spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăNaționalCum ar trebui predată Istoria comunismului. Trei profesori vorbesc despre noua disciplină

Cum ar trebui predată Istoria comunismului. Trei profesori vorbesc despre noua disciplină

Cum ar trebui predată Istoria comunismului. Nostalgia față de comunism este în creștere în România. Mulți români, chiar și dintre cei care nu au trăit în regimul lui Ceaușescu, cred că societatea românească avea un nivel de trai ridicat înainte de 1989. Sau, cel puțin, mai bun decât în prezent.

Comunismul a fost „o idee bună, dar prost aplicată” considerau 44% dintre români, în 2010. În 2021, deja 63% dintre respondenți erau convinși că România o duce mai rău decât în 1989, iar un an mai târziu, un sondaj arăta că 78,7% dintre cei intervievați au declarat că se simțeau mai bine în ceea ce privește siguranța locului de muncă înainte de 1989.

„Opțiunea pentru socialism revine consistent în rândul generațiilor tinere care nu au fost socializate în perioada comunistă și nu au trăit aproape deloc acea perioadă. (…) Aceste cifre sunt deosebit de interesante pentru generațiile tinere: 41,8% din segmentul de vârstă 18-34 de ani ar opta pentru socialism și 34% din același segment ar opta pentru capitalism”, notează un raport al Friedrich Ebert Stiftung.

Ce învață elevii despre comunism

O cauză pentru care tinerii privesc regimul lui Ceaușescu în mod pozitiv este lipsa de cunoaștere a realităților istorice a acelor vremuri. În școală, la Istorie, sunt predate puține noțiuni despre ce s-a întâmplat în România, până în 1989.

De aceea, a fost adoptată o lege care prevede că „Istoria Comunismului din România” să devină disciplină obligatorie pentru clasele de liceu, în trunchiul comun, începând cu anul 2025. Deocamdată nu există un manual pentru această materie și nu se cunosc prea multe detalii despre cum va fi predată. PRESShub a întrebat profesorii de istorie despre comunism și despre modul cum ar trebui prezentat elevilor, dar și despre cum va fi aplicată în școală noua disciplină.

Au răspuns Mihai Manea, inspector de Istorie, în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florentina Druga, profesor de Istorie la Colegiul Național „Elena Cuza” din București, și profesorul Nicolae Diță, de la Colegiul Național „Matei Basarab”.

Cum ar trebui predată Istoria comunismului. Nicolae Manea:

Predarea istoriei în școala românească are înscrisă în documentele curriculare (guideline-uri) cultivarea de competențe, valori și atitudini, perfect inspirate din construirea unei societăți democratice.

Din această perspectivă, introducerea Istoriei Comunismului ca obiect de studiu cu caracter obligatoriu în trunchiul comun nu poate fi decât salutată ca o modalitate foarte importantă și apropiată de nivelul firului ierbii în cultivarea de valori democratice la tinerii din România.

Dar, după 1989, educația din România constituie domeniul de manifestare a tot felul de „cunoscători”. De aici, rezultatele …! Oamenii de la catedră sunt mai puțin implicați și consultați. Și să nu uităm că, în țara noastră, la istorie sau la predarea istoriei se pricepe toată lumea, fără deosebire, de la politicieni la oamenii simpli.

Tematica comunismului și respectiv a Holocaustului sunt extrem de importante în relevarea adevăratei istorii a României în perioada contemporană, ca să nu zicem recentă.

Materialul integral poate fi citit pe PressHub.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...