spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocalControl judiciar pentru ultimul suspect reținut de DNA în ancheta privind angajările...

Control judiciar pentru ultimul suspect reținut de DNA în ancheta privind angajările pe șpagă de la spital

Ultimul suspect reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, în dosarul angajărilor pe șpăgi de la Spitalul Județean „Mavromati”, a scăpat din spatele gratiilor.

Reținut pentru 24 de ore, Corneliu U. A fost prezentat astăzi în fața magistraților de la Tribunalul Suceava, care au respins propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori.

În urma dezbaterilor, instanța a decis plasarea sub control judiciar a bărbatului pentru o perioadă de 60 de zile, sub acuzația de trafic de influență. Botoșăneanul s-a ales cu interdicția de a părăsi municipiul și trebuie să respecte mai multe măsuri stabilite de magistrați. Totodată, el nu are voie să ia legătura cu martorii din dosar.

Măsura a fost dispusă în cursul zilei de astăzi și nu este definitivă, părțile putând contesta decizia Tribunalului la Curtea de Apel Suceava.

Cinci mii de euro ceruţi pentru un post de chimist

Corneliu U. a fost reținut de procurorii DNA în cursul zilei de marți existând informații că în perioada mai-iunie 2022 ar fi pretins și a primit de la o persoană, suma totală de 5.000 de euro, în 2 tranșe, adică 1.500 de euro și respectiv 3.500 de euro, ce i-au fost remise prin interpus.

În schimbul banilor, bărbatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, asupra cărora a pretins că avea influență, pentru a-i determina să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, constând în propunerea/aprobarea scoaterii la concurs a unuia din cele 2 posturi de chimist debutant, din cadrul Laboratorului de Analize Medicale – pct. de lucru Ștefan cel Mare, nr. 39, aparținând Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

În acest fel, Corneliu U. ar fi încercat să faciliteze promovarea soției celui care a oferit banii la examenul ce urma să se organizeze. Potrivit anchetatorilor, concursul pentru ocuparea unuia dintre posturile respective, pe perioadă nedeterminată, a avut loc pe data de 31 mai 2022, iar în urma examenului a fost declarată admisă candidata respectivă.

Pus sub urmărire penală pentru trafic de influență, Corneliu U. beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare.

Descinderi în zeci de locaţii 

Pe 13 decembrie 2023, poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.

Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru  11 inculpaţi. A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. Ulterior o persoană a fost eliberată, iar o alta a ajuns în arest la domiciliu. După 40 de zile de arest, cinci dintre inculpaţi au fost plasaţi şi ei în arest la domiciliu.

Pe lista celor arestaţi se află fostul manager al spitalului, economista Doina Caba, fost director de îngrijiri Coca Crîşmaru, medicii Claudia Malancea, Sărban Cornelia Anca, asistente şi mai mulţi angajaţi ai unităţii sanitare.

Primar arestat în dosar

De asemenea, în acest dosar a fost arestat şi primarul din Drăguşeni. Acesta este acuzat de acuzat de trafic de influență, după ce ar fi luat 2.000 de euro de la două persoane cărora le-a promis că va interveni pe lângă conducerea Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga, județul Botoșani, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a persoanelor respective pe un post de asistent medical. Promisiunea făcută de primar nu ar mai fi fost adusă la îndeplinire. Postul respectiv a fost ocupat, printr-un transfer, de către o altă persoană.

Care sunt acuzaţiile pentru fiecare inculpat

  • Doina Caba, 10 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
  • Crîşmaru Coca Stela, 4 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
  • Focşa Mirela Gabriela, 3 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
  • Tatarcan Silvian Adrian, 3 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă. 2 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii, 1 infracţiune de instigare la fals intelectual,
  • Andronache Cristina Niculina, 7 infracţiuni de trafic de influenţă, 6 infracţiuni de complicitate la luare de mită, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii,
  • Dornescu Daniela, 8 infracţiuni de trafic de influenţă, 4 infracţiuni de instigare la fals intelectual,
  • Calinciuc Liliana Laura, 4 infracțiuni de complicitate la luare de mită, 4 infracțiuni de complicitate la dare de mită,
  • Sărban Cornelia Anca, 1 infracţiune de luare de mită, 3 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
  • Preda Marinela, 3 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
  • Malancea Claudia, 3 infracţiuni de luare de mită
  • Vîrlan George Marian, infracţiunea de trafic de infuenţă.
  • TITILIUC MIRELA, 2 două infracțiuni de luare de mită,
  • SURUGIU ANCA– luare de mită, în formă continuată,
    – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • ANICHEI CLAUDIU, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
  • Eugen Nechita, acuzat de trafic de influență.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.9 °
19.4 °
39 %
4.9kmh
5 %
mie
22 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...