joi, martie 28, 2024
AcasăInterviu„Obiectivul nostru clar este play-off-ul”

„Obiectivul nostru clar este play-off-ul”

Marius Croitoru, antrenorul FC Botoşani, este convins că ultimele echipe calificate în play-off se vor decide în ultima etapă, de aceea nu face o tragedie din înfrângerile cu Craiova şi FCSB, pentru că şi în cazul unor victorii situaţia nu era tranşată

Reporter: – Domnule antrenor, ar fi dureros să pierdeți play-off-ul pe acest final de sezon regular al Ligii I?

Marius Croitoru: – Se poate întâmpla orice, dar noi nu ne gândim la pierderea play-off-ului. Suntem destul de maturi și destul de conștienți de ceea ce ne așteaptă. Mai sunt meciuri, avem în continuare avantaj, unul care putea să fie și mai mare, dar nu jucăm singuri. Ne-am fi dorit cu toții să fim matematic cu cinci etape înainte de finalul sezonului regular calificați în play-off, dar nu se poate. Asta ar fi însemnat să fi avut 15-16 puncte avans față de locul 7, ceea ce e practic imposibil.

– Trăgând linie și făcând o analiză, observăm că până la meciurile cu FCSB și Universitatea, FC Botoșani era echipa cu cele mai multe puncte câștigate în 2021.

– Asta arată că avem un an bun, unul de normalitate pentru noi. În ciuda faptului că am pierdut jucători importanți în acest an, suntem unde ne dorim. Gândiți-vă că anul trecut, cu cinci etape înainte de finalul campionatului, eram pe locul 8. Acum suntem la mâna noastră și de aceea spun că nu avem teamă, frică, nu suntem speriați. E adevărat că pot apărea surprize de la meci la meci, dar asta nu înseamnă că cedăm. Calificarea în play-off se va juca cu siguranță în ultima etapă. De asta nu-mi fac nici cea mai mică problemă, nici dacă vom câștiga sau vom pierde următorul meci. Chiar dacă am fi câștigat la Craiova nu însemna că gata eram 100% în play-off. Nu! Jocul rezultatelor te poate ridica sau coborî imediat. Ceea ce m-a deranjat la Craiova a fost atitudinea, dar cred că după discuția pe care am avut-o cu băieții după meci, am clarificat și acest aspect.

– Înțeleg că, în ciuda acestor ultime două eșecuri cu FCSB și Universitatea, sunteţi totuși mulțumit de realizările din acest an.

– Noi am ieșit bine din această serie pe care am avut-o până în prezent. După eșecul cu FC Argeș din prima etapă a returului, nimeni nu ne mai dădea nicio șansă la play-off. Victoriile cu Poli Iași și Dinamo ne-au făcut să ne revenim puțin, după care am pierdut din nou la Clinceni. Fiind sub linie, eram la cinci puncte de ei și nimeni nu mai credea în play-off. Uite că am revenit, am legat rezultate pozitive și am reușit să-i şi depășim într-un timp scurt. Și pe ei și pe Chindia. Deci nu am cum să nu fiu mulțumit, deși era loc și de mai bine.

– Cum vi se pare programul ultimelor etape, atât al FC Botoșani, cât și al echipelor cu care vă luptați la play-off? E un program care vă avantajează?

– Fără să fiu arogant sau înțeles greșit, putem spune că avem patru meciuri, cu Sepsi și Viitorul acasă, Astra și FC Voluntari în deplasare, echipe de nivelul și valoarea noastră, și este și normal să fim încrezători în șansa noastră. În plus, contracandidatele la play-off joacă și între ele, dar au și meciuri cu echipele din „top 3”, cu FCSB, CFR Cluj și Universitatea, echipe care se vor bate la titlu și care au o cu totul altă forță.

– Făceaţi mai devreme comparația cu ediția trecută de campionat, în care am obținut calificarea în play-off în ultimele cinci etape. Față de sezonul trecut, care ar fi plusurile pe care FC Botoșani le are acum?

– Experiența! Experiența meciurilor importante. Noi anul trecut am jucat cinci finale pe final de sezon regular și am venit tare din urmă și am reușit să terminăm pe un locul 3, o clasare istorică pentru Botoșani. Acum suntem mult mai puternici mental, dar avem cinci jucători valoroși, care nu fac parte din lot. Or nu este ușor pentru un antrenor să piardă jumătate de echipă. Am pierdut cinci jucători importanți, care au contribuit din plin la accederea noastră în play-off și cu care am jucat în cupele europene.

– Să înțeleg că, în aceste condiții, o accedere în play-off ar fi o performanță mai mare decât cea din sezonul trecut?

– Nu există termen de comparație. Ar fi o performanță imensă. Eu am fost antrenorul care tot timpul a trebuit să vând, conștient de lucrul acesta, și să am și rezultate, pentru că acesta este obiectivul FC Botoșani, de a rămâne sus, de a fi mereu în top. Să nu fiu înțeles greșit. Nu a plecat nimeni de aici dezechilibrând lotul, pentru că tot timpul am urmărit ca atunci când vindem un jucător să avem ce pune în loc.

– Mai sunt și excepții, cum ar fi Marko Dugandzic, pentru care încă nu aţi găsit înlocuitor!

