spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalVouchere de 16.500 de lei pentru victimele infracțiunilor

Vouchere de 16.500 de lei pentru victimele infracțiunilor

Vouchere de 16.500 de lei pentru victimele infracțiunilor, de la tentativă de omor la vătămare corporală, viol, agresiune sexuală sau trafic de persoane. Banii sunt ca sprijin de la stat pentru nevoile urgente.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat cum se vor acorda aceste vouchere în valoare maximă de 16.500 de lei.

„Venim în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Joi a fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere. Mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță”, a anunțat sâmbătă ministra.

„Victima primește voucherul în termen de maxim 72 de ore”

Acest ajutor rapid va fi acordat după ce victima depune o plângere la Poliție și o cerere la Tribunalul de domiciliu, prin care solicită avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

Cererea se soluționează de o comisie formată din doi judecători, care, dacă o consideră întemeiată, stabilește și cuantumul voucherului. Hotărârea se comunică apoi victimei și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

„Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore”, a transmis Gorghiu.

Vouchere de 16.500 de lei pentru nevoi urgente

Lista entităților care sunt înrolate în acest proces de eliberare a voucherelor cuprinde 20 de instituții și asociații. În Bihor, va fi responsabilă de acordarea acestui ajutor rapid Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

„Apelăm la practicieni, avocați și la cei implicati să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie. Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită”, a mai transmis Gorghiu.

Pentru anul 2024, Ministerul Justiției a alocat bugetul necesar pentru 300 de vouchere, dar oficialul a garantat că suma poate fi suplimentată, dacă va fi nevoie.

Continuarea în Bihoreanul!

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...