spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocalRetrospectiva 2023. Cele mai importante evenimente ce s-au petrecut la Botoşani în...

Retrospectiva 2023. Cele mai importante evenimente ce s-au petrecut la Botoşani în anul ce stă să se încheie

Anul care stă să se încheie a adus o mulţime de evenimente în viaţa cotidiană. Fie că este vorba despre gafe politice la nivel înalt, de demiteri sau de arestări la vârf, de performanţe sportive unice, ori de realizări medicale în premieră, Monitorul vă prezintă din nou cea mai bună sinteză!

IANUARIE

1 ian:

-Peste 3.000 de botoşăneni au participat la Revelionul în stradă organizat de municipalitatea botoşăneană, la care au concertat Anda Adam, Nick de la N&D şi artişti populari.

-Alexia, fata care rămăsese fără braţe în urma unui accident de autocar, a fost externată şi a petrecut Anul Nou în familie. Adolescenta era un miracol în medicină, o operaţie reuşită de replantare a ambelor braţe fiind fără precedent în Europa şi doar a doua în lume.

– O fată de 14 ani dintr-un centru de plasament a fost ucisă în stradă la Truşeşti de un băiat de 20 de ani, după ce adolescenta a refuzat să-i fie iubită. Crima s-a produs în prezenţa fratelui de 10 ani al fetei, care mergea cu uratul şi era însoţit de adolescentă.

2 ian:

-Începutul an a adus cele mai ridicate temperaturi de când se făceau măsurători meteo, 18°C pe 1 ianuarie şi 15°C a doua zi, iar în alte zone ale ţării a fost şi mai cald.

-Un băiat de 23 de ani care a vrut să le arate apropiaţilor cum conduce un BMW fără permis a zburat cu maşina de pe şosea şi şi-a ucis fratele, de 21 de ani, care a fost aruncat din maşină, fiind strivit de un copac.

3 ian:

– Într-o perioadă în care sportul românesc era în declin, judeţul Botoşani dădea cei mai buni sportivi ai României sau chiar ai lumii la canotaj, haltere sau lupte. Era vorba despre canotoarea Simona Radiș, de halterofila Loredana Toma și de luptătorul Alin Alexuc.

4 ian:

-Un bărbat de 50 de ani, angajat la Oficiului Poştal din comuna Drăguşeni de 25 de ani, a fost găsit în ştreang după ce sătenii au reclamat că nu primiseră pensiile de două luni, iar de la Poştă lipseau 137.000 de lei.

5 ian:

-Doi botoşăneni plecaţi la o petrecere pentru homosexuali la Suceava au ajuns să fie arestaţi preventiv, după ce l-au atacat şi tâlhărit chiar pe organizatorul distracţiei, care a sunat la 112.

6 ian:

-Botoşănenii rămaşi fără pensii şi alocaţii din cauza delapidării de la Drăguşeni au început să-şi primească banii. Ancheta era extrem de complicată, fiind suspiciuni de implicare a colegei poştaşului sinucis, care se declara pregătită să suporte consecinţe.

7 ian:

-Un convoi cu 40 de blindate turceşti pentru Ucraina a fost filmat în Gara Vereşti. România era una dintre rutele prin care Ucraina primea ajutor în tehnică militară.

8 ian:

-F.A., fostul dascăl de la biserica din satul Slobozia, comuna Cordăreni, care şi-a ucis concubina chiar de ziua ei, pe 17 octombrie 2022, scăpa fără să fie trimis în judecată. Acesta nu ar fi avut discernământ, declarând că diavolul i-a spus ce să facă.

9 ian:

– Drumul strategic de un milion de euro pe kilometru care trebuia să fie mândria CJ se surpa în tot mai multe locuri, după Dângeni apărând probleme pe tronsonul Todireni-Răuseni. Cea mai scumpă şosea a judeţului ajunsese astfel să fie cârpită înainte de inaugurare.

10 ian:

– Parchetul European condus de Kovesi era chemat la Botoşani pentru a descâlci misterul unui drum care nu bătea cu proiectul, artera de la Ibăneşti fiind lată de 5 m în loc de 7 m. Cazul a fost sesizat de primarul Romică Magopeţ, care reclama un prejudiciu de peste 100.000 de euro.

11 ian:

-Botoşani era oaia neagră din economia României, judeţul fiind codaş pe ţară la PIB pe cap de locuitor, la productivitatea muncii sau la numărul de antreprenori şi procentul investiţiilor străine. Şi perspectivele de dezvoltare erau printre cele mai mici.

– Costel Nazare, primarul comunei Concești, găsit vinovat de afaceri în familie pe bani publici, a reușit să scape de condamnarea definitivă dispusă în toamna anului 2021, după ce a invocat decizia CCR cu prescripţia specială, care salvase mai mulţi infractori.

12 ian:

-Președintele Consiliului de Administrație de la Nova Apaserv, Doru Constantin, care era şi director adjunct, a decis să schimbe barca şi să se mute la Bacău, tot la apă, pe o funcţie de director plin. Acesta migra tot pe ruta politică a PSD, deşi nu era membru de partid. Cât a activat la Botoşani, Nova Apaserv şi Modern Calor i-au decontat naveta de mii de lei.

13 ian:

-Omul de afaceri botoşănean Ion Gheorghiciuc avea de plătit aproape două milioane de euro Fiscului, după un proces colosal de evaziune care durase peste şase ani. Acesta se adăuga lungului şir de inculpaţi care scăpau de procesul penal ca urmare a deciziei CCR cu prescripţia specială.

15 ian:

-Cel mai important premiu de poezie din România nu s-a mai acordat de ziua lui Eminescu, după ce ambiţiile scriitorilor s-au ciocnit de cele politice, cele două tabere nefiind de acord să mai colaboreze după ce Primăria a înregistrat premiul la OSIM. Pentru ca ridicolul să fie maxim, fiecare grupare, fundaţia lui Gellu Dorian şi Primăria, anunţau că vor acorda propriul premiu în vară. PNL şi PSD întregeau haosul, depunând coroane la statui diferite.

16 ian:

-Un autocar ACR cu 52 de pasageri botoşăneni s-a răsturnat în Italia, lângă Padova Est. Două dintre victime au fost preluate cu elicopterele. Pasagerii au spus că înainte de tragedie autocarul avea viteză mare.

-La Corni au fost depistate şapte focare de pestă porcină, o boală cu mortalitate de până la 100% în cazul animalelor, ceea ce aducea restricţii severe în tot judeţul.

17 ian:

-Doi polițiști de frontieră și un vameș de la Stânca au fost săltaţi de procurorii anticorupţie. Descinderi s-au făcut în mai multe vămi, sub suspiciunea de facilitare a migraţiei în Spaţiul Schengen, în contextul scandalului cu votul negativ al Austriei.

18 ian:

-Viorel Ilaş, singurul poliţist angajat special pentru relaţia cu romii, a gafat grav tergiversând o anchetă în care suspecţi de furt erau fiul şi un nepot, dar a scăpat de condamnare graţie prescripţiei răspunderii penale.

19 ian:

-Viorica Nichiteanu, soţia primarului de Rădăuţi Prut, a scăpat de acuzaţii grave de fals intelectual şi abuz în serviciu, după ce ar fi comis ilegalităţi pentru a-şi favoriza fiul (ce ajunsese consilier judeţean), fiind vizate achiziţii funciare şi ştergerea a 18 amenzi de la poliţie.  Femeia primise doar o condamnare cu suspendare pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, în rest fiind ajutată de decizia CCR cu prescripţia răspunderii.

20 ian:

-Fostul senator Liviu Câmpanu a obținut în instanță anularea documentelor în baza cărora i-a fost anulat titlul științific de doctor din cauza suspiciunilor de plagiat, obţinut la Academia SRI. Războiul juridic continua, dar Botoşaniul avea astfel propriul „caz Bode” (ministrul de Interne acuzat şi el de plagiat).

21 ian:

-Un bărbat de 57 de ani din Călăraşi a fost arestat după o desfăşurare impresionantă de forţe, fiind acuzat că şi-a decapitat finul, în vârstă de 53 de ani, cu hârleţul. Suspectul refuza să vorbească despre mobilul atacului înfiorător.

-Dumitru Lozneanu, un botoşănean de 43 de ani acuzat că şi-a ucis soţia în bătaie, a fost achitat de instanţă, după ce legiştii nu au putut preciza exact când a suferit femeia leziunile fatale la cap.

22 ian:

-Botoşăneanul Rareş Prisacariu, de doar 7 ani, a impresionat juriul de la „Românii au talent” cu o recitare patriotică şi a fost propulsat direct în semifinala competiţiei.

24 ian:

-Delegaţiile botoşănene ale PSD şi PNL s-au evitat şi la manifestările dedicate zilei Unirii Principatelor, după ce făcuseră acelaşi lucru de 1 Decembrie, acum jucând Hora Unirii pe culori politice. Spectatorii au ignorat ifosele politicienilor şi spuneau că au venit să vadă parada militară.

25 ian:

-Liderul AUR George Simion a venit la Botoşani la inaugurarea sediului judeţean de partid şi nu a ratat ocazia să-şi facă şi campanie. Acesta a trecut pe la Impozite şi Taxe, unde era aglomeraţie, dar oamenii l-au ironizat şi l-au întrebat dacă-şi ia bon de ordine.

-Florin Ţurcanu, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani, a trecut de perioada de carantină din penitenciar şi a fost plasat pe secţia de deţinere, la fel ca toţi ceilalţi deţinuţi. Fostul lider liberal şi şef al CJ avea calificări de bucătar şi fochist şi putea munci pentru a ieşi mai repede de după gratii.

27 ian:

-Bugetul municipiului Botoşani era cel mai mare din ultimii ani, 360.288.210 de lei, dar cu toate acestea dezvoltarea primea tot mai puţini bani – 121.933.670 de lei (33,84%) în timp ce  238.354.540 de lei (66,15%) se cheltuia pe funcționare. Pentru asfaltări se vorbea din nou de împrumuturi.

28 ian:

-Un tânăr de 21 de ani venit să-şi viziteze iubita din Săveni a fost prins în pat de proprietarul casei atât cu fata cât şi cu mătuşa acesteia, al cărei soţ revoltat l-a bătut pe amorez până i-a rupt splina. De pe patul de spital, victima anunţa proces pentru despăgubiri.

30 ian:

-Preotul botoşănean Ioan Ungureanu scos cu jandarmii şi executorul din lăcaşul de cult, după ce a fost răspopit pe motiv că nu-l pomenea pe mitropolit la slujbe, a câştigat procesul cu capii Bisericii. Favorabilă i-a fost o decizie CEDO care promova libertatea şi pluralitatea religioasă.

31 ian:

-Un dosar de furt de apă de la iazul din comuna Mihai Eminescu stătea împotmolit de şase luni. Iazul alimentat din reţeaua publică era înconjurat de terenurile familiei primarului Gireadă, însă mesajul edilului pentru contestatari era că „mi se rupe”.

FEBRUARIE

1 feb:

– Recensământul populaţiei venea cu date dezamăgitoare pentru judeţ. Botoşani era codaş pe ţară la populaţia cu studii superioare (7,9%), alături de Vaslui. Media naţională era de peste două ori mai mare, iar în Bucureşti de patru ori mai mare. Judeţul era codaş şi la populaţia ocupată în economie, cu mai puţin de o treime dintre rezidenţi încadraţi la aşa ceva.

2 feb:

-Ministrul botoşănean al muncii era vizat de o plângere penală a Cartel Alfa, pe motiv că dinamita fondul de pensii prin decizia de a creşte salariul minim fără a se plăti contribuţii la stat. Budăi replica faptul că Guvernul, nu el personal, e cel care face politica fiscală.

3 feb:

– Alexia, fata de 15 ani care reprezenta un miracol medical după ce i-au fost replantate ambele braţe în urma unui accident, continua să uimească. Acesta a fost la şcoală, la o lună şi jumătate de la tragedie.

4 feb:

– Recensământul arăta că la Vârfu Câmpului şi Ripiceni populaţia aproape s-a dublat în zece ani. La Vârfu Câmpului se ajunsese la 7.077 de locuitori (față de 3.420), iar la Ripiceni la 3.794 de locuitori (de la 1.917). De vină părea să fie migraţia formală a basarabenilor şi ucrainenilor interesaţi să aibă acte româneşti pentru a călători liber în UE.

