spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalNavetă la şcoală pe banii părinţilor (video)

Navetă la şcoală pe banii părinţilor (video)

Elevi batjocoriţi în continuare de statul român. Deşi ar fi trebuit să vină cu soluţii pentru ca elevii din mediul rural să ajungă la ore după vacanţa de sărbători, autorităţile par mai mult să găsească rezolvări în bătaie de joc.

Deşi spuneau ieri că problema s-a rezolvat, realitatea din judeţ arăta că în prima zi de după vacanţă aproape 400 de elevi nu au putut ajunge la ore. Un transportator a dat deja faliment. Una dintre cele mai afectate unităţi de învăţământ este liceul de la Şendriceni.

„Am văzut ca sunt absenți în fiecare clasă. Vom analiza să vedem care sunt motivele. S-ar putea să fie și din cauza vremii și din cauza transportului. Din păcate, și în luna decembrie elevii au fost în situația de a-și achita din buzunar contravaloarea abonamentelor, pentru că transportatorii nu au mai acceptat să-i ducă gratuit.

Avem elevi din zona Oroftiana care dau și 600 lei lunar. Foarte greu. Să ai 3-4 copii la școală și să trebuiască să dai 600 lei la fiecare. Tot ce înseamnă demersuri făcute de unitatea școlară și de Inspectoratul Școlar au fost făcute. Problema este în altă parte. Am discutat cu transportatorii. Pe de o parte îi înțeleg și pe ei. Am înțeles că ar fi câteva firme care au intrat în faliment”, a spus Dumitru Viorel Dohotariu, directorul Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuţă”, Şendriceni.

Soluţie tardivă şi insuficientă

Concret, guvernanţii au decis ca acolo unde consiliile judeţene nu au reuşit să încheie contractele cu transportatorii, să se aplice un tarif forfetar. Practic acesta ar putea acoperi, în unele cazuri, doar 80% din costul transportului unui copil. Mai mult, copiii ar trebui să îşi plătească singuri abonamentele şi să primească banii ulterior.

Potrivit Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), această decizie „bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”.

„I-am primit astăzi pe elevi cu căldură și cu grijă să-i ducem bine la școală. Două luni a zis statul că plătește, dar nu a plătit. E greu pentru părinți. În fiecare zi trebuie plătit. Situația financiară la unii este mai slăbuță. Cine plătește merge la școală, cine nu, nu”, a spus Adrian Pînzaru, un transportator botoşănean.

Mii de copii pe drumuri

La Botoşani peste 4.600 de elevi fac naveta, iar aproape 10% nu au venit chiar din prima zi. Conducerea FORT a anunţat că elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit din 8 ianuarie şi trebuie să achite contravaloarea abonamentelor din propriul buzunar. eleviiDin cauza modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern, respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe judeţe, printre care Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie a anului trecut.

elevii“Au fost niște probleme. Este o problemă cu contractele. Copiii nu sunt vinovați, doar cei care sunt la conducere ar trebui să ia niște măsuri mai urgente pentru a nu plăti elevii. Noi ca transportatori nu avem altceva de făcut decât să încasăm, să ne scoatem cheltuielile, motorina, salariile șoferilor. Transportăm în jur de 100 de elevi, de la Hudești la Dorohoi. De exemplu, luna asta au 17 zile, undeva la 20 lei pe zi, ajung la 300-350 lunar”, a spus un alt transportator, Baltariu Daniel.

„Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport şi au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee”, a adăugat Federaţia Operatorilor Români de Transport.

Statistici îngrijorătoare

Potrivit Inspectoratului Şcolar, în prima zi de şcoală 374 de elevi au lipsit de la ore din cauza transportului. eleviiGuvernanţii au prezentat sus şi tare că au găsit soluţii, însă acestea nu par să rezolve nimic în mediul rural sărac din judeţul Botoșani. Şi asta pentru că multe familii din judeţ nu au fondurile necesare să crediteze statul în speranţa unui decont ulterior.

„La ora actuală, elevii din județul Botoșani își plătesc singuri transportul, majoritatea dintre ei. Avem un singur operator care a continuat să asigure și pentru luna decembrie transportul gratuit. Până la 1 februarie scrie în textul legii, acea sumă forfetară va fi stabilită, iar în termen de 30 de zile de la data stabilirii sumei respective, Inspectoratele Școlare vor vira banii acelor copii.

eleviiDin calculele pe care va trebui să le facem, abia atunci vom putea stabili dacă vor exista elevi care vor primi mai puțini bani decât au plătit, în funcție de valoarea per kilometru a sumei stabilite și avizate de ANRSC. Noi avem o raportare la ora 13.00, cu numărul de elevi care au lipsit astăzi.

Trebuie să vedem care sunt motivele într-adevăr. Din discuțiile purtate cu CJ vineri traseele erau asigurate chiar dacă inițial ar fi fost ceva probleme. E posibil să fi fost absențe și din cauza numărului mare de copii îmbolnăviți în această perioadă”, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Cristina Bălăucă.

Protest la nivel naţional

Zeci de elevi au protestează ieri, în prima zi de școală după vacanța de sărbători, în fața Ministerului Educației. Protestul vine după ce în 19 județe din țară, printre care şi Botoşani, copiii trebuie să-și achite abonamentele la transport, pentru că firmele nu le mai asigură gratuitatea.

Transportatorii dau vina pe o hotărâre de guvern neclară în ceea ce privește sursa de finanțare. Mai mulți elevi s-au strâns în fața ministerului și au scandat „Demisia!”, „Fără transport avem viitorul mort”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă”. Tinerii protestari fac parte din Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Bucuresti și Ilfov și Asociația Elevilor din Constanța. La aproximativ o oră și jumătate de la începerea protestului, elevii au fost chemați la discuții de reprezentanții ministerului.

Ce spune ministrul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat cum se face decontul transportului: „Fie se eliberează abonamente gratuit elevilor și transportatorii primesc banii de la inspectorate, în condițiile în care acest transport este unul public, adică există contract între Consiliul Județean și transportatori sau, cazul al doilea, în care aceste contracte nu există sau nu există încă, se merge pe varianta sumei forfetare, care înseamnă că elevii primesc o sumă compensatorie în funcție de numărul de kilometri”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...