spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalProblemele din spatele ușilor închise ale patronilor botoșăneni

Problemele din spatele ușilor închise ale patronilor botoșăneni

De la începutul lunii februarie, câteva zeci de angajați botoșăneni făcut reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani. Asta înseamnă că patronii din Botoșani se abat de la respectarea legii. 

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia
le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna martie 2024, au
fost înregistrate 34 de petiții, din care una a fost clasată, patru au fost redirecționate către
alte inspectorate teritoriale de muncă și una către altă instituție.

Patronii botoșăneni, reclamați pentru că nu-ți plătesc angajații

Printre cele mai des întâlnite cazuri pentru care au fost întocmite reclamații se numără 12 pentru neplata salariilor, 12 pentru neeliberarea documentelor pentru încetarea activității, cinci pentru neefectuare concediu odihnă, șase pentru muncă suplimentară.

Totodată, patru patroni botoșăneni au făcut reclamații în privința programului de lucru, patru pentru muncă nedeclarată, doi pentru neacordare bonuri masă, patru pentru condițiile de muncă. Angajații și-au manifestat nemulțumirea și față de lipsa echipamentului de protecție, neplata concediului medical sau lipsa de autorizații.

Ce trebuie să știe cei care fac o sesizare

Salariații care întâmpină diverse probleme la locul de muncă pot sesiza acest lucru la Inspectoratul Teritoriale de Muncă (ITM) Botoșani sau direct pe site-ul Inspecției Muncii (IM). Plângerile se pot depune în format fizic, la sediul ITM sau în format electronic, prin e-mail, fax sau completând un formular electronic disponibil pe site-ul IM.

La depunerea sesizării, angajaţii nu trebuie să prezinte niciun fel de dovezi. Asta pentru că autoritățile vor efectua controale la angajator, urmând să-i solicite acestuia toate informațiile sau documentele pe care le consideră necesare pentru rezolvarea cererii salariatului.

Cu ocazia controlului, se vor procura dovezi, se vor efectua investigaţii, urmând să dispună măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale. Angajaţii care depun o astfel de reclamaţie la ITM nu trebuie să îşi facă griji pentru repercursiuni pentru că, potrivit legii, sesizările beneficiază de confidenţialitate, nefiind dezvăluit angajatorului motivul controlului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...