spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalEvenimente organizate de Teatrul „Mihai Eminescu” în memoria marelui poet

Evenimente organizate de Teatrul „Mihai Eminescu” în memoria marelui poet

Teatrul „Mihai Eminescu” omagiază 174 de ani de la nașterea marelui poet. Cu această ocazie, teatrul organizează, în parteneriat cu Memorialul Ipotești, o serie de evenimente.
Duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 11:00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, va avea loc spectacolul de muzică și poezie „Când însuși glasul gândurilor tace…”, în regia lui Alexandru Vasilachi.
Violonistul Marcian David și pianista Ozana Kalmuski-Zarea vor interpreta piesele I.S. Bach, Aria; A. Corelli, Folies d’ Espagne; J.H. Fiocco, Allegro; M.T. von Paradis, Sicilienne; L. van Beethoven, Romanza in Fa major; H. Wieniawsky, Legende; J. Massenet, Thais; F. Kreisler, Rondino; F. Kreisler, Liebesleid; E. Elgar, Salut d’amour; G. Enescu, Balada; B. Bartok, Șase dansuri romănești.

Recital de poezie susținut de actorii botoșăneni

În continuarea spectacolului, doi dintre actorii teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, respectiv Ela Nistor și Cezar Amitroaei, vor susține un recital de poezie eminesciană.
Aceste manifestări fac parte din seria „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”, iar instituțiile botoșănene de cultură luni, 15 ianuarie.
Programul zilei de 15 ianuarie va începe la ora 11:00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, cu conferința Manuscrisele necunoscute ale lui Enescu cu tematică religioasă, susținută de dr. Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Română.
În aceeași zi, de la ora 14:00, la Cinema Unirea din Botoșani va fi difuzat filmul artistic „Luceafărul” (regie: Emil Loteanu, 1986) și se va vernisa expoziția Genii ale Culturii Române, un proiect al Institutului Hispano-Român. Filmul „Luceafărul”, în regia lui Emil Loteanu este un film despre viața și creația poetului național Mihai Eminescu. În film sunt folosite elemente de reportaj, cât și fragmente din baletul „Luceafărul”, montat pe scena Teatrului de Operă și Balet din Chisinău. Cu Svetlana Toma și Grigore Grigoriu.

„Strigoii” – reconstituirea unui concept Eminescu-Enescu

De Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 18:00, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, organizează, la Casa Sindicatelor, evenimentul „Strigoii” – reconstituirea unui concept Eminescu-Enescu. Programul se va deschide cu decernarea Premiului Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, Laudatio pentru laureat fiind rostit de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Viena.
Va urma masa rotundă Interferențe literar-muzicale moderată de Mihai Cojocaru (Filarmonica „George Enescu” București), la care vor participa, cu prezență fizică sau online: Oana Andreica (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Eugen Ciurtin (Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române), Dan Dediu (Universitatea Națională de Muzică București, președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România), Radu Vancu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
Seara se va încheia cu un recital muzical susținut de soprana Larisa Ștefan și pianista Adina Cocargeanu.

Vernisarea expozițiilor itinerante

În cadrul Zilelor Eminescu, ediția ianuarie 2024, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va vernisa câteva expoziții itinerante: la Veneția (Italia) – expoziția Patrimoniul Memorialului Ipotești; la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – expoziția de grafică Spiru Vergulescu; la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia (Republica Moldova) – expoziția Eminescu. Ediții ilustrate.
La toate evenimentele organizate de Memorialul Ipotești cu prilejul Zilelor Eminescu – Zilei Culturii Naționale, intrarea este liberă.

Spectacol omagial și la Teatrul „Vasilache”

Și Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” invită botoșănenii la spectacolul „Luceafărul”.
Iubitorii de teatru sunt așteptați, de la ora 18:00, să vizioneze spectacolul „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, în regia lui Ion Sapdaru. Spectacol este o dedicaţie adusă lui Ion Caramitru şi un omagiu faţă de poetul Mihai Eminescu, personalitate emblematică a literaturii române. Scenografia îi aparține lui Gelu Rîşca, de video design s-a ocupat Silviu Apostol, iar de coregrafie Victoria Bucun. Voce Ion Caramitru, înregistrare Radio România.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Oana Asofiei, Pavel Petraşi, Andrei Bordianu, Ana Apetrei, Anamaria Chelaru, Adelina Cojocariu, Renata Voloşcu, Andrei Iurescu, Cosmin Tanasă. Spectacolul va fi prezentat în cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret al Teatrului „Vasilache”, sub patronajul UNITER.
Spectacolul este recomandat tinerilor cu vârsta peste 13 ani. Intrarea este gratuită pentru toți doritorii. Accesul în sala de spectacole se face cu jumătate de oră înaintea începerii spectacolului.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...