5 feb:

-Un elev de 16 ani din Şendriceni a fost arestat pentru că avea porniri mafiote. Acesta fura de la colegi, îi bătea şi le cerea taxă de protecţie. În trecut provocase scandaluri şi a dat spargeri, astfel că nu a putut evita încarcerarea.

6 feb:

-Firmele Sabina & Ștefana Cons SRL Satu Mare, Nord Vest Infrastructură și Servicii SRL Maramureș și Dumsil Med SRL Satu Mare, angajate de DRDP Iași să deszăpezească drumurile naţionale din judeţ, gafau din nou. După ce utilajele fuseseră depistate fără RCA la intervenţii, mai nou, la a doua ninsoare, un sfert dintre maşini erau defecte.

7 feb:

-Un tânăr de 26 de ani a fost audiat de poliţişti după ce un botoşănean l-a văzut când a aruncat un pistol letal la gunoi. Suspectul s-a dat de gol pentru că era foarte agitat.

8 feb:

-Opt proxeneţi care racolau tinere, chiar şi minore, pentru prostituţie în Italia, au scăpat de condamnări pentru că nici la 13 ani de la fapte nu s-a dat un verdict. Gruparea era extrem de periculoasă, una dintre fete fiind incendiată de proxeneţi şi salvată în ultimul moment.

10 feb:

-A fost redeschisă după 13 ani vama de la Racovăţ, cu Ucraina. Inaugurarea se făcea cu oficiali de rangul doi şi venea pentru că era nevoie de noi căi de comunicaţie ca urmare a războiului din ţara vecină.

12 feb:

-Poştăriţa din Drăguşeni, unde sute de oameni nu-şi primiseră pensiile, iar factorul poştal s-a sinucis la începutul anului, a fost concediată. Femeia în vârstă de 25 de ani spusese încă de la sinuciderea colegului că, dacă va fi nevoie, îşi va asuma parte din vină, fără a preciza care este aceasta.

13 feb:

-La Botoşani se închideau 3-4 şcoli pe an şi dispăreau peste 1.000 de elevi, astfel că unităţi abia construite sau reabilitate cu milioane de lei erau ţinute sub lacăt sau transformate în locuinţe sociale. Unele comune, precum Gorbăneşti, aveau sub 15 copii în toate satele.

– Controalele în teren arătau că, la Botoşani, mai puţin de o construcţie din şase se ridica aşa cum prevedeau normele. Situaţia a fost scoasă la iveală după ce un cutremur devastator în Turcia a făcut ravagii tocmai din cauza nerespectării normelor în construcţii.

14 feb:

-Un zmeu al şoselelor a fost potolit cu cătuşe, după ce a făcut accident şi a fost găsit fără permis, beat, fără asigurare şi ITP la maşină şi recidivist pe deasupra. Tânărul zburase cu BMW-ul în curtea unei gospodării la Popăuţi.

15 feb:

-Liceul de la Pomârla, cunoscut drept cel mai bogat din ţară, cu un patrimoniu de peste 2.000 de hectare de păduri şi teren agricol, şi care abia fusese reabilitat cu peste 10 milioane de euro, nu avea bani să racordeze clădirea principală la electricitate şi era ţinut sub lacăt.

16 feb:

– Mariana Chițac, o femeie de 36 de ani din Hudeşti, care în urmă cu doi ani şi-a sugrumat şi incendiat copilul nou născut, a primit şapte ani şi două luni de închisoare cu executare.

17 feb:

– Antonin Cancel, un botoşănean de 32 de ani care a atacat în stradă o poliţistă aflată în misiune, a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare, dar nu era de găsit, astfel că a fost dat în urmărire.

18 feb:

-Ministrul botoşănean al Muncii era acuzat că-şi hărţuia colegele de partid la telefon, iar situaţia a produs rumoare şi a adus o coaliţie a tăcerii în partid, liderii refuzând să comenteze. Doina Federovici, şefa politică a lui Budăi şi apărătoare declarată a drepturilor femeilor, era de negăsit pentru o părere.

19 feb:

-Un băiat de 10 ani din Botoşani a ajuns în comă la Iaşi după ce a ieşit din casă pentru a merge la un prieten şi a fost atacat de trei câini ai unui vecin. Atacul a fost văzut de mama copilului, însă până a ajuns la el băiatul a fost târât de animale, care i-au smuls o ureche şi l-au muşcat de cap.

20 feb:

-Proprietarul câinilor agresivi era Gabriel Tincu, director adjunct la APIA. Acesta a fost reţinut de procurori pentru că nu a prevenit atacul canin. Ciudat era că un câine îi fusese luat la padoc, dar revenise în proprietatea lui fără ca vreun lucrător să consemneze returnarea animalului.

21 feb:

-Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a luat apărarea ministrului Marius Budăi acuzat de comportament grobian faţă de femei şi a pus-o la zid pe pesedista care a recunoscut incidentele, transmiţându-i să reclame la poliţie dacă nu-i convine ce zice partidul.

22 feb:

-42 de ONG-uri din ţară cereau demiterea lui Budăi în urma acuzaţiilor de hărţuire. Abia după ce scandalul a luat amploare, Budăi a venit cu prima replică şi făcea pe victima: că nu mai putea dormi, că îi era greu dar că avea familia alături, şi că el a fost crescut doar de mamă şi respecta femeile.

24 feb:

-La un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, 87.500 de ucraineni trecuseră graniţa judeţului pentru a fugi de război. Majoritatea erau doar în tranzit în drumul spre occident. În total, 8 milioane de ucraineni îşi părăsiseră ţara.

25 feb:

-În comuna păstorită de Verginel Gireadă se fura de la Nova Apaserv şi curent electric, nu doar apă. Un cablu a fost găsit de la o staţie a Nova Apaserv la un şantier al primăriei unde lucra Cornell’s Floor, dar nimeni nu voia să comenteze.

26 feb:

-Victor Babiuc, fost ministru botoşănean al Justiţiei, de Interne, al Apărării, fost preşedinte al Camerei de Comerţ a României, a încetat din viaţă la 84 de ani.

27 feb:

-Ionel Merticariu, fostul primar liberal de Ştiubieni, a fost condamnat să plătească 15.000 de euro instituţiei pe care a condus-o, pentru nişte nereguli cu decontările la pietruirea unor drumuri. Fostul edil se declara consternat de sentinţă, mai ales că se referea la fapte de prin 2014.

28feb:

-Medicul botoșănean Gabriel Oprișanu a câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii şi a dovedit că a fost demis ilegal de la Institutul „Socola”. Acesta nu putea fi reprimit în funcţie, dar trebuia să încaseze peste 400.000 de lei.

MARTIE

1 mart:

-Un tânăr din Săveni care trebuia să împlinească 31 de ani în două zile a murit în circumstanţe tragice, strivit de propria maşină, după ce a pierdut controlul volanului cel mai probabil din cauza oboselii. În loc de aniversare, familia i-a făcut priveghi.

2 mart:

-Patru proxeneţi din Dorohoi au fost săltaţi cu mascaţii sub acuzaţia că traficau minore instituţionalizate. Suspiciunile au apărut pentru că trei fete lipseau frecvent în mod nejustificat din centru. Şocant era că şi printre proxeneţi erau minori.

3 mart:

-Mihai Clim, un bărbat de 42 de ani din Albești, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, după ce a corupt sexual trei minore sub 13 ani. Acesta mai fusese cercetat pentru fapte similare, dar scăpase din lipsă de probe.

5 mart:

-Botoşănenii care deţineau garaje în zona Colegiului Eminescu, şi care ameninţaseră cu liste pentru demiterea primarului, începeau să-şi demoleze singuri construcţiile, după ce primăria declarase că va veni cu executori şi buldozere, iar deţinătorii vor suporta  toate costurile.

6 mart:

-Cei 16 poliţişti botoşăneni care luau bani sau chiar şi produse lactate de la şoferi pentru a le trece cu vederea abaterile au fost trimişi în judecată. Relatările cu agenţii care negociau mita cu şoferii sau pe care îi aşteptau să scoată bani de la bancomat pentru a achita şpaga au făcut înconjurul ţării.

7 mart:

-Marius Budăi a fost vizat de o moţiune simplă, pe motiv că devenise apărătorul pensiilor speciale şi punea în pericol banii europeni prin PNRR. Opoziţia îl acuza şi de faptul că desconsidera femeile, dar cu toate acestea maşinăria de vot şi-a făcut treaba şi acţiunea politicienilor USR şi de la Forţa Dreptei a picat.

8 mart:

-Politicienele din PSD Botoşani tăceau sau preferau să îi ia partea lui Budăi în scandalul comportamentului grosolan faţă de femei chiar şi de 8 Martie. Doina Federovici, care se erija în apărătoarea drepturilor femeilor, nu scotea o şoaptă.

-Marius Croitoru, fostul antrenor al FC Botoşani, avea doar eşecuri după ce a plecat de la echipă. După ce plecase cu scandal de la Craiova, acesta a trebuit să părăsească şi FC Argeş, unde în 14 meciuri a avut o singură victorie.

9 mart:

-Constructorul care lucrase haotic pe drumul Botoşani-Târgu Frumos a abandonat şantierul şi nu mai era de găsit. Şefii de la Drumuri Naţionale, care au ţinut tot timpul partea firmei, refuzau să comenteze. Drumul trebuia să fie gata în câteva luni, dar pe unele tronsoane nu se făcuseră deloc intervenţii.

10 mart:

-La Botoşani ajungeau cantităţi uriaşe de materiale sanitare, la un an după ce se terminase pandemia. Produsele costau cinci milioane de euro şi păreau băgate pe gât de firmele care au rămas cu ele pe stoc. Doar în municipiu ajungeau 60 de tone de dezinfectant şi 2 milioane de măşti.

11 mart:

-Ionuţ M., un bărbat de 34 de ani din Ungureni, a fost arestat la Constanţa, după ce a vrut să-şi cumpere un pistol pentru a-şi împuşca fratele. Tentativa de omor a fost pusă la cale cu soţia celui care ar fi urmat să devină victimă. Totul a fost dejucat de un bărbat care scosese legal pistolul la vânzare, căruia i s-a părut ceva suspect.

12 mart:

-Două minore, una de 14 şi una de 16 ani, au ajuns la spital după ce au urcat fiecare în câte o maşină, iar şoferii au vrut să le arate ce pot ei la volan, dar au provocat accidente grave. Un accident s-a produs lângă Ripiceni, iar altul aproape de Victoria.

13 mart:

-Trei botoşăneni specializaţi în fraude informatice au golit de bani mai multe conturi bancare, clonând site-urile băncilor. Aceştia au furat date de la clienţi şi odată cu ele şi peste 550.000 de lei.

14 mart:

-Mai mulţi botoşăneni care se aflau într-un avion ce urma să decoleze de la Salcea spre Germania au filmat cum aeronava s-a ciocnit de un alt avion pe pistă. Zborul a fost anulat până la sosirea unei alt avion.

15 mart:

-Trovanţi unici care se formau în Lunca Siretului de milioane de ani erau scoşi cu buldozerul din mediul lor natural. Pietre „vii” se aflau în curţile oamenilor, la garduri, sau chiar în curtea bisericii, în timp ce lemn fosilizat de mii de ani era pus pe foc.

16 mart:

-Constantin M., un bărbat de 42 de ani din Santa Mare, a fost arestat după ce şi-a violat mama a doua oară. Bărbatul fusese eliberat anticipat din puşcărie, sub promisiunea că se va îndrepta.

17 mart:

-Două femei din Corlăteni au fost capturate cu ajutorul dronelor, fiind filmate când furau şase saci cu porumb de pe câmp. În timp ce peste graniţă dronele vânau inamicii de război, la noi aceste aparate supravegheau culturile de hoţii tot mai numeroşi.

19 mart:

-Un bărbat de 39 de ani a fost salvat în ultimul moment în timp ce încerca să sară în gol de la etajul 6 al Spitalului Judeţean. Acesta intrase în sevraj alcoolic şi, chiar dacă geamurile erau blocate, le-a spart cu stativul de perfuzii pentru a putea sări. Bărbatul a fost salvat de doi poliţişti care păzeau un deţinut ce urma să fie operat.

20 mart:

-Marius Budăi, presat tot mai mult să reformeze pensiile speciale, crea o diversiune şi spunea că vrea amendamente la PNRR ca să nu crească vârsta de pensionare. În acelaşi timp, colegii din guvern propuneau alte categorii de pensionari speciali.

