spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăInterviuALEŞII BOTOŞANIULUI: „Atunci când pui suflet, rezultatele sunt pe măsură”

ALEŞII BOTOŞANIULUI: „Atunci când pui suflet, rezultatele sunt pe măsură”

Maria Huţu, primarul comunei Vârfu Câmpului, este la al treilea mandat în fruntea comunităţii şi vrea să facă din această vatră strămoşească şi o comună modernă în care tinerii să vrea să rămână sau să se stabilească

Reporter: – Pentru început, vă rog să faceţi referire la parcursul dumneavoastră profesional şi politic.

Maria Huţu: – După ce am absolvit Facultatea de Horticultură Iaşi, cu nota 10, am fost angajată ca şef de fermă în Băluşeni, apoi inginer şef fermă la Complexul Agrozootehnic Ionăşeni – Vârfu Câmpului. Am lucrat 10 ani în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ca inspector de specialitate, director, şef centru. Şi în plan politic am avut un parcurs destul de interesant şi frumos – consilier local de stânga, întrucât chiar cred că oamenii au nevoie de oameni de încredere, care să-i îndrume, să-i ajute şi să le acorde sprijinul atunci când au nevoie sau sunt în nevoi. Am trei mandate de consilier local, două mandate de consilier judeţean. De asemenea, am activat în diferite organizaţii, Crucea Roşie, sindicate etc. Atât viaţa profesională, cât şi cea politică, le-am îmbinat într-un mod exemplar, dedicându-mă sprijinirii semenilor, perfecţionării continue, promovării proiectelor în plan administrativ.

– La al câtelea mandat vă aflaţi în funcţia de primar al comunei Vârfu Câmpului?

– La al treilea mandat. Primul a fost în perioada 2000-2004, pentru ca în 2016 să revin la conducerea primăriei, la solicitarea cetăţenilor şi, evident, cu sprijinul PSD. Era nevoie, întrucât, aşa cum spuneau cetăţenii, „comuna a stat pe loc”.

– Faptul că aţi lucrat în domeniul asistenţei sociale vă ajută mult în activitate? Întreb asta pentru că am constatat că puneţi mult suflet în activitatea de zi cu zi.

– Da. Toată experienţa acumulată în cadrul DGASPC Botoşani m-a ajutat enorm, întrucât stăpâneam multe dintre procedurile care trebuiau aplicate la nivel de primărie, mai ales că între cele două instituţii, Primărie şi DGASPC, existau parteneriate şi relaţii de colaborare în domeniul protecţiei copilului, persoanelor vârstnice şi a celor cu dizabilităţi. Aici m-am regăsit ca om care poate şi vrea să-şi ajute semenii.

– Cum era comuna atunci când aţi început primul mandat de primar?

– La preluarea primului mandat a fost destul de dificil, întrucât vistieria era goală, iar personalul era obişnuit cu un anumit mod de lucru. Eu am reuşit să demonstrez că o femeie este dedicată în administraţie şi ştie să se organizeze ca acasă. Am aplicat stilul alert de lucru, evident nu a convenit multora, dar unii dintre colegi s-au conformat şi aşa am reuşit să demonstrez că se poate.

– Cum a evoluat comuna Vârfu Câmpului în ultimii ani?

– După primul meu mandat, lucrurile nu au evoluat pe măsura aşteptărilor. De aceea, în campania electorală pentru al doilea mandat, în anul 2016, am venit în faţa cetăţenilor cu programul „Fapte, nu vorbe”, exact de ceea ce avea nevoie marea majoritate a cetăţenilor. M-am axat pe proiecte majore, de utilitate publică. Pot spune că am convins şi da, am reuşit. Faptele vorbesc de la sine.

– Vă rog să ne prezentaţi principalele proiecte implementate în comună.

– Acestea înseamnă apă, asfalt, cămin cultural, piaţă – bazar, Monument al Eroilor realizat în cadrul Programului „100 de ani de România”. Tot aici intră lucrări de reabilitare şi renovare a două clădiri unde funcţionează Biroul de evidenţă a populaţiei, respectiv Biroul agricol şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, lucrări finanţate de la bugetul local. Tot prin fonduri locale am reabilitat trei kilometri de trotuare. Toate proiectele de dezvoltare a comunităţii se derulează cu fonduri europene, guvernamentale şi de la bugetul local. Cu fonduri de la AFIR am realizat Centrul de zi din Maghera şi am achiziţionat un buldoexcavator.

