spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalPuzderie de infracțiuni la frontieră

Puzderie de infracțiuni la frontieră

În 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani au avut de a face cu migrație ilegală, contrabandă, dar și alte infracțiuni grave. În ceea ce privește migranții din țările afro-asiatice, fenomenul a înregistrat o creștere în zona Sectorului Poliției de Frontieră Românești.

În total, 6 persoane de origine afro-asiatică (4 din Bangladesh și 2 din Pakistan) au fost depistate și ulterior predate autorităților din Republica Moldova. În contextul conflictului armat din Ucraina și a instaurării legii marțiale în această țară, numărul trecerilor frauduloase ale frontierei de stat din Ucraina în România a rămas la un nivel ridicat. Cetățenii ucraineni sau cei cu dublă cetățenie au continuat să traverseze ilegal frontiera, neavând dreptul de a părăsi legal teritoriul ucrainean.

Contrabanda și infracțiunile conexe

Un alt aspect semnificativ îl reprezintă contrabanda cu țigări și alte produse provenite din contrabandă. În 2023, polițiștii de frontieră au confiscat 45.695 pachete de țigări, evaluate la 531.934 de lei. Aceste confiscări au avut loc în punctele de trecere a frontierei, la frontiera verde, în urma perchezițiilor domiciliare și pe căile de comunicație. Exemple concrete ilustrează amploarea acestei infracțiuni, inclusiv descoperiri precum țigări fără timbru de acciză, provenite din Republica Moldova sau din zone duty-free.

Problema traficului cu mașini furate din Uniunea Europeană sau Spațiul Schengen a persistat, cu metodele cele mai întâlnite fiind fraudarea asigurărilor și utilizarea firmelor de leasing. În total, 8 dosare penale au fost înregistrate, iar 7 autovehicule au fost indisponibilizate. Exemple includ alerte emise pentru mașini furate din Marea Britanie, Franța, Bulgaria, Austria, Germania și Republica Cehă.

Traficul de armament, muniție și substanțe controlate

Un alt aspect semnificativ al activităților ilegale este traficul de arme și substanțe controlate. Într-un caz, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca s-a descoperit un pistol și cartușe ascunse, iar în altul, în aceeași locație, au fost confiscate substanțe dopante de risc.

În diverse perioade ale anului 2023, au fost descoperite cantități de droguri și substanțe anabolizante în PTF Stânca. Aceste operațiuni au condus la întocmirea de lucrări penale și la inițierea unor proceduri legale împotriva celor implicați în introducerea și distribuția ilegală a acestor substanțe.

Rețea extinsă de documente contrafăcute

Cei din cadrul compartimentului EDCC (Evidență, Documente și Cazier Judiciar) au descoperit, anul trecut, o rețea complexă de acte false. În urma eforturilor lor, au fost întocmite 69 de Fișe de raportare a falsurilor și au fost emise 47 de Rapoarte de Constatare pentru documente false, printre care și un pașaport simplu românesc.

Acțiunea autorităților a avut ca rezultat expunerea unui număr impresionant de documente false, provenind atât din România, cât și din alte țări. Printre acestea se numără 29 de permise de conducere eliberate de autoritățile din Republica Moldova, 3 permise de conducere din Rusia, 3 din Ucraina, 1 din Italia, 1 din Marea Britanie și 2 din România.

De asemenea, au fost identificate și 16 cărți de identitate contrafăcute, eliberate de autoritățile din România, 2 din Lituania, 1 permis de ședere din Franța, 1 din Ucraina, și nu mai puțin de 9 permise de conducere falsificate din Polonia. Cazuistica a demonstrat complexitatea și diversitatea metodelor folosite de către infractori pentru a produce documente false, în încercarea de a le trece drept autentice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...