spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviu„Trebuie să ne educăm copiii să fie pregătiţi pentru viaţă”

„Trebuie să ne educăm copiii să fie pregătiţi pentru viaţă”

Ada Macovei, inspector şcolar general adjunct, susţine că în Consiliul Local sunt politicieni care votează când cu PNL, când cu PSD invocând că sunt în interesul cetăţeanului, dar nu sunt

Reporter: – Ce gânduri vă încearcă acum, după alegeri?

Ada Macovei: – Unii pot să spună că „am înfrânt”. Eu cred că toţi cei 45 de colegi care m-au susţinut au câştigat împreună cu mine, din foarte multe puncte de vedere, nu doar al curajului şi al deschiderii unui drum nou şi pentru o doamnă în politică, dar şi pentru un candidat care nu se agaţă de umbrele şi de imaginea altora, pentru că eu nu am făcut fotografii nici cu domnul Şoptică, nici cu domnul Flutur ca să mă promovez, nu am adus oameni la vot cu arcanul, nu le-am plătit cotizaţiile. M-am bazat doar pe cei care, în urma evaluării muncii mele şi a activităţii profesionale, dar şi activităţii politice din ultimii 15 ani, au fost convinşi că eu reprezint o soluţie, nu doar o premieră, ci un lucru important pentru cei ce vor veni după mine. Am arătat că se poate dacă ai curaj, dar nu se poate să câştigi din prima totul. Eu nu am mai candidat la nicio altă funcţie în biroul politic municipal, drept pentru care, imediat după vot am ales să părăsesc sala de conferinţe şi nu din lipsă de respect pentru colegii care cu siguranţă că ar fi meritat votul meu, ci pur şi simplu pentru că nu am vrut să fac jocul nimănui la turul doi. Am fost întotdeauna consecventă principiilor, am fost întotdeauna implicată în acţiuni politice pe care le-am considerat de impact şi bune pentru toţi cetăţenii. Am să lupt în continuare pentru dreptate şi adevăr, am să rămân consecventă principiilor după care am trăit toată viaţa, chiar dacă am avut de pierdut.

-Vă aşteptaţi la reacţii din partea colegilor sau conducerii?

-Nu m-am temut niciodată de nimeni şi de nimic. Viaţa mea merge înainte, indiferent ce şi-ar dori unii sau alţii, nici măcar, aşa cum îmi spuneau colegii, miza nu este inspectoratul şcolar. Nu ştiu dacă se înţelege exact ceea ce vreau să spun, dar clar este că nu am plătit niciodată decât preţul corect pentru tot ce am obţinut în viaţă. Nu am făcut niciodată totul şi nu am obţinut nimic cu orice preţ. Acum, dacă voi pleca din inspectoratul şcolar, nu se va întâmpla absolut nimic cu mine, ca om, ca profesionist. Nu o să-mi ia nimeni nici munca, nici realizările, nici familia, nici prietenii pe care îi am de-o viaţă şi pentru toată viaţa, singurii pe care m-am străduit continuu să nu-i dezamăgesc şi să nu-i trădez. Aşa sunt construită şi sunt mulţumită de varianta aceasta în care am ajuns.

-Sunteţi consilier municipal. Ce părere aveţi de atmosfera din deliberativul local?

-Se încearcă ducerea în derizoriu a unor aspecte, se încearcă strângerea rândurilor pentru poziţionarea unor oameni pe funcţii în detrimentul celor care există deja şi nu pentru că nu ar fi fost performanţi 10-15 ani, ci pentru că nu fac parte din partidul care conduce Consiliul Local şi trebuie schimbaţi. Mă refer aici la directorul Filarmonicii, ultimul proiect pe care l-am avut în dezbatere acerbă. Acesta este adevărul, domnul director a fost performant până când a ajuns domnul Cosmin Andrei primar. Nu s-a ţinut cont că pandemia a afectat toate instituţiile de cultură din toată ţara şi nu s-a întâmplat ca Filarmonica Botoşani să aibă rezultate sau încasări sau probleme mai mari decât toate celelalte instituţii, dimpotrivă, am urmărit nişte concerte online al filarmonicii care m-au încărcat de energie şi de viaţă şi care mi-au rămas în suflet. Ceea ce mă deranjează este modul în care se pune problema şi în care se poziţionează unii dintre colegii noştri, cei care cred şi care vor să facă diferenţa, o dată cu noi, o dată cu PSD. Chiar în aceeaşi şedinţă, la fiecare proiect, încearcă tot să se poziţioneze altfel, spunând că sunt în slujba cetăţeanului. Nu sunt.