21 mart:

-Larisa Magdalena, care nu a mai activat în sistemul sanitar, dar avea susţinere politică, fiind soţia administratorului municipiului Botoşani, social democratul Mircea Magdalena, a fost pusă la şefia Sanatoriului Podriga. Aceasta nu a avut contracandidat şi urma să câştige peste 13.000 de lei lunar.

22 mart:

-Cadrul didactic de la Liceul Ştefăneşti acuzat de corupere sexuală a minorilor a demisionat. În acest caz au apărut mărturii şi de la o a doua presupusă victimă a profesorului.

-Un furt de la Ipoteşti, în care erau poze şi filmări cu cine fura curent de la Nova Apaserv, era blocat de poliţişti. Constructorii care lucrau la un proiect al primăriei au recunoscut totul, dar poliţistul din comună încă se gândea pe cine să scoată vinovat. Nici furtul de apă din localitate nu era soluţionat.

23 mart:

-Gheorghe-Claudiu Doroftei, primarul de Bălușeni, şi fostul deputat  Cătălin Buhăianu erau judecaţi pentru angajarea ilegală a fostului parlamentar ca administrator la primărie, deşi acesta era în acelaşi timp director la Sala Polivalentă Bucureşti. Prejudiciul reclamat de DNA trecea de 50.000 de lei.

24 mart:

-Spitalul Judeţean era vizat de poliţişti, după ce un pacient de 86 de ani a dispărut inexplicabil din salon şi a fost găsit mort pe hol. Victima era chiar bunicul directorului medical al unităţii sanitare.

25 mart:

– Mihai Ţurcanu, fost director al DSVSA, pretindea că DNA nu avea competenţa să-l ancheteze. Fostul europarlamentar declanşase de fapt un asalt juridic pe toate fronturile pentru a amâna judecata şi susţinea chiar că nu a prejudiciat statul încât să fie nevoie chiar de implicarea DNA.

26 mart:

-Un profesor botoşănean care nu a făcut caz când şi-a pierdut telefonul a sesizat ulterior că nu mai avea vreun leu în cont. Hoţul era un copil de 15 ani, care a ştiut să-i deblocheze dispozitivul şi să-i subtilizeze toţi banii. Prejudiciul nu a fost recuperat.

27 mart:

-Un tânăr care avea permisul suspendat a provocat un accident cumplit, la beţie. Acesta a luat în plin un scuar în Zona Industrială din Botoşani şi a rulat zeci de metru cu roţile în sus, dar şi el şi pasagerul din maşină au scăpat teferi.

28 mart:

-Procurorii anticorupţie au descins la Botoşani, la mai multe instituţii din domeniul protecţiei mediului. Suspiciunile vizau faptul că unii poluatori erau iertaţi de amenzi dacă dădeau şpagă. O zi întreagă, Garda de Mediu a rămas fără personal, care a fost luat la audieri.

30 mart:

-Primăria Mihai Eminescu a blocat conturile Nova Apaserv, deoarece operatorul nu plătise peste 200.000 de lei taxe pentru imobilele aflate pe teritoriul comunei. Decizia era cel puţin ciudată, în condiţiile în care comuna era suspectată că furase şi apă şi curent de la Nova Apaserv, fiind deschise dosare penale.

APRILIE

1 apr:

-Un botoşănean de 50 de ani şi-a curmat viaţa înghiţind un pumn de pastile, după care a sărit de la etaj. Cazul şocant era al treilea în decurs de câteva zile în municipiul Botoşani, toţi cei care s-au sinucis fiind bărbaţi trecuţi de 50 de ani.

2 apr:

-După ce a ratat total reformarea pensiilor speciale, Marius Budăi anunţa că vor fi recalculate pensiile a cinci milioane de români, fără să piardă cineva la bani. Când era întrebat de eliminarea inechităţilor, Budăi nu putea oferi nimic concret.

3 apr:

-Senatorii botoşăneni au votat cum le-a dictat partidul pentru proiectul care dezincrimina abuzul în serviciu. Dorinel Cosma, de la AUR, refuza să dea explicaţii, Lucian Trufin, de la PSD, cerea să fie întrebat doar de agricultură, iar Cristian Achiţei, PNL, spunea că senatorii trăgeau ponoasele pentru o gafă a întregii coaliţii.

4 apr:

-La Botoşani vremea o luase razna. După ce la Revelion au fost 18 grade Celsius, în miez de primăvară ningea abundent şi erau temperaturi negative.

5 apr:

-La Botoşani a fost anunţat cod roşu de viscol şi ninsori abundente, lucru fără precedent pentru judeţul nostru în luna aprilie de când se fac măsurători meteo. În judeţ era anunţat strat de zăpadă de 50 de cm, astfel că elevii au fost trimişi în vacanţă cu o zi mai devreme şi toate drumurile din judeţ s-au închis circulaţiei, fiind păzite cu poliţia.

6 apr:

-Sute de oameni au rămas în nămeţi, după ce decizia de blocare a tuturor drumurilor din judeţ a fost pusă în aplicare în jumătate de oră. În ajutorul ISU au venit echipaje din alte judeţe, iar marele noroc a fost că vremea a început să se îmbuneze, deoarece şefii judeţului încă se certau cine e vinovat că toate contractele de deszăpezire au expirat pe 31 martie.

7 apr:

-Peste 200 de fermieri botoşăneni au blocat temporar cu tractoare şi utilaje vama Stânca, în semn de protest faţă de invadarea pieţei cu recolte ucrainene slabe calitativ şi scutite de taxe, care îi lăsau cu silozurile pline.

8 apr:

-Şefii judeţului au găsit motiv de dispută politică în plin scandal al deszăpezirii de care a fost nevoie în miez de primăvară. Şefa CJ Doina Federovici acuza că nu a fost chemată la şedinţele CJSU, dar prefectul Sorin Cornilă a replicat că atunci când a chemat-o nu a venit.

9 apr:

-În timp ce şefii judeţului se contrau pe deszăpezire, nimeni nu amintea că un şofer de la SDN care luptase 40 de ore continuu cu nămeţii a murit la locul de muncă. Dumitru Ichim lucrase continuu pentru a ajuta la deschiderea drumului pentru un bebeluş născut acasă, dar a plătit cu viaţa.

11 apr:

-Alexia, fata salvată miraculos după ce rămăsese fără braţe, a făcut un gest uimitor în Săptămâna Patimilor, înmânându-i un certificat de renaştere doctoriţei Sidonia Susanu, care i-a replantat braţele. Fata voia să arate că medicul era pentru ea a doua mamă.

12 apr:

-Judeţul era survolat de aeronave de luptă de mare viteză. Avioanele NATO executau zboruri de antrenament la înălţimi mici, zborurile de acest fel fiind tot mai numeroase după invadarea Ucrainei de către Rusia.

13 apr:

-Un om al străzii care s-a culcat într-un bloc din Botoşani şi a lăsat o geantă la intrare a pus pe jar toate forţele de ordine. Degeaba le-a spus omul când s-a trezit că e un simplu bagaj, deoarece cazul a fost tratat ca o alertă cu bombă şi au intervenit peste trei ore pirotehnişti şi genişti din patru judeţe.

16 apr:

-Mii de botoşăneni au venit la slujba de Înviere să ia Lumină, chiar dacă înainte de miezul nopţii a plouat cu găleata. Seara a avut şi incidente, după ce la Biserica Sfântul Spiridon s-a blocat uşa în timpul slujbei, iar la „Duminica Mare” preotul a leşinat şi a fost chemată ambulanţa.

17 apr:

-Halterofila botoşăneană Andreea Cotruţa, în vârstă de 19 ani, a cucerit trei medalii de aur în limitele categoriei 55 kg la Campionatele Europene de haltere de la Erevan, Armenia. Efortul pentru aur a fost atât de mare, încât sportiva a leşinat la o probă şi a declarat că a văzut îngeri.

18 apr:

-Marius Budăi figura pe lista neagră a miniştrilor înainte de rotativa guvernamentală dintre PSD şi PNL. Budăi avea imaginea şifonată pentru că a ratat reformarea pensiilor speciale şi mai ales din cauza scandalului cu colegele pe care le suna noaptea la beţie.

19 apr:

-Doi părinţi şi trei fii ai lor, din Unţeni, au primit peste 30 de ani de puşcărie după ce tatăl şi fiii au abuzat-o sexual pe fiica, respectiv sora lor de 13 ani. Cea mai mare pedeapsă a primit-o însă mama fetei, care a ştiut despre orori, dar nu a făcut nimic să-şi salveze fiica.

20 apr:

-Botoşăneanca Loredana Toma a câştigat la Europenele de la Erevan a cincea tripletă de aur (smuls, aruncat şi total). Performanţele erau fără precedent în istoria halterelor româneşti la feminin, iar sportivei îi mai lipsea doar aurul olimpic.

21 apr:

-Marius Budăi le lua apărarea celor care cumulau şi salariu şi pensie, susţinând că nu era oportun să se facă o modificare.

22 apr:

-O pacientă dorohoiană de peste 250 de kg a fost refuzată de trei spitale după ce a căzut în casă. Femeia a fost internată la Dorohoi abia după ce familia a ameninţat cu sesizarea lui Arafat.

23apr:

-Mii de oameni au fost scoşi din case de credinţă şi distracţie la Zilele Oraşului. 5.000 de oameni au fost la Pelerinajul Învierii, peste 3.000 la resfinţirea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, şi peste 6.000 de botoşăneni au fost doar în ultima seară de concerte de la Cornişa, când au cântat 3SudEst şi Andreea Bănică.

24  apr:

-Gaura de 200.000 de lei descoperită în bugetul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” în 2009 a rămas în aer. Magistraţii suceveni au decis că nu se poate reține vreo culpă în sarcina fostului director Valentin Coșereanu și a fostului contabil șef, Silvia Mușat Sturza.

25 apr:

-Medicul neurolog Elena Stână, în vârstă de 75 de ani, a decedat fulgerător după ce s-a prăbuşit la rând la Taxe şi Ipozite. Tragedia a venit la nici patru luni după ce doctoriţa îşi găsise soţul, şi el medic, fără suflare în casă.

-Gabriel Alecsandru, consilier judeţean PNL, făcea parte din ATOP deşi fusese acuzat de violenţă în familie şi condamnat în primă instanţă. Acesta susţinea că este o exagerare şi că va ataca decizia.

26 apr:

-Costel Lupaşcu a fost pus din nou manager la Spitalul TBC, după un nou concurs care era şi acesta contestat, şi după ce fusese dat jos din funcţie cu judecătorii. Partidul îi căuta post lui Lupaşcu după ce acesta nu mai prinsese mandat de parlamentar pe listele PSD.

27apr:

-Femeia de peste 250 de kilograme transferată de la Dorohoi la Spitalul Judeţean Botoşani cu 14 pompieri şi infirmieri a murit după ce a stat 2 zile la terapie intensivă.

28 apr:

-Medicii de la Spitalul Judeţean erau luaţi la rând de DSP şi amendaţi cu câte 10.000 de lei dacă prescriau antibiotice altfel decât în protocol. Doctorii spuneau că dacă ar fi ţinut cont de litera legii ar fi pierdut pacienţi cu duiumul şi se pregăteau să ducă războiul în instanţă.

29 apr:

-Gafele lui Budăi la ministerul Muncii loveau în fiecare român. Ca urmare a ratării reformării pensiilor speciale, România avea blocată o tranşă de bani europeni de peste 3 miliarde de euro, în timp ce guvernul pregătea supraimpozitări pentru a mai strânge câteva zeci de milioane.

MAI

1 mai:

-Rareş Prisacariu, un copil de şapte ani din Botoşani care a impresionat întreaga ţară cu modul în care recita poezii, a ajuns în finala celui mai urmărit show românesc de talente – „Românii au talent”.

2 mai:

-În plin scandal naţional din cauza lipsei încasărilor la buget şi a unor măsuri de austeritate, aleşii botoşăneni au majorat lefurile angajaţilor din CJ şi instituţiile subordonate. Conducerea instituţiei spunea că nu e vorba de creştere, ci de „alinierea” lefurilor.

3 mai:

-O femeie de 46 de ani aflată pe bancheta din spate a unui Audi a murit în condiţii tragice în comuna Roma, după ce şoferul maşinii în care era pasageră a forţat o depăşire şi a zburat de pe şosea cu autoturismul într-un copac.