– Ştiu că acordaţi importanţa cuvenită activităţilor culturale, graţie cărora comuna a devenit foarte cunoscută la nivel naţional şi internaţional.

– Da, este adevărat. În comună avem Ansamblul „Sireţelul”, Ansamblul de datini şi obiceiuri de iarnă, Ansamblul de căiuţi, Ansamblul „Sireţelul mic”. Ne mândrim şi cu tineri talentaţi, D. Puiu, Alin Gaidur, Sănduca Olariu – o voce extraordinară, înscrisă la concursul de preselecţie pentru Festivalul Internaţional de la San Remo. În total sunt 40 de copii şi tineri care sunt mesagerii culturali ai comunităţii noastre. Au participat la festivaluri şi concursuri în ţară şi străinătate – Grecia, Ucraina, Moldova, în comunităţile cu care suntem înfrăţiţi pe linie administrativă, culturală etc. Vârfu Câmpului este o vatră strămoşească, cu tot ce înseamnă cultură, artă, tradiţie şi istorie. Oamenii din Vârfu Câmpului au în sânge toate datinile, toate obiceiurile. În acest an vom organiza aceste manifestări de suflet, care ne individualizează în marea familie europeană. Consider că datinile şi obiceiurile de iarnă sunt cele care ne reprezintă, sunt elemente definitorii ale poporului român. Căiuţii de la Vârfu Câmpului reprezintă leit-motivul sărbătorilor de iarnă. Am avut în august Ziua comunei şi Ziua recoltei. Au fost mii de oameni. Ei doreau să se întâlnească, să arate roadele muncii lor. Omul de la ţară munceşte mult, cât câştigă, numai Dumnezeu ştie, dar are nevoie de această bucurie dată de întâlnirea cu semenii, de prezentarea roadelor muncii de peste an. Omul are nevoie şi de hrană spirituală, de tot ceea ce-l leagă de ţară, de tradiţii, de frumos, de ceea ce vine din negura timpurilor, de ceea ce ne-au lăsat moşii şi strămoşii noştri. Aşa cum ne batem pentru proiecte, pentru apă, pentru gaz, pentru străzi, iluminat stradal, aşa trebuie să organizăm şi manifestări care ne amintesc de frumuseţea satului tradiţional.

– Cum se prezintă unităţile de învăţământ din comuna Vârfu Câmpului?

– Avem şcoli europene cu dotări ultramoderne. Şcoala Lunca a fost reabilitată şi extinsă prin PNDL 2 şi are acum cabinet medical şcolar cu dotări ultramoderne. Eu pun accent pe educaţie. Consider că educaţia este foarte importantă şi de aceea le asigurăm elevilor condiţii optime pentru a învăţa. Vreau ca toţi copiii din comunitatea noastră să fie pregătiţi pentru viaţă, şcoala să fie o rampă de lansare pentru copii în viaţă, dar şi în carieră.

– Ce ne puteţi spune despre starea drumurilor din comună?

– Cu fonduri de la bugetul local am asfaltat drumul către biserică şi încă un kilometru de drumuri care fac legătura între drumurile principale. Prin PNDL 2 am asfaltat 5,3 kilometri de drum. Sunt aprobate şi aşteptăm finanţare de la Compania Naţională de Investiţii pentru încă două proiecte de asfaltare străzi, unul de 5,9 kilometri în Lunca, Dobrinăuţi-Hapăi şi unul de 3,5 kilometri la Ionăşeni. Cu aceste proiecte, vom avea toate drumurile din comună asfaltate.

– Cum aţi reuşit să gestionaţi problemele comunităţii de la debutul pandemiei?