-Era urgentă înfiinţarea postului de director adjunct la Poliţia Locală?

-Nu. Vă garantez că dacă mergem pe stradă şi întrebăm orice botoşănean dacă crede că un post de director adjunct înseamnă eficientizarea managementului, sau ce ar trebui să facem la Poliţia Locală ca să fie managementul eficient, şi dacă cineva îmi spune ar mai trebui angajat un director, înseamnă că eu mă înşel, dar nu cred. A spune că munceşti toată ziua pentru cetăţean, dar eşti de acord cu înfiinţarea unui nou post de director adjunct la Poliţia Locală şi că le mai dai o şansă, tu care tot timpul eşti nemulţumit şi chiar cu 20 de minute înainte spui că activitatea Poliţiei Locale cel puţin în Centrul Vechi, în zonele vulnerabile, nu este eficientă, mi se pare un joc dublu pe care nu-l înţeleg. De altfel, încercăm să păstrăm nişte linii ale decenţei, eu sunt total împotriva agresiunii de orice fel. Este inacceptabil ca aceasta să se propage în spaţiul public, drept urmare şi limbajul agresiv va fi de fiecare dată sancţionat de mine.

-Ce părere aveţi de situaţia de la Eltrans?

-Nu se poate să fie angajată o firmă de consultanţă, să fie plătită din bani publici şi pe urmă să nu fim de acord cu ceea ce a stabilit, mai ales după ce au fost recepţionate şi plătite serviciile.  Ceea ce întâmplă este destul de grav, pentru că noi plătim de fapt o altă firmă care să facă o nouă evaluare pentru simplul motiv că pesediştii nu s-au înscris prima dată, sau s-au înscris doar doi din şapte. Dacă domnul primar aşa înţelege să cheltuiască banii cetăţenilor, noi credem că este greşit. La fel se întâmplă şi cu Locativa. A fost un audit în timpul domnului Portariuc, plătit cu zeci de mii de euro, care a demonstrat că nu e absolut nimic ilegal acolo. Acum venim din nou să mai plătim câteva zeci de mii de euro, să mai facem un audit să vedem dacă găsim un auditor care să scrie ce vrem noi. Deci a plăti la nesfârşit din banii cetăţenilor expertize care să demonstreze nimic este o risipă din banul public pentru care domnul primar Andrei ar trebui să răspundă la un moment dat. În Consiliul Local trebuie să luăm deciziile cele mai bune pentru ca banul public să fie judicios cheltuit. Altfel, suntem degeaba acolo. Eu mă voi lupta întotdeauna pentru interesul cetăţeanului pentru că alte interese nu am, nu am contracte cu nimeni, obligaţii, datorii şi nici avere.

-Sau rude de propulsat în funcţii…

-Rude sau prieteni cărora trebuie să le răspund la favoruri. Cred că aşa ar trebui să fie politica, în interesul cetăţeanului şi gândindu-ne în primul rând la copii. Dacă o să gândim totul prin prisma copiilor, în primul rând să le fie mai bine, în al doilea rând să-i putem ţine acasă, să nu plece cât văd cu ochii în lumea largă, toate acţiunile noastre vor fi concertate pe problemele comunităţii. Vom încerca să rezolvăm, vom încerca să avem un oraş atractiv, vom încerca să investim în străzile care sunt în curs de reparaţii sau care încă nu au ajuns pe listele de modernizare, vom încerca să avem condiţii decente pentru apă, pentru canalizare, să rezolvăm problema deşeurilor menajere, să avem grijă de parcuri, de spaţiile de joacă, de şcoli.

-Anul şcolar s-a încheiat, însă primăria nu a reuşit să cumpere tablete pentru elevi.

-În pandemie, aproximativ 20 de primării din judeţ au dotat şcolile cu tablete pentru copii, laptopuri pentru profesori, table interactive, videoproiectoare în săli. Din păcate, Primăria Botoşani nu a reuşit absolut nimic să facă pentru copii. E de la sine înţeles că nivelul de trai e altul, că puterea de cumpărare a părinţilor e alta, dar avem în oraş situaţii disperate şi eu am în clasă şi în fiecare clasă au existat cel puţin unu-doi copii care au întâmpinat probleme majore în utilizarea, de exemplu, a unui singur telefon la trei copii sau la doi copii, şi atunci cred că primăria putea să face ceva în direcţia asta.