– Nu numai noi, FC Botoșani, suferim din acest punct de vedere, al lipsei atacantului pur sânge. E cam o problemă generală la cluburile bune din România. Când aduc un jucător vreau să fiu ferm convins că el se va impune. Nu sunt cel mai bun din acest punct de vedere, pentru că dacă ar fi așa, aș fi cel mai fericit.

– Aveţi vreo dezamăgire în acest sezon?

– Nu, cum să am dezamăgiri? E al doilea meu an de antrenorat și sunt din nou aproape de o nouă performanță imensă, după ce sezonul trecut, la debutul meu ca antrenor, am reușit să calific echipa în premieră în play-off și să-mi trec în CV o participare în cupele europene. Deci nu am cum să am vreo dezamăgire.

– Ca să vă supăr puțin, vă reamintesc acest „set Simona Halep” la general cu FCSB, scor 1-6 după 1-4 în tur și 0-2 în retur!

– Bine…E coșmarul vieții mele. E cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla și știţi bine că nu diger niciodată o înfrângere cu FCSB. Poate este echipa pe care îmi doresc cel mai mult să o bat.

Vă veţi revanșa în play-off?

– Când le va fi lumea mai dragă. Anul trecut am făcut două remize cu ei în play-off. Dacă nu câștigau Cupa, nu știu dacă mai prindeau Europa League.

– E clar că din punct de vedere al imaginii, al mediatizării, pentru FC Botoșani ar fi un mare plus să fie pentru al doilea an consecutiv în play-off. Din punct de vedere financiar pentru jucători este o motivație în plus?

– Da, clar! Orice performanță se face și din punct de vedere financiar. Domnul Valeriu Iftime a plătit mereu performanța în limita posibilităților acestui club. Nu ne putem raporta la nivelul altor echipe de play-off, nici la nivel salarial și nici al primelor, dar tot ce am stabilit s-a plătit integral conform cu performanța realizată de acești băieți. S-au plătit prime de obiectiv, prime de jocuri, prime suplimentare atunci când domnul Iftime a fost mulțumit de ce a văzut, indiferent că am câștigat, am făcut egal sau că am pierdut.

– Deci s-au premiat și înfrângerile la FC Botoșani! Cu atât mai bine pentru jucători…

– Când i-a plăcut patronului cum a jucat echipa, da! Are acest feeling, simte când să vină imediat lângă echipă, simte când suntem pe val. Are experiență, lucrează cu oameni de atâta timp și cred că o mare parte din succesul pe care îl are în afaceri vine și pentru că are acest feeling.

– În iarnă aţi avut o ofertă clară de a pleca, însă aţi rămas, deși aţi fost pus în fața faptului împlinit, respectiv de a lucra cu ce mai rămâne după transferurile pe bandă rulantă. Ce v-a motivat să rămâneţi aici și de ce nu aţi acceptat o nouă provocare?

– Este adevărat că am avut, nu una, ci două oferte, și din țară și din străinătate, pe care i le-am prezentat domnului Iftime. Am convenit împreună cu el că nu e încă momentul să plec. M-am sfătuit și cu familia și am decis să mai rămânem încă doi-trei ani aici.

– Cu alte cuvinte, banca FC Botoșani este asigurată pentru următorii doi-trei ani!

– Da! Nu mă văd plecat nicăieri în acest moment. Aici am tot ceea ce-și dorește un antrenor. Sunt tânăr, am putere de muncă, dorință de afirmare, sunt la un club care își dorește performanța, sunt sprijinit și nu văd de ce aș schimba ceva ce am. În ziua de astăzi, nu oriunde ai siguranță, mai ales în fotbal. Oriunde te duci poți fi dat afară după o lună sau două, pentru că nimeni nu are răbdare cu tine. Lucru care nu intră în discuție aici la Botoșani.

– Înțeleg, aveţi stabilitate, siguranță!

– Exact! Și atunci de ce să schimb un loc unde mă simt apreciat, liniștit din toate punctele de vedere? Anul trecut am avut cinci înfrângeri în șase meciuri și mi s-a acordat în continuare încredere pentru că, deși nu aveam rezultate, echipa juca fotbal. Îți și amintești că ți-am spus că primul ridic mâna și plec dacă simt că nu mai pot aduce un plus echipei. Or noi jucam fotbal, eram apreciați pentru jocul nostru, iar percepția oamenilor din Botoșani față de echipă era pozitivă. Cum este de altfel și în prezent, în ciuda acestor două eșecuri cu FCSB și Craiova, care dor, mai ales cea cu FCSB.

– Am remarcat că în discuţie nu am folosit cuvântul play-out!

– Nici nu avem cum să-l folosim. Nu avem de ce. Obiectivul nostru clar este play-off-ul! Nu am cum să ne gândim la altceva, nu am cum să transmit altceva. Niciodată nu le-am insuflat jucătorilor mei și nu am să le transmit teamă, pentru că toată viața mea nu am jucat decât o singură carte, cea câștigătoare. Nu am teamă de nimeni. Am numai muncă și fotbal în cap. În rest, nimic altceva. Nimeni, dar absolut nimeni, nu este mai bun ca FC Botoșani. Avem puterea să câștigăm cu oricine pe orice teren, chiar dacă unele echipe sunt făcute cu milioane, iar altele cu mărunțiș sau zero lei.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...