4 mai:

– Centrul Militar Județean Botoşani a ajuns să fie păzit cu angajaţii unei firme private. Situaţia ridicolă nu era singulară şi nici nu urma să se schimbe prea curând, chiar dacă apăruseră şi incidente de securitate.

6 mai:

– Cristian P., un poliţist botoşănean de 47 de ani, căsătorit şi cu o carieră de peste 15 ani la frontieră, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru sex cu o minoră şi şantaj.

7 mai:

-Semiramida Bălan, consiliera din Prefectură care reprezenta de două decenii interesele comunităţii rome la nivelul autorităţilor locale, a încetat din viaţă.

9 mai:

-Primarul de Ibăneşti, Romică Magopeţ, scotea la licitaţie un proiect pentru ridicarea celei mai înalte cruci din ţară, de 44 de metri. Lucrarea era de două ori mai mare decât a colegului de partid Verginel Gireadă, dar Magopeţ spunea că nu e vorba de nicio concurenţă.

-Ministrul Marius Budăi ordonase urgentarea achiziţiei a 60 de maşini în instituţiile subordonate, chiar când Guvernul anunţa sistarea angajărilor, îngheţarea salariilor şi oprirea achiziţiilor de maşini.

10 mai:

– Ariadna Cîrligeanu, şefa AUR Botoşani şi lidera tinerilor aurişti la nivel naţional, a fost luată de Poliţie după ce a fost prinsă la Parlament cu patru gloanţe asupra ei. Fata de 22 de ani care participase la un miting violent al AUR spunea că gloanţele erau de fapt nişte suveniruri.

13 mai:

-Rareş Prisacariu, copilul botoşănean de 7 ani care impresionase publicul cu modul în care recita poezii, a câştigat show-ul naţional „Românii au talent” şi premiul de 120.000 de euro. Situaţia a dat drumul unui val de comentarii de laudă, dar erau şi foarte mulţi contestatari.

14 mai:

-285 de porci dintr-o exploataţie din Havârna au fost ucişi preventiv de teama pestei porcine, după confirmarea unor cazuri. Focarul era de 10 ori mai mare decât orice caz anterior.

15 mai:

-IPJ Botoşani făcea înconjurul ţării cu un anunţ potrivit căruia oferea 9.000 de lei pentru şase WC-uri din lemn pentru posturile rurale de poliţie. Judeţul avea şi zeci de mii de locuinţe cu WC-ul în fundul curţii, o ruşine la nivel naţional.

16 mai:

-Mii de profesori botoşăneni au fost în grevă de avertisment două ore, dar ameninţau că peste cinci zile urmau să intre în grevă generală. Protestul era la nivel naţional, sindicaliştii cerând salarii mai mari. Ciucă anunţa negocieri, iar Budăi le cerea protestatarilor să aştepte, deoarece era în lucru legea salarizării şi nu se puteau lua decizii pe anumite categorii profesionale.

17 mai:

-Marius Budăi, acuzat că nu a elaborat o lege a salarizării pentru cadrele didactice, le răspundea protestatarilor că bugetul nu este „un sac fără fund”. Eşecul acestei legi se alătura celei a pensiilor speciale şi noii legislaţii pentru sistemul general de pensii, care aveau toate mari întârzieri.

18 mai:

-Banca Mondială a desfiinţat din nou proiectul de reformare a pensiilor speciale al lui Budăi, pe motiv că introducea măsuri care nu aduceau economii, ci doar mimau reforma.

20 mai:

-Un botoşănean de 38 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce soţia căreia îi spusese că vrea să divorţeze, deoarece aflase că aceasta îl înşela, l-a atacat în neştire cu cuţitul. Femeia, pe care o chema Elena, a fost arestată, iar soţul ei, Constantin, a fost operat de urgenţă chiar în ziua de sfinţii Constantin şi Elena.

22 mai:

-A început şi la Botoşani prima grevă generală a profesorilor, după 18 ani. Protestul, justificat în mare parte, părea orchestrat politic, venind chiar când PSD negocia cu PNL rotativa la guvernare. Liderul PSD Marcel Ciolacu spusese chiar că nu va prelua guvernul până nu se vor rezolva problema grevei şi cea a pensiilor speciale.

-Marius Budăi, plecat la Bruxelles să repare „greşelile” din PNRR, s-a întors la Bucureşti cu un cu totul alt discurs, şi anume că reforma pensiilor speciale trebuie făcută, şi cât mai repede.

23 mai:

-Un tânăr de 31 de ani din Corni a fost condamnat la aproape cinci ani de închisoare, după o orgie sexuală cu o fată de 16 ani, iar trei complici ai săi au primit câte doi ani. Culmea este că suspecţii nu au fost condamnaţi pentru sex cu minora, ci pentru că l-au sechestrat pe alt tânăr care a vrut să o salveze pe fată.

24 mai:

-La o zi după ce Monitorul a scris că heliportul botoşănean era închis şi la şase luni după ce fusese finalizat, iar bolnavii grav care aveau nevoie de elicopterul SMURD noaptea erau preluaţi de la Suceava, şefii CJ au permis prima aterizare. Preluările se făceau însă doar pe timp de zi, deoarece nu existau toate avizele.

25 mai:

-IPJ Botoşani era bun de plată cu 30.000 de lei, după ce un Mercedes sechestrat de la familia unui pakistanez traficant de heroină stabilit la Botoşani a ajuns o epavă în curtea Poliţiei. Cea care se războia cu poliţia pentru maşină era soţia traficantului ce umpluse Europa cu heroină.

26 mai:

-Sute de profesori botoşăneni au ieşit în stradă, pichetând sediul Prefecturii, după ce proteste similare au avut loc la Iaşi şi Suceava, iar un miting naţional era programat peste patru zile „la uşa preşedintelui”, la Palatul Cotroceni. Evaluările naţionale la clasa a VI-a au fost amânate, şi se vorbea de pericolul blocării examenelor naţionale.

27 mai:

-Dosarul de corupţie de la vârful DSVSA care îl viza pe fostul director Mihai Ţurcanu era vizat de toate tehnicile de amânare a unui proces. Acuzaţii au invocat mediatizarea excesivă, faptul că magistraţii botoşăneni nu putea fi imparţiali, dar şi faptul că erau prea importanţi pentru a fi judecaţi la Botoşani. Cererile au fost respinse.

28 mai:

-Liderul PNL Botoşani a gafat din nou la volan, de data aceasta la Vorona, unde a dat din nou radarul peste cap, fiind prins cu 109 km/h în localitate. Deputatul Şoptică avea antecedente, fiind prins şi cu viteze de 105, 115 sau 126 km/h şi contestând de fiecare dată sancţiunile. Pentru ultima ispravă a fost amendat cu 1.305 lei şi a fost lăsat 90 de zile fără permis.

29 mai:

-Consiliul Judeţean a devenit o maşinărie de vot la comandă. Nimeni nu mai lua cuvântul în plenul CJ, iar toate proiectele erau votate aproape cu unanimitate, la foc automat. Singura voce critică, liberalul Viorel Iliuţă, a plecat din partid, la fel ca şi colegul său Radu Malancea.

IUNIE

1 iun:

-Botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, care a fost numit la conducerea Finanţelor ieşene în 2022, îl concura pe Iohannis la avere, bunurile deţinute crescând de la două la şase imobile în ultimii ani. Şi economiile s-au triplat, ajungând la 95.000 de euro.

2 iun:

-Profesorii au respins noua ofertă de creştere imediată a salariilor cu 1.000 de lei şi au anunţat că vor continua greva, ceea ce punea în pericol anul şcolar şi examenele naţionale.

3 iun:

– Consiliul Județean Botoșani a fost obligat la plata unor despăgubiri de aproape 200.000 de euro față de firma de transport Rinflo SRL, după o licitaţie pentru trasee care a fost viciată. Firma a luptat 10 ani prin instanţe pentru a-şi găsi dreptatea.

4 iun:

-Pentru prima dată de la declanşarea protestelor în educaţie, sindicaliştii cereau demiterea ministrului Marius Budăi, care ratase toate obiectivele importante, legea salarizării, reforma pensiilor speciale şi reforma generală a pensiilor.

6 iun:

-Cătălina Tucaliuc, o tânără de 24 de ani din Trușești, a avut parte de o moarte cumplită, după ce maşina în care se afla alături de prietenul ei de 25 de ani, din Suceava, s-a izbit într-un camion lângă Ilişeşti. Cei doi erau pe drumul spre casă, venind din Danemarca, şi probabil tânărul a aţipit la volan. Nici acesta nu a mai putut fi salvat.

7 iun:

– Marius Dorin Bărdiță, agent de poliţie din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Botoşani, a fost reţinut şi apoi arestat la domiciliu, fiind bănuit de fapte de corupție. Acesta era acuzat de abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

8 iun:

-Cristian Mreană, profesor la LPS şi arbitru internaţional de lupte, a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare, pentru violarea unei eleve. Sentinţa şoc venea după ce profesorul obţinuse la un moment dat revenirea la catedră.

10 iun:

-Inaugurarea noului sediu al Unității de Asistență Medico-Socială Ștefănești s-a făcut cu alai de politicieni, toţi membri PSD, de parcă era o investiţie a partidului, nu una a judeţului. Proiectul costase 2,4 milioane de lei din fonduri publice.

11 iun:

-Cel mai amplu protest al profesorilor din ultimii 18 ani s-a încheiat după trei săptămâni. Cadrele didactice au obţinut, teoretic, o majorare medie cu puțin peste 25%, două prime profesionale de 1.500 de lei și 500 de lei, salarii pentru debutanţi de la 4.600 de lei net, plus promisiunea unei noi creşteri de la 1 ianuarie. La conturarea bugetului pe 2024, multe creșteri intrau deja la apă.

12 iun:

-Cadrele medicale de la Urgenţe şi conducerea Spitalului Judeţean se băteau în demisii. Specialiştii au semnat demisii în bloc, iar managerul Doina Caba a renunţat şi ea la mandat, totul după ce CJ a cerut limitarea sporurilor. Şefa CJ a renunţat temporar la tăieri pentru a calma situaţia.

14 iun:

-Botoşaniul avea şi al doilea ministru în cabinetul Ciolacu. Raluca Turcan a primit aviz favorabil la Cultură.

15 iun:

-Ion Pop, profesor universitar, critic și istoric literar, a devenit al 32-lea laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”. Cea mai importantă distincţie a literaturii române pleca astfel în judeţul Maramureş.

16 iun:

-Marius Croitoru a revenit la FC Botoşani, oficial în postura de antrenor secund, dar el a condus primul antrenament şi era clar că va dicta totul, chiar dacă FRF ameninţa cluburile care voiau să fenteze deţinerea licenţei PRO la antrenori.

17 iun:

-Andrei-Alexandru Cociorvă, un tânăr botoşănean olimpic la informatică şi student de top, era acuzat de implicare într-o reţea care trafica femei. Gruparea era apropiată de fraţii Tate, ale căror presupuse abuzuri făceau înconjurul lumii.

18 iun:

-Un tânăr din Răuseni care îşi teroriza familia cu tentative de suicid s-a rănit grav după ce s-a urcat beat în copac şi ameninţa că se aruncă în gol. Băiatul a căzut accidental și a suferit un traumatism la coloană la cea de-a treia tentativă de suicid.

20 iun:

-Peste 200 de taximetrişti botoşăneni au mărşăluit în coloană pe străzile oraşului pentru a protesta împotriva noilor firme de ridesharing care invadau piaţa. Revolta cuprindea de fapt taximetrişti din toată ţara, care acuzau că legea îi sufoca.

21 iun:

-Două fotolii rămase vacante în Consiliul Județean Botoșani în urma demisiilor înaintate de Viorel Iliuță și Radu Malancea au fost ocupate de alți doi liberali, Cristian Andrici și Ovidiu Constantin Maxim, care figurau pe listele de candidați depuse de PNL în alegeri.

22 iun:

– Un băiat de 28 de ani din Dorohoi a fost împuşcat mortal în cap, în Belgia, după o şicană în trafic cu cinci turci care se întorceau de la o nuntă. În maşina românilor erau patru persoane, dintre care una a fost împuşcată mortal, iar alta a fost rănită grav.

