritar PSD. Noroc că am înţeles că singurii care nu ţin cont de lupta politică sunt cei de la UE, care dau banii pe gândire, viziune şi proiecte. Dacă până în 2012 au venit în municipiu 110 de milioane de euro, în perioada 2012-2016 au intrat în Botoşani doar 1,6 milioane de euro, pe un proiect care e şi acum cu cântec, izolarea termică a unor blocuri, acolo unde avem nişte procese cu beneficiarii. Botoşănenii trebuie să ştie că la această dată avem contracte semnate pe proiecte de 85 de milioane de euro şi încă mai aşteptăm 25 de milioane de euro. Sunt contracte semnate, deja se mişcă lucrurile. Dar o să-i întreb pe domnii de la PSD, care dintr-o dată şi-au amintit că nu sunt făcute străzile mărginaşe. În primele două mandate am făcut vreo 12-14 străzi mărginaşe, cu eforturi proprii şi nu cu bani europeni. În mandatul 2012-2016 s-a făcut fix o jumătate de stradă, vestita stradă Maramureş, care însemna 240 de metri. În acest mandat am terminat strada Maramureş, am reabilitat străzile Bolintineanu şi Ana Ipătescu, finalizăm în scurt timp Drumul Tătarilor, se vor începe lucrările pe Crinilor şi Iuliu Maniu, am obţinut bani pentru străzi prin Grupul de Acţiune Locală, respectiv pentru Vâlcelei, Izvoarelor şi Zimbrului.

– De ce nu aţi reuşit să rezolvaţi blocajul din CL?

– Am mai avut perioade în care am fost primar şi nu am avut majoritate în CL, dar au fost oameni care au dezbrăcat haina politică şi chiar au vrut să lucreze pentru botoşăneni şi ne-am înţeles şi am negociat şi am vorbit cu ei. Lucrurile au mers înainte. Acum cred că este vorba şi despre calitatea listei de consilieri. Este foarte important şi insist pe asta, când faci o listă de consilieri să o faci cu maximă răspundere. Nu să îţi pui prietenii pe listă, cumătrii nu ştiu cărui deputat sau nu ştiu cărui senator, care au prins şi diverse posturi în administraţia publică. Atât timp cât vor fi oameni care nu înţeleg menirea de consilier, care sunt supuşi total partidului, care nu au un cuvânt de spus, nu va fi bine. Aş vrea să se înţeleagă bine, primarul nu votează în Consiliul Local, primarul doar propune şi de aceea spun că este extraordinar de important ca primarul şi majoritatea din CL să fie de aceeaşi culoare politică pentru că atunci lucrurile merg bine.

– Consilierii PSD v-au reproşat că municipalitatea a încheiat ultimii ani cu bani necheltuiţi pe partea de dezvoltare.

– De acord şi am explicat în repetate rânduri. Am explicat de ce rămânem, pentru că nu venea nimeni la licitaţie, pentru că au schimbat legile în aşa fel încât oricâte licitaţii organizam la Botoşani, nu venea nimeni să ne cheltuiască banii. Ce firmă venea la licitaţie dacă ştia că trebuie să mai aducă şi bani de acasă? De ce? Pentru că nu a fost armonizată legislaţia. În momentul în care tot majorezi salariile, obligatoriu trebuia să se intervină şi pe partea de manoperă. Abia acum am deblocat situaţia, abia acum putem spune că am semnat contracte.

– Cum a fost acest mandat pentru dumneavoastră?

– Plin de învăţăminte. Normal că a fost mai greu. Am realizat că sunt şi oameni pe care nu-i interesează decât problemele personale şi nu problemele oraşului. Dar nici eu nu mă las pentru că am spus „nu am început niciodată un proiect pe care să nu-l termin”. Am început două proiecte, Teatrul şi Cornişa şi am ajuns să vin după cinci-şase ani să le termin tot eu. Şi eu mi-am propus să fac în acest mandat foarte multe şi am avut un program personal, programul primarului Flutur, dar acest program era legat de o chestie foarte importantă, trebuia să am consiliul meu, ca să înţeleagă ce vreau şi să îmi voteze hotărârile în Consiliul Local. Pentru că am o listă foarte mare de hotărâri care nu s-au aprobat, care au fost amânate, dar mai ales au fost amendate cu lucruri de o importanţă mult mai mică decât însemnau cele strategice. Cu toate acestea, cu o mână de oameni, care au muncit, ne-am făcut treaba până la capăt.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...