-S-a anunţat că au fost depuse proiecte.

-Erau două variante. Ori se făcea achiziţia conform legii, cu licitaţie şi tot ce trebuie şi după aceea se solicita în proiect rambursarea cheltuielilor, ceea ce au făcut respectivele primării, ori se depunea proiect şi se aştepta să treacă pandemia. Ştim cu toţii care am lucrat în proiecte că durează extraordinar de mult şi mai ales la volumul acesta de proiecte. Nişte bani în buget întotdeauna există pentru situaţii speciale. Copiii aceştia aveau nevoie atunci de echipamente. Se puteau face rectificări, dacă exista voinţă. Mai mult, sunt şcoli care au nevoie de reparaţii. M-am opus la bugetul pe acest an exact din acest motiv. În afară de sisteme de securitate şi de câteva anvelopări rămase de la domnul Flutur, nu am văzut aproape nimic pentru şcoli. Mai avem încă şcoli în care sunt probleme atunci când plouă, mai avem terenuri de sport neamenajate, mai avem spaţii care necesită mobilier nou şi tot felul de investiţii. Nu am văzut nimic şi e clar că şcoala nu este o prioritate pentru ei, dar este pentru noi şi pentru mine a fost, este şi va fi întotdeauna.

-Aţi coordonat Evaluarea Naţională. Cum sunt rezultatele?

-Rezultatele sunt foarte bune. Ponderea notelor peste cinci a fost anul trecut de 67,7%, anul acesta este 67,9%. Trebuie ţinut cont de faptul că a fost pandemie şi aproape tot anul copiii au stat în online. Deci rezultatele puteau să fie dezastruoase. Ce am făcut în plus, am încercat să fim mai atenţi la numărul elevilor care intră în Evaluarea Naţională, pentru că era o practică foarte veche să nu lăsăm copiii să intre în examen, îi lăsam dinainte corigenţi sau cu situaţia neîncheiată, ca să avem rezultate bune la nivel de şcoală. Anul acesta au fost doar 34 de corigenţi, 14 copii cu situaţia neîncheiată, 14 repetenţi şi 19 transferaţi dintr-un total de peste 3.000 de copii. Este o premieră şi este un lucru pentru care vreau să le mulţumesc profesorilor, în primul rând că au înţeles mesajul meu şi că s-au aliniat cumva la direcţia pe care le-am impus-o.

-Întotdeauna este loc de mai bine.

-E clar că se poate face mai mult, dar copiii aceştia care au dat în 2021 examen sunt cei care au intrat prima dată în clasa pregătitoare, ei au mers întotdeauna pe programe noi, nu au avut niciodată manuale la timp, ei sunt elevii cu care noi, profesorii, am învăţat să lucrăm pe noile manuale şi pe noile programe şcolare şi atunci, dacă luăm toate aceste aspecte în calcul, ne dăm seama că rezultatele sunt foarte bune. Am trecut printr-un an extrem de greu, am învăţat împreună din mers şi noi şi copiii, iar părinţii, oricât de tare i-au susţinut, oricât de multe ar fi putut să facă pentru ei, în condiţiile acestea, au fost şi ei limitaţi, inclusiv pregătirile suplimentare au fost mult diminuate. Îi felicit pe toţii copiii, indiferent de rezultate, în primul rând pe cei care au promovat examenul, dar îi asigur şi pe ceilalţi că drumul este abia la început, că au şansa să devină buni meseriaşi. Cel mai important lucru este ca ei să-şi continue şcoala, să-şi facă măcar nivelul de şcoală profesională, să ajungă să aibă o meserie din care să se întreţină şi să nu ceară niciodată de la nimeni, nimic de pomană. Noi trebuie să ne educăm copiii să fie pregătiţi pentru viaţă, pentru integrare profesională în toate domeniile. Doar voinţă să existe, să se continue studiile la orice nivel. Cei care pot face acum licee extraordinar de bune să continue cu facultăţi, cu toate formele de învăţământ superior, iar ceilalţi să continue să-şi termine şcoala profesională, astfel încât să aibă o meserie, pentru că niciodată un bun meseriaş nu va muri de foame.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...