23 iun:

-Cristian Mreană, profesorul trimis şapte ani la puşcărie după ce a violat o elevă, nu mai era de găsit. Încă de la începutul cazului, violatorul a părut să beneficieze de mai multă compasiune decât victima, iar această atitudine a autorităţilor a permis infractorului să se facă nevăzut.

24 iun:

-Diana Saucă, o tânără din judeţul Botoşani, medic rezident în anul I la Spitalul privat de Oncologie „Victoria”, a lăsat în urmă un val de întrebări, după ce şi-a pus capăt zilelor într-un mod şocant. Femeia în vârstă de 26 de ani, care nu părea să aibă probleme şi apăruse recent la tv cu sfaturi pentru bolnavi, a înghițit intenționat o cantitate uriașă de antigel.

26 iun:

-Drumul spre Iaşi era bântuit de probleme. Reabilitarea tronsonului Botoșani-Târgu Frumos intra în prelungiri şi urma să coste în plus. Constructorul refăcea studiul de trafic pe cont propriu şi căuta deja noi soluţii de asfaltare, după ce mai multe sectoare s-au fisurat, iar el trebuia să dea garanţie opt ani.

28 iun:

-Cazul mutilării rezervației naturale Turbăria Dersca se termina fără sancţiuni. Modul în care s-au dat amenzile, cu sancţionarea primăriei în locul primarului care dispusese modificarea în nume propriu,  a făcut ca abaterea să rămână nepedepsită.

30 iun:

-Judeţul avea cel mai vârstnic medic de familie din ţară, care activa şi la 81 de ani. Criza de specialişti era evidentă prin faptul că jumătate dintre medicii de familie din cabinete erau pensionari.

IULIE

1 iul:

-Mai multe date arătau că recensământul ar fi fost profund viciat la Botoşani şi nu numai, prin înregistrarea a mii de oameni care nu aveau vreo treabă cu judeţul. Cea mai mare anomalie era cu cetăţenii ucraineni şi basarabeni care umflau statisticile pentru a obţine acte româneşti. La Ripiceni şi Vârfu Câmpului populaţia se dublase, astfel că la nivel naţional au fost introduse noi norme prin care o persoană putea deveni rezidentă.

3 iul:

-Andra Mera, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, era singura elevă botoşăneană care obţinuse media maximă la bacalaureat.

5 iul:

-O adolescentă de doar 16 ani din Botoşani şi un bărbat de 16 ani au fost reţinuţi după ce au fost acuzaţi de trafic de minori şi viol. Rolul tinerei era să racoleze minore instituţionalizate, astfel că printre victime erau fete de 13, 14 şi 16 ani, care au fost obligate să se prostitueze.

6 iul:

-Un tânăr inginer din Botoşani a fost trimis în judecată după ce a înfiinţat ilegal o cultură de cannabis. Bărbatul cumpărase seminţele de pe internet şi cultivase un teren viran din apropierea locuinţei sale.

7 iul:

-Un botoşănean care a găsit cu un prieten o pereche de cătuşe în Parcul Eminescu, a ajuns la Urgenţe după ce celălalt bărbat i-a prins în glumă cătuşele de un picior. Acestea au fost desfăcute doar după intervenţia unui poliţist, care a realizat că era vorba de o pereche de cătuşe casate, la care din fericire mai exista şi o cheie.

9 iul:

-Botoşăneanca Flavia Hreapcă a câştigat trei medalii de aur la Campionatele Europene de Haltere de la Chişinău, destinate juniorilor U17 şi U 15, fiind performera delegaţiei României.

10 iul:

-Botoşăneanca Simona Radiş a obţinut o nouă medalie de aur, alături de suceveanca Ancuţa Bodnar, la Cupa Mondială de Canotaj de la Lucerna, Elveţia.

11 iul:

-Azilele de bătrâni din Botoşani şi din toată ţara erau răscolite de controale de la toate instituţiile, după scandalul azilelor groazei din Voluntari, unde au fost maltrataţi zeci de bătrâni, fără ca autorităţile să ia măsuri. Societatea civilă anunţa proteste şi cerea demisia lui Marius Budăi şi a Gabrielei Firea.

12 iul:

-Angel Iulian Călin, un fost secretar de stat la Turism, rămas fără funcţie, a devenit noul manager, interimar, al Spitalului Judeţean Botoşani. Acesta nu mai activase în sănătate, dar avea susţinerea necondiţionată a PSD.

13 iul:

-Ministrul botoşănean al Muncii Marius Budăi a fost obligat să renunţe la funcţie în urma scandalului uriaş cu „azilele groazei” despre care nu ar fi fost străin. Budăi rezistase acuzelor că protejează pensionarii speciali, că a ratat jaloanele PNRR şi reforma pensiilor sau legea salarizării, dar scandalul azilelor groazei i-a pus capac.

14 iul:

-Un botoşănean de 49 de ani care sărise în cap în piscina de la Cornişa a fost transportat la spital cu suspiciune de fractură la coloană şi risca să rămână paralizat.

15 iul:

-Adrian, un băiat de 15 ani dat dispărut în apă la Rădăuţi Prut, unde plecase la scăldat cu prietenii, a fost găsit fără suflare după ore de căutări.

16 iul:

-Un centru pentru vârstnici din municipiul Botoşani a fost închis de anchetatori, iar bătrânii au fost mutaţi. Acţiunea venea după valul de controale începute în toată ţara din cauza azilelor groazei din Voluntari, care adusese şi demisia Gabrielei Firea. Acuzaţiile erau de evaziune fiscală, fals în declarații și exercitarea fără drept a unei profesii.

17 iul:

-Sergiu, un copil de 16 ani care a vrut să se scalde în Prut după o zi de muncă era căutat cu scafandri din două judeţe, după ce hainele lui au fost găsite pe mal.

18 iul:

-Fostul şef al CJ şi al PNL Botoşani Florin Ţurcanu a reuşit să obţină eliberarea din închisoare după şapte luni de detenţie, din cei doi ani şi jumătate de închisoare primiţi. Acestuia i s-au luat în calcul zilele de arest preventiv şi munca după gratii, Ţurcanu procurându-şi calificări de bucătar şi fochist înainte de a fi încarcerat.

– Cristina Anton a revenit la conducerea Casei Județene de Pensii Botoșani după ce a fost demisă din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Aceasta şi-a reluat activitatea de director cu un concediu de trei săptămâni.

19 iul:

– Dorel Florin Rotăriţa, unul dintre cei mai vechi şi severi lucrători de la Biroul Rutier Botoșani, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate de închisoare. Acesta era primul poliţist botoşănean care făcea puşcărie pentru mită, în ultimii 10 ani. Cazurile de mită în rândul poliţiştilor rutieri botoşăneni au făcut înconjurul ţării prin amploarea fenomenului, dar şi şpăgile ridicole, însă doar Dorel Florin Rotăriţa a fost condamnat cu executare.

20 iul:

-Trupul tânărului dispărut la Prut a fost găsit după patru zile de căutări cu scafandri din 3 judeţe şi la 18 kilometri distanţă de locul dispariţiei, tocmai în judeţul Iaşi.

23iul:

-Un bărbat de 72 de ani s-a înecat în Sitna, la Todireni, unde plecase la pescuit, iar altul de 64 de ani s-a înecat în Prut, la Mitoc, unde plecase la scăldat cu nişte amici. Bilanţul era tragic, în opt zile apele din judeţ curmând patru vieţi, dintre care două de adolescenţi, bilanţul fiind cel mai tragic din ultimii ani.

24 iul:

-Heliportul botoşănean nu era folosit nici la două luni după inaugurarea de probă în care conducerea CJ chemase presa. Şefii judeţului spuneau că totul era în regulă, dar piloţii considerau heliportul de lângă sediul ISU ascuns şi periculos la aterizare, motiv pentru care preferau să intervină tot la unitatea militară. Proiectul costase 1,5 milioane de lei.

25 iul:

-Daniel Frunză, un tânăr din Botoșani absolvent de colegiu militar, a reușit performanța de a fi admis primul pe ţară la specializarea „Război electronic în aviație și apărare antiaeriană”, din cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

26 iul:

-Un bărbat din Dimăcheni şi sora lui au avut parte de un sfârşit fulgerător după ce au fost prinşi de furtună pe câmp, aceştia fiind găsiţi fără suflare, îmbrăţişaţi, sub un copac despicat de trăsnet. Vijeliile de după canicula de 40 de grade au smuls acoperişuri şi au lăsat 10.000 de locuinţe fără curent electric.

27 iul:

-Un bărbat de 71 de ani din Vlădeni a fost reţinut după ce şi-ar fi agresat sexual nepoata de la vârsta de nouă ani. Fata ajunsă la 11 ani fusese luată în grija statului şi nici nu mai voia să revină în familie, mai ales că părinţii ar fi ştiut despre abuzuri şi nu au făcut nimic.

28 iul:

-Un bărbat de 61 de ani care a abuzat sexual de o minoră de 14 ani scăpa de puşcărie şi era pus să facă muncă în folosul comunităţii. Acesta scăpase aşa uşor pe motiv că îşi recunoscuse fapta şi trebuia să îi dea victimei 7.500 de lei.

29 iul:

-O avocată din Botoşani, care ajunsese la spital în stare critică, după ce s-a înecat în Prut, a pierdut lupta pentru viaţă, la 12 ore de la internare. În vârstă de 53 de ani, I.V. mersese la Prut cu familia şi era foarte bună înotătoare, dar la un moment dat a fost zărită de soţ în apă cu faţa în jos.

30 iul:

-Şase dintre cei 16 poliţişti de la Serviciul Rutier Botoşani acuzaţi că au luat mită de la zeci de şoferi şi-au recunoscut faptele şi au cerut judecarea în formulă simplificată.

AUGUST

1 aug:

-O tânără de 22 de ani din Şendriceni a ajuns de la propria cununie direct la Maternitate, după ce i s-a declanşat naşterea chiar înainte de ceremonie. Primarul a venit cu o parte din nuntaşi şi a oficiat căsătoria în capela Maternităţii.

– Zeci de angajaţi ai Nova Apaserv au sistat lucrul şi au venit la sediul central pentru a cere creşterea lefurilor. Conducerea societăţii le-a spus că pot să facă orice, pentru că oricum nu sunt bani.

2 aug:

-O șoferiță de 24 de ani care a urcat băută la volan a distrus o maşină de lux Infiniti, pe care a izbit-o în plin pe bulevard cu un Volkswagen, în timp ce-şi verifica telefonul. Doar printr-o minune nu au fost victime pe trotuar, unde a ajuns maşina şoferiţei băute.

3 aug:

-Tentativa lui Mihai Ţurcanu, fostul şef al DSVSA, de a pune poliţia pe capul unor subalterni care nu se băgau la trucat licitaţii, a eşuat lamentabil. DNA era deja pe fir şi a aflat ce jocuri de culise se făceau între Ţurcanu şi şeful Poliţiei pentru intimidarea angajaţilor corecţi.

4 aug:

-Procurorii DNA cereau toate actele care au stat la baza atribuirii lucrărilor de reabilitare a Teatrului „Eminescu”. DNA ţinea deocamdată secret motivul anchetei, dar se ştia că firma câştigătoare a reabilitat şi sediul PSD. Costurile reabilitării se triplaseră din 2014.

5 aug:

-Un botoşănean care lucra ca muncitor pentru un schit de la muntele Athos a fost adus cu ambulanţa la Botoşani, după ce a fost împuşcat în picioare de un preot român şi ar fi fost abandonat în spital în Grecia. Preotul ar fi luat la ţintă o pisică, dar l-a nimerit pe botoşănean

6 aug:

-Cinci poliţişti de frontieră botoşăneni care fraternizaseră cu traficanţii de ţigări şi le furnizau informaţii confidenţiale au fost făcuţi scăpaţi după 9 ani de procese, din cauza prescripţiei speciale inventate de CCR.

7 aug:

-Ionuț M., un bărbat de 34 de ani din Ungureni, a fost condamnat la un an şi trei luni de închisoare, după ce a plănuit să-şi omoare fratele pentru a rămâne el cu cumnata lui. Suspectul, care a mai avut o tentativă de omor asupra fratelui, a fost dat de gol chiar de către cel de la care voia să cumpere o armă.

8 aug:

-O asistentă de 45 de ani din Botoşani, care s-a dus la Bucureşti la o întâlnire pe nevăzute cu un bărbat pe care-l ştia doar din mediul online, a ajuns să fie sechestrată de acesta. Femeia a scăpat cu bine, dar cazul ei venea după ce o fată de 16 ani a fost drogată şi violată şi a murit după o întâlnire similară.

