Cetate naturală în munţii Sucevei

Situată în partea nordică a Masivului Rarău, pe teritoriul județului Suceava, rezervația naturală „Pietrele Doamnei” ce acoperă o suprafață de 933 de hectare, reprezintă una dintre cele mai interesante rezervații geologice din lanțul Carpaților Răsăriteni.

Rezervația naturală ”Pietrele Doamnei”, al cărei nume provine tocmai de la formațiunea de stânci calcaroase aflate pe teritoriul său, este alcătuită dintr-un ansamblu de turnuri din calcare recifale cretacice încrustate cu gasteropode, corali, amoniți, orbitoline, alge marine, cu înălțimi cuprinse între 10 și peste 70 de metri, înconjurate de o masă de grohotișuri cu dimensiuni variabile.

Între multele legende legate de proveniența numelui acestor formațiuni se află și cea potrivit căreia în cea de-a doua domnie a lui Petru Rareș, în retragerea din fața otomanilor spre Cetatea Ciceului, acesta a găsit aproape de culmile Rarăului (care se numea, pe atunci Todirescu) adăpost pentru familia sa și a unei părți din avere. Legenda spune că în momentul în care otomanii au încercat să pună mâna pe averea domnitorului s-a produs o alunecare de pietre, omorându-i. Astfel, oamenii locului i-au dat masivului numele de Rarău, iar stâncile au fost numite Pietrele Doamnei.

Asemănătoare cu Pietrele Doamnei având dimensiuni mult mai mici sunt Pietrele Buhei, rezervație geologică și geomorfologică situată pe valea Izvorului Alb cu o suprafață de 2 ha. În aceeași rezervație se mai află masivul de calcare, Piatra Zimbrului, lung de 600 m și înalt de o sută de metri, ce formează un perete vertical, dar și Peștera Liliecilor sau Borta îngrădită, numele dat de oamenii locului, cu o intrare sub forma unui puț de aproape 14 m adâncime, și având o dezvoltare de 340 de m și o denivelare de 86 de metri.

Cum se ajunge la rezervaţie

Accesul spre Pietrele Doamnei se poate face urmând mai multe rute. Din orașul Câmpulung Moldovenesc se merge pe drumul care urmărește Valea Izvorului Alb, spre creasta Rarăului, unde se află Cabana Rarău (1.538 de metri). Drumul de 14 km se poate parcurge cu mașina sau pe jos, urmând marcajul cu punct roșu, în trei-patru ore cu scurtături. De la cabană la Pietrele Doamnei se merge pe potecă aproximativ un kilometru. Din drumul pe Valea Izvorului Alb, pe pârâul Limpedea, se urmează marcajul crucea galbenă, care duce în Vârful Rarău și la Cabana Rarău. Din Câmpulung Moldovenesc pe Valea Caselor, prin rezervația Moara Dracului în Vârful Rarău și la cabană (marcaj cruce roșie). Un alt traseu (auto, dar și cu piciorul, marcaj punct albastru) pornește din Valea Bistriței în satul Chiril, la Cabana Rarău. Din Vatra Dornei la Cabana Giumalău și de aici pe creastă la cabană (marcaj bandă roșie).

Deja ai votat!