– Am atras fonduri europene prin care am achiziţionat măşti, mănuşi, dezinfectant pentru 200 de persoane vulnerabile. Am alocat fonduri şi din bugetul local pentru măşti şi dezinfectant pentru preşcolari şi elevi. Am dezinfectat şcolile, bisericile. Am constituit o echipă care a dezinfectat şi locuinţele persoanelor carantinate. Am pus accent pe activităţile de prevenire. Siguranţa şi sănătatea membrilor comunităţii a fost şi este un obiectiv foarte importat în activitatea mea de zi cu zi – ca edil. Dacă avem oameni sănătoşi, avem cu cine să facem treabă. Înainte de valul 4 am asigurat pentru toate cele 1.700 de gospodării măşti, dezinfectant şi săpun lichid. Am alocat câte 15.000  de lei şi bisericilor, pentru a-şi procura cele necesare în actuala criză sanitară.

– Ce planuri aveţi pentru sărbătorile de iarnă?

– Am atras sponsorizări pentru daruri de Moş Nicolae, pe care le-am împărţit pe 6 decembrie. Alături de copii am aprins luminiţele de sărbători. Am pregătit daruri care vor fi puse în tolba lui Moş Crăciun. Moş Crăciunul primăriei a pregătit deja 281 de daruri pentru copii, care constau în dulciuri, rechizite, cărţi de poveşti, cărţi de colorat, culegeri de texte literare. Darurile sunt personalizate şi vor fi împărţite pe 23 decembrie. Am pregătit daruri şi pentru mezinii comunităţii, cei care au vârsta până în trei ani. Pe 24 decembrie, Moş Crăciun va trece prin toate satele comunei, oferind daruri. Moşul va ajunge în special la bătrâni, persoane singure, neajutorate, şi sper să-mi ajute bunul Dumnezeu să însoţesc Moşul.

– Constat că puneţi mult suflet în tot ceea ce faceţi.

– Da. Bunul Dumnezeu m-a ajutat şi m-a binecuvântat cu o familie frumoasă şi îi mulţumesc prin activitatea de zi cu zi. Atunci când pui suflet, rezultatele sunt pe măsură. Întotdeauna am fost un om al faptelor bune pentru că prin fapte bune viaţa noastră se împlineşte.

– Ce proiecte aţi pregătit pentru următoarea perioadă?

– La Ministerul Dezvoltării avem un proiect şi aşteptăm finanţare pentru apă-canal şi staţie de epurare în Lunca, Dobrinăuţi-Hapăi, Maghera, Pustoaia. În cadrul Programului „Anghel Saligny” am solicitat finanţare pentru proiectul canalizare şi staţie de epurare pentru satele Vârfu Câmpului şi Ionăşeni. Dacă vom obţine finanţare, acoperim tot ce înseamnă apă, canal şi staţie de epurare pe toată comuna Vârfu Câmpului. Noi avem sistem de alimentare cu apă, pe care eu l-am implementat, dar la care s-a tăiat doar panglica. Nu a funcţionat până în 2016-2017. Un alt proiect vizează internet gratuit în centrul satelor comunei. Alte proiecte vizează realizarea reţelei de gaze naturale, în colaborare cu primăriile Cândeşti şi Mihăileni, realizarea unui parc comunal, a unei săli de sport, amenajarea terenului de sport. Mai avem un centru cultural şi un sediu nou pentru primărie. Ne-am propus să deschidem un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele vârstnice şi să reabilităm biserica de lemn din Dobrinăuţi – Hapăi, monument istoric. De asemenea, planurile noastre mai includ construirea unui nou sediu pentru Muzeul comunal etnografic „Nicolae Costea”. Mai lucrăm la un proiect „Casa verde/satul verde”. E un proiect după un model suedez, care presupune ca primăria să facă un proiect comun pentru cel puţin zece case pentru cei care vor să se stabilească în comuna noastră. Vrem să atragem specialişti, le asigurăm teren, le punem la dispoziţie proiectul gratuit, le asigurăm utilităţi. Totodată, vrem să-i sprijinim pe tinerii care vor să-şi deschidă afaceri.

– Ce le transmiteţi cetăţenilor comunei Vârfu Câmpului?

– Tuturor concetăţenilor mei vârveni, de aici, de acasă, şi de pretutindeni, le doresc ca anul care vine să le aducă multă sănătate, dragoste şi iubire, să le fie un an rodnic şi îmbelşugat, cu realizări personale şi profesionale pe măsură. La mulţi ani, tuturor!

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...