spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalBuget record pentru festival la debutul campaniei electorale

Buget record pentru festival la debutul campaniei electorale

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a obținut votul aleșilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din bugetul local, o sumă semnificativ mai mare față de anii precedenți, dar pentru care reprezentanții primăriei nu garantează că nu va fi folosită în scop electoral.

Dacă în anii precedenți Zilele Orașului se organizau în perioada sărbătorii „Sfântului Gheorghe”, patronul spiritual al municipiului Botoșani, anul acesta, la propunerea primarului Cosmin Andrei, ar urma să se organizeze în perioada 9-12 mai, imediat după Paștele ortodox. În acel weekend se dă şi startul campaniei electorale oficiale, care începe pe 10 mai.

La sfârșitul lunii martie, într-o ședință plenară tensionată, consilierii locali au votat împotriva acestei inițiative. În cadrul aceleași ședințe, Raluca Curelariu, consilier din partea USR, și-a manifestat nemulțumirea în legătură cu perioada aleasă, preferând reconfigurarea calendarului pentru acest eveniment. Astfel, a încercat să introducă un amendament care ar fi amânat Zilele Municipiului până după alegerile locale, respectiv în weekend-ul 14-16 iunie.

Totuși, în urma votului, amendamentul Ralucăi Curelariu a fost respins. Ulterior a fost votat proiectul în integralitate, dar și de această dată, aleșii locali nu s-au arătat încântați de organizarea evenimentului, iar proiectul nu a trecut.

Primarul „a luptat” pentru organizarea festivalului în campania electorală

Primarul, neînduplecat în dorința sa de a organiza festivalul cu doar o lună înainte de alegeri, a convocat rapid o ședință extraordinară a Consiliului Local. Aceasta a avut loc pe 11 aprilie, iar proiectul pentru organizarea Zilelor Municipiului a fost adus din nou în atenție de către Cosmin Andrei, fără nicio modificare, atât în ceea ce privește perioada, cât și suma alocată inițial.

Însă și în cadrul acestei ședințe au fost depuse două amendamente. Raluca Curelariu, consilier din partea USR, a avut același amendament ca în ședința precedentă. Aceasta și-ar fi dorit amânarea festivalului până după alegerile locale și organizarea acestuia în perioada 14-16 iunie, dar propunerea i-a fost respinsă cu șapte voturi pentru, nouă împotrivă și șase abțineri.

Mai departe, Marian Murariu, consilierul care și-a anunțat recent că se desprinde de PSD și se va alătura AUR, a venit cu o altă propunere care viza perioada 26-28 iulie, dar și acest amendament a fost respins cu opt voturi pentru, opt împotrivă și șapte abțineri.

„Nu am luat nici un considerent în calcul, pur și simplu așa am simțit că trebuie votat”

Proiectul integral propus de Cosmin Andrei a trecut, însă, cu 12 voturi pentru, opt consilieri au votat împotrivă, iar trei s-au abținut. Odată cu plecarea lui Marian Murariu din PSD, partidul a pierdut majoritatea în Consiliul Local, însă, de această dată, antreprenorul Maricel Maxim, care a plecat recent din PNL și s-a alăturat recent Forței Dreptei, a ajutat social democrații să aibă suficiente voturi pentru organizarea festivalului în campania electorală.

Reporterul „Monitorul” l-a contactat pe Maxim care susține că a făcut această alegere doar în interesul botoșănenilor. „Nu am luat nici un considerent în calcul, pur și simplu așa am simțit că trebuie votat. Eu am susținut și cele două amendamente, numai că nu au trecut și am zis să nu fie cetățenii văduviți de acest eveniment. Mai mult, m-am gândit că parcul Cornișa merită un eveniment pentru a mai revigora activitatea de acolo. Atât, nimic altceva”, a declarat consilierul Maricel Maxim.

„Normal că s-a ajuns la a face șantaj pe la anumiți consilieri”

În acest context, Cătălin Flutur, consilier local și candidat PNL la Primăria Botoșani, a lansat acuzații de șantaj și cumpărare de voturi în Consiliul Local.

„Normal că s-a ajuns la a face șantaj pe la anumiți consilieri pentru a obține al 12-lea vot. Noi am tranșat o dată într-o ședință ordinară unde ne-am privit în ochi, nu prin telefon, și nu s-a votat. Au mai băgat o dată aceeași Hotărâre de Consiliu, dar să nu ne vedem la ochi, online, și au obținut 12 voturi. Nu știu cum le-au obținut, dar e clar că au cumpărat un consilier. Tocmai a plecat domnul Murariu (n.r. de la PSD) care s-a exprimat clar că erau forțați să voteze și au multe Hotărâri de Consiliu luate în necunoștință de cauză care le va aduce deservicii pecuniare chiar. O să fie un joc interesant până în luna octombrie”, a declarat Cătălin Flutur, consilier local PNL.

Contactată de reporterii „Monitorul”, consilierul USR Raluca Curelariu și-a manifestat, de asemenea, nemulțumirea în legătură cu perioada aleasă și a catalogat inițiativa ca fiind campanie electorală disimulată.

„Ce mă frapează pe mine cel mai tare e faptul că insistă să facă campanie electorală pe bani publici. Era corect ca acest festival să fie după alegeri, domnul primar și unii consilieri au considerat că asta e normalitatea în care ei vor să trăiască, dar nu este normalitatea în care eu vreau să trăiesc”, a spus Raluca Curelariu, consilier din partea USR.

Sumă uriașă alocată pentru un moft politic

Totodată, reporterii „Monitorul” au încercat să obțină mai multe informații cu privire la suma alocată manifestării, care a crescut considerabil de la un an la altul. Spre exemplu, în 2022, Zilele Orașului au costat 70.000 de lei, în 2023, pentru aceeași manifestare au fost alocați 200.000 de lei. Anul acesta, 500.000 de lei din bugetul local, mai mult decât suma alocată pentru ultimii doi ani, „se vor sparge” pe un moftul al edilului gândit strategic pentru debutul campaniei electorale.

Cu toate acestea, reprezentanții primăriei s-au rezumat la a transmite că „vom comunica atunci când vom avea ce”. Practic, aceștia s-au ferit să răspundă la întrebări referitoare la principalele obiective ale Zilelor Municipiului Botoșani în acest an și cum se aliniază acestea cu suma de 500.000 de lei, cum va fi distribuită suma în cadrul evenimentului și care sunt prioritățile de finanțare. Totodată, inițiativa a stârnit curiozități în privința existenței unor directive sau politici clare privind utilizarea și promovarea festivalului în context electoral, astfel încât evenimentul sa rămână centrat pe comunitate, fără a fi afectat de agenda politică.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...