10 aug:

-Botoşănenii s-au înghesuit pentru cele 1.230 de invitaţii gratuite la cel mai important concert al Filarmonicii botoşănene, cu pianistul Richard Clayderman. Concertul în aer liber urma să aibă loc în Centrul Istoric.

11 aug:

-Drumul strategic de 100 de km din mai multe comune botoşănene a ajuns să coste peste 108 milioane de euro, adică mai mult de un milion de euro pe km, preţ cu care în urmă cu 15 ani se făceau autostrăzi. Gafele autorităţilor au scumpit contribuţia judeţului de zeci de ori.

12 aug:

-Florin Ţurcanu nu a ieşit din penitenciar, deşi obţinute eliberarea condiţionată. Fostul lider al PNL şi fostul şef al CJ afla pe pielea lui ce înseamnă să tragi de timp în justiţie, după ce şi el amânase procesele de zeci de ori: procurorii au contestat eliberarea şi oricum era vacanţă judecătorească.

14 aug:

-Un tânăr de 17 ani a ajuns în stare critică la Iaşi după ce a fost izbit în plin de maşina unui poliţist de frontieră, la Ştefăneşti. Ore întregi anchetatorii nu au ştiut nici cine este victima, deoarece nu avea acte la ea. Ancheta preliminară arăta că vina era a pietonului.

16 aug:

-Fostul primar de Darabani Liviu Hrimiuc a primit 2 ani de închisoare cu suspendare după ce îşi împuşcase mortal vărul, la vânătoare, în urmă cu şase ani. Judecătorii au stabilit că şi autorul şi victima au avut vină. Hrimiuc nu a mai candidat la primărie, dar a devenit consilier judeţean PNL.

17 aug:

– Municipalitatea a pregătise 45.000 de euro pentru prestația lui Clayderman, ceea ce însemna că pentru fiecare dintre cele 1.250 de locuri cu invitaţii gratuite primăria a dat 110 lei din banii tuturor botoşănenilor.

-Consiliul Judeţean a împrumutat 80 de milioane de lei pentru a plăti drumul strategic. Creditul trebuia returnat în 13 ani, dar drumul avea o garanţie de doar cinci ani.

18 aug:

-Richard Clayderman a concertat la Botoşani, spectacolul fiind urmat de ovaţii, dar şi de critici. Politicienii au făcut paradă la eveniment, primarul Andrei l-a premiat pe pianist, dar mulţi au considerat că s-a plătit prea mult pentru un show la care nu a putut asista oricine.

– La Botoşani au ajuns peste 450 de bărbaţi ucraineni care au trecut ilegal frontiera pentru a fugi de război. Fugarii nu erau returnaţi, deoarece proveneau din zonă de conflict şi intrau sub protecţia statului român.

19 aug:

-Un agent de poliţie de la Penitenciarul Botoşani a murit la Eforie Nord, fiind înghiţit de valuri în timp ce încerca să salveze un copil luat de ape.

20 aug:

-Sute de botoşăneni au protestat în faţa Maternităţii pentru o mamă de 26 de ani cu trei copii care venise la Maternitate cu sângerări şi a murit după 10 ore în care a implorat să o vadă un medic şi nu a venit nimeni. Petiţia „Dreptate pentru Alexandra” avea mii de semnături la nivel naţional.

21 aug:

-O femeie de 23 de ani din Albeşti şi-a aruncat pe geam cei doi copii, de doi şi trei ani, din Hotelul Tineret, unde se cazase după ce venise cu copiii să-i distreze în parc. Aceasta ar fi avut un moment de rătăcire după ce se certase cu soţul prin mesaje, din cauza banilor.  Copilaşul de doi ani a murit, iar cel de trei era în comă la Iaşi. Tragedia s-a produs chiar înainte de aniversarea micuţilor.

-Sute de oameni au participat la funeraliile Alexandrei şi apoi au ieşit din nou în stradă, în faţa sediului CJ strigând „Dreptate pentru Alexandra!” şi afişând bannere cu „CRIMINALILOR”. Speriaţi de presiunea străzii, şefii CJ şi ai judeţului le-au suspendat temporar din funcţie pe cadrele medicale care erau de gardă când a murit tânăra mamă.

22 aug:

-Ancheta preliminară arăta nereguli uriaşe în cazul morţii Alexandrei: doctorul de gardă a internat-o fără să se uite pe analize şi nimeni nu s-a uitat la ea 7 ore, deşi fata a implorat doi medici să primească ajutor. Şefa CJ cerea măsuri stricte, deşi ea pusese la şefia Spitalului Judeţean un lăcătuş mecanic.

23 aug:

-Doina Federovici a organizat prima conferinţă de presă a mandatului şi a cerut demiterea medicilor implicaţi în cazul Alexandrei. Pentru că reproşurile nu s-au temperat, şefa CJ l-a demis pe directorul-lăcătuş pus de ea la Spitalul Judeţean, dar lumea îi cerea şi ei să plece.

– Femeia de 23 de ani care şi-a aruncat copiii pe geam, unul murind aproape instantaneu, a fost arestată preventiv. Specialiştii spuneau că a avut discernământ când a comis oroarea.

24 aug:

– Doctoriţa Mariana Pitrop care era de gardă în seara când s-a stins Alexandra s-a ales cu vandalizarea cabinetului medical. Protestele au continuat şi în a şasea zi, iar organizatorii spuneau că nu au de gând să se oprească.

25 aug:

-Sindicatele din Finanţe au declanşat o grevă spontană, deoarece se temeau că măsurile fiscale îi vor afecta. Se anunţa pierderea unor tichete şi sporuri pentru cei cu salarii brute peste 10.000 de lei.

27 aug:

-Protestele pentru Alexandra au ajuns şi la Bucureşti, mai ales că şi în ţară au fost alte tragedii din cauza incompetenţei autorităţilor: doi şoferi băuţi sau drogaţi au omorât cinci tineri cu maşinile, iar firma primarului de Caracal, care manipula ilegal GPL, a provocat 2 explozii la Crevedia, soldate cu doi morţi şi peste 50 de răniţi, fiind nevoie de transferul arşilor în străinătate.

28 aug:

-Firma responsabilă de exploziile de la Crevedia avea o staţie şi la Botoşani, însă controalele nu au arătat nereguli la noi în judeţ.

29 aug:

-O profesoară de arte de la Vorona era reclamată printr-o depeşă anonimă că nu e bună pentru elevi, pentru că ar fi apărut într-un film deocheat. Pelicula era însă un fragment artistic şi a fost foarte apreciată la festivaluri în străinătate.

30 aug:

– O tânără de 22 de ani a ajuns după gratii, fiind acuzată că a provocat un accident grav şi a fugit de la locul faptei. Aceasta a dat cu SUV-ul peste o femeie de 40 de ani din Coşula, care se plimba cu copilul de 13 ani pe marginea şoselei. Victima a fost aruncată în şanţ şi era în moarte cerebrală. Copilul, care avea autism, a scăpat fără să fie rănit.

31 aug:

– Trei persoane, doi bărbaţi, de 46 şi 35 de ani, dar şi un bebeluş de un an, au murit pe loc, după ce maşina în care se aflau s-a izbit violent într-un cap de pod la Crasnaleuca. Din maşină a scăpat cu viaţă doar un băiat de 10 ani. Şoferul, bărbatul de 46 de ani, ar fi fost beat.

SEPTEMBRIE

1 sept:

-Andrei Beilic, șeful de sector din cadrul Secției Drumuri Naționale Botoșani, a decis să renunţe la post după ce a prins şapte contracte consistente cu statul, exact în domeniul proiectării de drumuri şi poduri. Acesta avea şi proiecte de modernizare a transportului public, deşi era în CA la Eltrans, care asigura transport public. Beilic avansase în carieră pe filieră PSD.

2 sept:

-Doctoriţa Mariana Pitrop, care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra, a fost vizată de descinderi ale procurorilor, la fel ca şi doctoriţa Oprişanu, care îi era medic curant fetei şi care nu lucra în noaptea când s-a produs tragedia. Doctoriţa Pitrop era singura care avea calitate de suspect, dar ceruse şi ea să poată să revină la serviciu.

4 sept:

-Dan Alexa a debutat pe banca FC Botoşani după plecarea lui Croitoru, în meciul cu FC Hermannstadt, pe teren propriu, rezultatul fiind 2-2.

– Un tânăr de 23 de ani prins cu 120 km la oră în localitate şi beat la volan a încercat să-i mituiască pe poliţişti cu 100, 200 şi în final cu 500 de euro. Cel puţin 10 cazuri similare fuseseră înregistrate în ultimele 2 luni, dar agenţii nu mai luau mită după ce 20 de colegi au ajuns să fie anchetaţi.

5 sept:

– O femeie de 50 de ani din Hilişeu Horia a murit fulgerător după ce soţul care mânuia o armă a împuşcat-o accidental în gât. Tragedia aducea un val de anchete, pentru că arma de tip airsoft nu aparţinea familiei şi era deţinută ilegal, fiind adusă din Austria de un apropiat al familiei.

6 sept:

-Gabriel, băieţelul aruncat pe geam de propria mamă care se certase cu soţul, şi-a revenit miraculos din comă şi a fost detubat chiar în ziua în care a împlinit trei ani. Fratele lui mai mic a murit din păcate pe loc, chiar în momentul în care s-a petrecut oroarea de la Hotel Tineret.

7sept:

-Un bărbat din Botoşani a fost diagnosticat cu virusul West Nile. Din această cauza s-au introdus restricţii la efectuarea transfuziilor sanguine şi trebuiau să se facă doar operaţiile urgente.

8 sept:

-Sucevenii se abonau la conducerea IPJ Botoșani. După pensionarea fostului șef al IPJ, comisar șef Toader Buliga, venit din judeţul vecin, la comanda IPJ Botoșani a ajuns comisarul şef Tudor Costin, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava.

9 sept:

-Un tânăr care gonea pe bulevard la beţie chiar prin faţa poliţiştilor a fost urmărit kilometri întregi pe străzi şi oprit cu gloanţe abia la ieşirea din oraş spre Răchiţi. Posesorul BMW-ului cu volan pe dreapta a fost imobilizat şi a ajuns în arest.

10 sept:

-Preotul Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni a câştigat definitiv în instanţă dreptul de a putea sluji în continuare, după ce a fost răspopit că nu îl pomenea pe patriarh. Acesta nu avea însă dreptul de a sluji într-o biserică ortodoxă, ci într-o capelă mică.

11 sept:

-Politicienii botoşăneni s-au întrecut în discursuri la deschiderea şcolii. Şoptică a fost la Colegiul Eminescu şi la Şcoala 17, Doina Federovici la Liceul Pedagogic, iar Cosmin Andrei la Colegiul Economic. Aceştia au avut discursuri trase la indigo cu interesul pentru educaţie şi noua generaţie, în timp ce problemele învăţământului erau aceleaşi de decenii.

-Botoșăneanca Simona Radiș a obţinut al şaptelea titlu internaţional la dublu vâsle feminin, aurul la Mondialele de la Belgrad, alături de suceveanca Ancuţa Bodnar, performanţă unică în canotaj. Cele două erau calificate şi la Olimpiada de la Paris.

12 sept:

-Pompierul maratonist Iulian Rotariu a decis să se pensioneze de la ISU, la 46 de ani, pentru a se dedica familiei şi pasiunii pentru ultramaratoane.

– Monica Adăscăliţei, noul manager al Spitalului Judeţean, a demisionat din Consiliul Local şi lua în calcul şi o plecare din PNL.

13 sept:

– Un profesor de tehnologie de la Liceul Bucecea a fost găsit împuşcat cu propria armă de vânătoare, în pădure lângă Cucorăni, în a treia zi de şcoală. Colegii erau şocaţi, mai ales că unii au trecut pe lângă maşina victimei fără să bănuiască ce se întâmplase.

14 sept:

-Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani a primit o amendă usturătoare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, 42.272 lei, pentru că nu i-a acordat îngrijiri Alexandrei Ivanov.

15 sept:

– Drumul naţional refăcut pe repede înainte între Dorohoi şi Suceava, cu asfalt care era programat pentru alt tronson, se surpa după nici un an. Denivelările erau aşa mari, încât era şi pericol de accident.

16 sept:

-Un bărbat de 57 de ani din Corni a fost salvat din fântână după un incident incredibil. Bărbatul avea ordin de protecţie şi nu avea voie să se apropie de soţie, iar când a văzut poliţia la poartă a sărit în fântâna casei să nu fie văzut. Salvat in extremis, acesta risca de acum puşcăria.

17 sept:

-Spitalul Judeţean a fost considerat oficial responsabil civilmente pentru moartea Alexandrei. Aceasta însemna că putea fi bun de plată dacă se dovedea că fata a murit din cauza lipsei de acţiune a unui medic. Familia cerea daune de 7 milioane de euro.

18 sept:

-Cinci medici de la Maternitate au venit la prefect pentru a-i aduce în atenţie că nu mai rezistă presiunilor după protestele generate de cazul Alexandra. Aceştia cereau şi scoaterea altarului de lumânări care era menţinut în faţa Maternităţii de o lună. Familia Alexandrei a replicat că medicii nu manifestau empatie nici în al 12-lea ceas.

20 sept:

-Audierile în cazul Alexandra continuau într-o atmosferă tensionată. Noi cadre medicale de la Maternitate au fost chemate la audieri ca martori, iar consilierul juridic al spitalului a fost informat oficial că unitatea poate răspunde financiar în acest caz.

22 sept:

-Botoșăneanul Andrei Beilic, promovat de PSD în mandatul Federovici, s-a ocupat de securitatea muncii pe şantierul autostrăzii A7, unde a fost o explozie cu patru morţi. Acesta demisionase recent, după o anchetă penală în alt caz. Cazul venea după ce spitalul în care a murit o gravidă a fost condus de un lăcătuş mecanic pus tot de Federovici.

23 sept:

-Radu Judele, fost administrator public în mandatul lui Florin Ţurcanu, era suspectat de trafic de influenţă într-un dosar în care şeful CJ Vaslui primise o mită de peste 1,2 milioane de lei. Acesta fusese arestat pentru 30 de zile.

24 sept:

-Un bărbat de 54 de ani a fost găsit fără suflare pe câmp, la Podriga, după ce a fost lovit în plin de un autoturism condus de un bărbat de aceeași vârstă. Şoferul acuza că ar fi suferit un infarct la volan, dar medicii au infirmat ipoteza.

25 sept:

-Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor Botoşani şi fost ales local, a fost condamnat să plătească amendă penală şi despăgubiri de câteva mii de lei, după ce a bătut o fată de 15 ani, de faţă cu poliţia. Copila sărise în curtea Bisericii armeneşti să facă nişte poze.

26 sept:

-Spitalul din Darabani s-a închis, după ce singurul medic care activa acolo şi-a luat concediu şi nu avea cine să-l înlocuiască. La plecarea medicului îşi sistau activitatea toţi angajaţii unităţii.

28 sept:

-Spitalul Judeţean a cerut şi primit acceptul Consiliului Judeţean să angajeze o casă de avocatură pentru a se apăra în cazul tinerei moartă în Maternitate. Miza era uriaşă, deoarece familia cerea despăgubiri de milioane de euro.

OCTOMBRIE

1 oct:

-Un tânăr din Cristeşti care urma să împlinească 18 ani pe 2 octombrie a murit după ce motocicleta pe care o conducea a zburat de pe şosea la Dumbrăveni.  O fată de 16 ani care se afla şi ea pe motor a fost găsită tot pe câmp, în comă.

2 oct:

-Avocata familiei Alexandrei cerea arestarea doctoriţei Mariana Pitrop, care fusese de gardă în noaptea când a murit tânăra. Decizia era motivată prin faptul că doctoriţa începea să-şi înstrăineze averea, trecând multe bunuri pe numele soţului.

4 oct:

-Sute de botoşăneni se judecau cu Casa de Pensii, cele mai multe procese fiind pentru greşeli la stabilirea cuantumului drepturilor. Funcţionarii preferau să taie din bani chiar şi la cea mai mică neclaritate.

5 oct:

-La secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Botoşani au fost raportate numeroase acuzații de rele tratamente din partea personalului auxiliar. Situaţia cu bătăile aplicate a fost scoasă la iveală de o delegaţie europeană, care a inspectat mai multe spitale.

7 oct:

-Un băiat de 17 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost înjunghiat în gât în autobuzul şcolar, la Dorohoi, de un alt elev. Cazul venea în condiţiile în care violenţa în şcoli creştea alarmant, în prima zi de şcoală bătându-se în plină stradă două fete.

8 oct:

-Un grup de 46 de pelerini din Botoşani, însoţiţi de preotul Cristian Buhaciuc, era în Israel chiar în timpul celui mai sângeros atac al teroriştilor Hamas asupra statului evreu. Aceştia nu au avut însă de suferit.

9 oct:

-Băiatul care a ucis o copilă de 14 ani cu zeci de lovituri de cuţit, cu câteva ore înainte de Revelionul 2023, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru omor calificat prin cruzimi. Autorul ar fi recurs la gestul extrem din gelozie, deşi el avea o prietenă cu care ar fi urmat să se căsătorească.

11 oct:

-Un poliţist de frontieră botoşănean a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce i-a lovit pe agenţii rutieri care l-au oprit după un accident provocat la beţie şi ar fi ameninţat că-i împuşcă. Petru T. a recunoscut a doua zi totul, şi-a cerut scuze, dar tot a trebuit să se pensioneze forţat.

14 oct:

-Mii de botoşăneni au fost la Iaşi la sărbătoarea Sfintei Parascheva, unde se înregistrase un record de pelerini, 350.000, iar la rând se stătea şi 20 de ore.

15 oct:

– Spitalul Judeţean a angajat Casa de avocatură Cuculis din Bucureşti în speranţa că va scăpa de procesul cu mama care a murit la Maternitate. Strategia apărării părea să meargă pe delimitarea de medicul care e posibil să fi greşit.

16oct:

-Un bărbat de 44 de ani din Răuseni care se certa cu soţia şi-a înfipt cuţitul în gât în faţa acesteia. Cadrele medicale spuneau că, indiferent dacă bărbatul a vrut să-şi curme viaţa sau nu, cel mai probabil a atins o arteră vitală şi nu a mai avut vreo şansă, murind pe loc.

17oct:

-Consiliul Judeţean a fost scos bun de plată cu 200.000 de euro după ce ani la rând s-a încăpăţânat să excludă nejustificat o firmă la licitaţiile pentru traseele de transport.

18 oct:

-Un bărbat de 65 de ani din Albeşti care nu mai trecuse pe acasă de patru zile a fost găsit mort pe câmp, dar fără cap. Poliţia a declanşat o anchetă pentru a elucida cazul.

19 oct:

-Directorul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a demisionat din PNL. Aceasta spunea că vrea să se concentreze pe activitatea profesională şi pe salvarea unităţii medicale. Şoptică spunea că nu este o pierdere, deoarece Adăscăliței urma să lucreze tot în folosul botoşănenilor.

20 oct:

-Sinuciderea de la Răuseni a fost răsturnată de legişti. Aceştia au constatat că victima nu avea cum să-şi producă acea rană şi au stabilit că a fost înjunghiată. Principalul suspect era chiar partenera de viaţă a celui decedat.

21 oct:

-La Botoşani au fost 31 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură de octombrie de când se făceau măsurători meteo. La Turnu Măgurele au fost 35,1 grade, iar în România a fost cel mai cald weekend din toată Europa.

22oct:

-Un botoşănean care s-a judecat cu Poliţia încercând să dovedească faptul că alcoolemia de peste 1 la mie i-a fost provocată de apă cu lămâie şi antibiotice a pierdut procesul şi a primit un an şi 2 luni de închisoare cu suspendare.

24 oct:

-Spitalul Judeţean avea asigurare la falimentara Euroins, astfel că orice despăgubire pentru malpraxis mai mare de 100.000 de euro risca să cadă în sarcina ordonatorului principal de credite, adică CJ, care rula de fapt banii botoşănenilor. Familia Alexandrei cerea daune de 7 milioane de euro.

25 oct:

-Doi elevi botoşăneni, unul de 15 şi unul de 17 ani, care credeau că-şi pot tranşa conflictele cu cuţitul, s-au trezit acuzaţi de tentativă de omor după atacuri în plină stradă sau în autobuz. Anchetatorii mergeau pe cele mai grave acuzaţii, mai ales că violenţa lua amploare, fiind implicate şi fete.

26 oct:

-Oficialii botoşăneni (Doina Federovici – preşedinte CJ, Cosmin Andrei – primar, Sorin Cornilă – prefect) s-au înghesuit la inaugurarea heliportului promis de cinci ani şi amânat la deschidere după semnalarea unor probleme de siguranţă. După amenajarea locului de aterizare s-a stricat însă elicopterul.

27 oct:

-Un tânăr talentat și dedicat, Eusebiu Amănălăchioai, în vârstă de doar 21 de ani, născut la Botoşani, a fost ales consilier local în comuna Kvam Herad din Norvegia. El a fost remarcat pentru implicarea civică şi a ajuns să fie cooptat în partidul de guvernământ din ţara nordică.

28 oct:

– Un agent de la Poliţia Municipiului Botoşani a fost trimis în judecată după un val de acţiuni în folosul infractorilor. Printre cele nouă capete de acuzare erau luare de mită, abuz în serviciu sau divulgarea informațiilor secrete de serviciu.

30 oct:

-Conducerea CJ s-a făcut de râs după ce a dat vina pe două specii de gândac şi una de broască pentru blocarea proiectului podului  peste Siret de la Talpa-Zvoriştea. Ministrul Mediului a trimis imediat experţi la Botoşani pentru a explica faptul că avizul de la Arii Protejate e consultativ şi se poate face pod, se pot ocroti şi speciile protejate, dar CJ trebuie să facă documentaţie.

31 oct:

-Consilierul local demisionar Monica Adăscăliţei, care a plecat din PNL după ce conducerea CJ a pus-o manager la Spitalul Judeţean, a fost înlocuită în consiliul local de liberalul Paul Octav.

NOIEMBRIE

1 nov:

– Mădălina Cojocariu, o tânără bioinginer din Botoşani, a fost premiată în SUA alături de o echipă de la Iaşi, pentru cea mai avansată inimă artificială din lume. Pentru această distincţie s-au bătut studenţi din cele mai tari universităţi de pe glob.

2 nov:

-O botoşăneancă purtată pe drumuri şi tratată de sus în Spitalul Judeţean deşi tatăl ei se simţea tot mai rău a sunat la 112 pentru a cere ajutor. Şefii spitalului spuneau că femeia s-a pripit, deşi a fost ajutată abia după ce s-a ajuns la manager. Incidentul confirma că nu s-au tras învăţăminte după cazul Alexandra.

-Dan Alexa a plecat şi el de la FC Botoşani, după o nouă umilinţă, fiind învins în Cupa României de codaşa Ligii secunde, CSM Alexandria. Bilanţul antrenorului la Botoşani era de trei egaluri şi cinci înfrângeri, ultimele eşecuri din campionat fiind la câte trei goluri diferenţă.

3 nov:

-Liderul sindical Virgil Bordei din Poliţia botoşăneană acuza că şi-a distrus sănătatea din cauza ordinelor aberante ale şefului din perioada când lucra la Darabani, şi când a primit şi 29 de ture de noapte lunar. Acesta a depus plângere penală pentru tortură şi abuz în serviciu.

4 nov:

-O femeie şi fiica ei de 14 ani fost găsite moarte într-o casă părăsită din Manoleasa după ce au plecat voluntar de acasă. Tragedia era învăluită în mister, iar principalul suspect, soţul femeii şi respectiv tatăl fetei, a fost lăsat să plece.

5 nov:

-Un băiat de 21 de ani şi-a pus capăt zilelor chiar în timp ce fratele lui avea cununia civilă. Băiatul care a recurs la gestul extrem nu fusese invitat la petrecerea familiei.

6 nov:

-Angajaţi de la CAS şi CJP Botoşani protestau prin sistarea lucrului, reclamând nivelul mic al salariilor şi discriminări între salariaţi care aveau exact aceleaşi atribuţii.

7 nov:

-Un tânăr de 37 de ani a fost arestat ca principal suspect în cazul femeii şi fetei care au fost măcelărite şi incendiate, deşi iniţial a fost suspectat soţul femeii. Noul suspect era şi el rudă cu victimele (nepot şi respectiv văr), iar proba care l-a dat de gol a fost un filmuleţ de la camera de supraveghere a unui bar.

8 nov:

-Poliţia a schimbat protocolul în cazul deţinuţilor aduşi pentru tratament la Spitalul Judeţean, după ce a descoperit că în toaletele unităţii medicale erau ascunse telefoane mobile. Mascaţii aveau de acum sarcina să verifice băile înainte de a intra puşcăriaşii.

9 nov:

-Autorităţile se făceau de râs şi când aveau proiecte bune. După ce bolnavii au fost externaţi direct în stradă deoarece parcarea Spitalului Judeţean a intrat în şantier, conducerea a luat măsuri, dar la fel de nefericite. Bolnavii erau externaţi de acum pe uşa din dos, pe lângă morgă.

10 nov:

-Zeci de şoferi din Coţuşca şi Mileanca au protestat în faţa sediului CJ pentru că erau ţinuţi în gropi. Aceştia i-au cerut ironic şefei CJ să se pozeze şi cu ei, nu numai cu tăierile de panglici. Doina Federovici nu a putut să le spună când şi dacă se va moderniza drumul.

12 nov:

-Un botoşănean care şi-a pus singur un diagnostic sumbru după o căutare pe internet şi-a tăiat venele şi tendoanele mâinii stângi cu flexul. Ca şi în alte cazuri asemănătoare, adevăraţii medici din Botoşani şi Iaşi au trebuit să lupte ore în şir ca să-l salveze.

13 nov:

-Spitalul de Îngrijiri Paliative era închis şi la doi ani după finalizarea lucrărilor. Primarul Cosmin Andrei dădea vina pe unele mici deficienţe, însă remedierea acestora dura mai mult decât ridicarea unităţii de la zero.

14 nov:

-După ce angajaţii CAS au protestat radical ameninţând cu sistarea plăţilor în tot sistemul sanitar şi au obţinut lefuri mai mari, tot mai mulţi bugetari le urmau exemplul. La Botoşani protestau angajaţii Casei de Pensii, ai AJPIS şi cei de la DSP.

15 nov:

-Un bărbat care s-a pus de-a curmezişul căii ferate în apropiere de halta Ungureni a fost sfârtecat de trenul Iaşi-Dorohoi. Victima avea înainte de tragedie o sticlă de alcool lângă ea.

19 nov:

– Fostul ministru USR Cristian Ghinea, venit la Botoșani să-și lanseze cartea „Cine a făcut România: Răscrucile noastre”, avertiza că promisiunile cu creşteri de pensii de 40% nu aveau acoperire financiară şi nu trebuiau crezute de electorat.

20 nov:

-Primăria Botoşani era obligată să recupereze banii de la persoanele care au fugit din izolare şi au fost carantinate pe banii statului. Haosul din pandemie avea astfel ecou şi la ani buni după ce virusul nu mai speria pe nimeni.

21 nov:

-Afaceristul botoşănean Ion Gheorghiciuc, acuzat de evaziune fiscală, scăpa de puşcărie, dar avea de achitat daune uriaşe, de aproape două milioane de euro. Acesta ar fi achiziţionat cantităţi uriaşe de chibrituri şi cafea, fără plata taxelor aferente, şi le vindea apoi la preţuri subevaluate.

22 nov:

-Tăvălugul protestelor cuprindea tot mai multe instituţii. Grevă pentru salarii mai mari făceau mai nou şi angajaţii AJOFM sau de la Inspecţia Muncii.

23 nov:

-Firmele la care prefectul Sorin Cornilă era acţionar au descoperit secretul în afaceri şi făceau profit consistent. Powerline, la o cifră de afaceri de 1.365.866 lei a avut profit 379.023 de lei, cu numai doi salariați şi zeci de contracte cu statul. Perioada prolifică mergea mână în mână cu venirea PNL la putere şi numirea lui ca prefect.

25 nov:

-CJ trebuia să mai pompeze aproape trei milioane de euro pentru a evita un accident ecologic major la groapa de gunoi a judeţului, unde un dig o lua la vale din cauza proiectării şi exploatării greşite a incintei. Gafele celor care trebuiau să se ocupe de depozit erau suportate astfel tot de botoşăneni.

27 nov:

-Angajaţii CJP Botoşani au vrut să facă şi ei grevă generală, dar au renunţat după ce li s-a atras atenţia de către şefii de la Bucureşti că nu au sindicat şi ar putea răspunde în faţa legii. Protestatarii s-au întors la pichetarea sediului instituţiei, care nu avea efect.

28 nov:

-Aleşii locali se certau ca la uşa cortului. Marius Rogojinschi de la PSD l-a făcut prost pe Eugen Ţurcanu de la PNL, care a replicat că era un securist şi s-a ajuns şi la ameninţări cu instanţa. În tot acest timp, proiecte importante, printre care şi finanţarea europeană pentru Teatrul Eminescu, riscau să se piardă.

30 nov:

-Cristian C., şeful de post din Stăuceni, a fost găsit mort, împuşcat în cap, pe lespedea unui mormânt din Vlăsineşti. Ancheta preliminară a arătat că poliţistul s-a sinucis pe mormântul fiicei sale, care în acea zi ar fi trebuit să aibă onomastica de sfântul Andrei şi care murise cu mai mulţi ani în urmă.

DECEMBRIE

1 dec:

-Autorităţile botoşănene s-au făcut de râs cu manifestările de 1 Decembrie. Avizi să bifeze cât mai multe parade în judeţ, politicienii au concentrat programul de la Botoşani, astfel că au cuvântat fără spectatori, au mutat defilarea mai repede şi mulţi botoşăneni au ratat-o, iar avioanele promise la defilare nu au apărut. În plus, cei care au vrut fasole cu cârnaţi au fost excluşi din start de la paradă, acţiunile fiind programate la aceeaşi oră.

2 dec:

-Medicul Sidonia Susanu, care i-a salvat viața Alexiei, fetița cu mâinile amputate în urma unui accident cumplit, a fost decorată de președintele Iohannis cu cea mai înaltă distincţie sanitară oferită de Statul Român: Ordinul «Meritul Sanitar» în grad de «Cavaler».

3 dec:

-Niculai Rață și Lăcrămioara Constantin, cei doi comisari de la Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorului Botoșani, acuzați de luare de mită după un flagrant în aprilie 2022, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

4 dec:

-Consilierii opoziţiei, în frunte cu fostul primar Fluture, acuzau pe baza unor rapoarte oficiale că reabilitarea Teatrului era doar la jumătate şi că banii europeni s-ar fi pierdut şi tot ce se construia era pe banii botoşănenilor. Primarul Andrei a replicat că cifrele erau depăşite şi că toate acuzele erau nefondate.

5 dec:

-O femeie de 54 de ani a murit pe loc după ce a traversat în fugă şi prin loc nepermis strada Săvenilor din Botoşani, iar o maşină condusă de un tânăr a izbit-o în plin. Impactul, surprins şi de camerele de supraveghere, a fost atât de puternic încât victima a fost aruncată aproape trei metri în sus.

7dec:

-Doctoriţa Mariana Pitrop a fost concediată, la patru luni de la tragedia cu mama Alexandra Ivanov, care a murit ignorată de medici. Decizia era fără precedent în ultimele trei decenii la Botoşani.

8 dec:

-Grefierii au declanşat şi ei proteste, la fel ca şi angajaţii APIA, după ce cei de la CAS, Pensii şi DSP au obţinut promisiuni de creştere a lefurilor în urma grevelor spontane. Tăierile de lefuri la bugetari se transformau astfel în măriri.

10 dec:

-Constantin Cuciureanu scăpa de un dosar de evaziune cu un prejudiciu de peste 600.000 de lei, ca urmare a prescripţiei speciale. Deşi fapta exista, cazul a fost închis pentru că în opt ani nu s-a putut da o sentinţă.

13 dec:

-Procurorii DNA au descins la Botoşani în cel mai zguduitor dosar din ultimele trei decenii din sănătatea botoşăneană. Şefi din spital, medici, asistenţi şefi şi chiar şefa PSD Botoşani au fost vizaţi de mascaţi sub acuzaţiile că au înfiinţat o reţea prin care orice angajare în spital se făcea pe pile şi şpagă.

14 dec:

-Ziua şi şocul după descinderile DNA: 10 nume grele au fost arestate în dosarul angajărilor trucate. Acestea erau: Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean, Coca Crâșmaru, director de îngrijiri, Gabriela Focșa, referent, Adrian Tatarcan, șef SATA, Niculina Andronache, registrator-medical, Daniela Dornescu, economist, Laura Calinciuc, economist, Anca Sărban, medic-șef, Marinela Preda, asistent-medical șef, Claudia Malancea, medic șef ATI şi George Marian Vârlan, administrator de firmă.

15 dec:

-Referatul DNA arăta că pentru orice prost din Spitalul Judeţean trebuiau pile şi mii de euro. Chiar şi fochiştii trebuiau să cotizeze la angajare, dar infirmierii şi asistenţii medicali aveau de plătit şpăgi de până la 15.000 de euro. Instrumentarea cazului a durat ani şi s-a făcut cu interceptări şi anchetatori sub acoperire.

17 dec:

– Fostul ministru Marius Budăi şi deputatul Dan Şlincu au fost prinşi în vama Sculeni într-o maşină furată, un Audi A6 deţinut de ani buni de Şlincu. Maşina a fost confiscată, Şlincu era cercetat pentru tăinuire, deşi spunea că nu ştie nimic, iar incidentul mai dădea o lovitură imaginii şifonate a liderilor PSD Botoşani vizaţi şi în dosarul angajărilor măsluite.

18 dec:

-Trupul unei femei decedate a fost găsit la marginea unei păduri din zona Tulbureni de la marginea Botoşaniului. Anchetatorii au dat peste o imagine şocantă şi au sesizat imediat mai multe aspecte bizare – femeia era întinsă parcă dormea, era desculţ şi avea papucii aşezaţi alături de ea, dar nu avea urme de violenţă şi era mutilată de animalele sălbatice.

19 dec:

-Un tânăr de 23 de ani care a gonit cu BMW-ul pe străzile din Botoşani pentru a scăpa de poliţie a fost blocat cu preţul avarierii unei maşini de intervenţie. Suspectul, care era beat, a fost încătuşat şi reţinut, mai ales că doar cu o seară înainte fusese prins şi atunci beat la volan şi fusese lăsat fără permis.

-Un bărbat de 52 de ani din Stăuceni a fost găsit de mama lui în ştreang, după ce intrase în depresie pentru că fusese concediat. Bărbatul a fost atât de hotărât să-şi curme viaţa, încât s-a sinucis cu mâinile legate la spate.

20 dec:

-Toate numele grele din dosarul angajărilor pe bani oprite cu DNA-ul la Spitalul Judeţean au aflat că vor face sărbătorile de iarnă după gratii. Magistraţii suceveni nu au fost de acord cu contestaţiile la arestarea preventivă.

21 dec:

– Eugen Nechita, primarul PSD de Drăguşeni, a fost arestat în acelaşi dosar care aruncase după gratii angajaţi de top ai Spitalului Judeţean. Suspectul era acuzat de trafic de influenţă pentru două persoane. Doina Federovici nu voia să răspundă când era întrebată despre scandalul din instituţia din subordine.

24 dec:

– Şefa CJ Doina Federovici şi primarul de Săveni Relu Târzioru au fost menţionaţi oficial în dosarul şpăgilor. Aceştia erau la categoria martori, iar suspecţilor le era interzis să ia legătura cu aceştia.

26 dec:

-Un bărbat a ajuns în stare critică la spital, după ce o maşină Audi condusă de un tânăr de 19 ani a trecut peste el şi l-a târât zeci de metri. Şoferul acuza că a acţionat astfel deoarece un grup din care făcea parte şi victima i-ar fi blocat drumul şi i-ar fi spart parbrizul maşinii cu o bâtă.

28 dec:

-Cei trei botoşăneni distinşi cu titlul de „Tezaur uman viu” urmau să primească şi indemnizaţie de la stat pentru păstrarea patrimoniului cultural imaterial. Deţinătorii titlului sunt Cojocariu Anica (Ungureni) – meşter popular specializat în ţesut, Constantin Ciubotăriţa (Joldeşti) – care prelucrează piei şi blănuri, precum şi Ileana Ţîrliman (Ibăneşti) – care este meşter în prelucrarea fibrelor textile.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...