spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocalNeseriozitate în gestionarea deszăpezirii. O iarnă înghețată pentru locuitorii din Botoșani (video)

Neseriozitate în gestionarea deszăpezirii. O iarnă înghețată pentru locuitorii din Botoșani (video)

Într-un județ unde iernile pot fi aspre, cu ninsori abundente și temperaturi scăzute, gestionarea deszăpezirii devine crucială pentru asigurarea siguranței și mobilității cetățenilor. Cu toate acestea, în județul Botoșani, cea mai recentă răbufnire a iernii cu ger și viscol a arătat o serie de deficiențe în abordarea autorităților locale, ceea ce a condus la nemulțumirea generală a locuitorilor.

Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) de vineri dimineață a fost martorul unui discurs lipsit de responsabilitate din partea autorităților județene. Deși nimic nu a fost în regulă în ceea ce privește deszăpezirea, prefectul Sorin Cornilă a ales să-i felicite pe drumarii de la Secția Drumuri Naționale (SDN) și de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP).

„Le mulțumesc angajaților ISU Botoșani pentru modul cum au gestionat situația operativă în această perioadă când județul Botoșani a fost sub incidența mai multor coduri galbene de ninsori, viscol și polei. De asemenea, apreciez eforturile angajaților SDN și DJDP, nu-mi place cum s-a intervenit în Municipiul Botoșani, străzile adiacente au fost neglijate, de altfel mi-am exprimat public această nemulțumire, iar situația a fost discutată și în precedenta ședință a CJSU”, a spus prefectul Sorin Cornilă. Această atitudine aparent indulgentă nu face altceva decât să ignore realitățile cu care s-au confruntat locuitorii din Botoșani – mașini blocate în nămeți, bolnavi duși la ambulanță cu tractorul.

Probleme atât în municipiu, cât şi în judeţ

În Municipiul Botoșani, intervenția tardivă a drumarilor după ninsoarea de duminică trecută a dus la formarea unor adevărate bariere de gheață pe străzi și în intersecții. Parcările din oraș au rămas, de asemenea, neglijate, inclusiv cea din Piața Revoluției.

Nici pe drumurile naționale situația nu a fost mai bună. Cu utilaje defecte și insuficiente, ori cu șoferi indisponibili, societatea care asigură deszăpezirea a avut nevoie de sprijin pentru a interveni prompt. Așa se face că s-a lucrat inclusiv astăzi, sâmbătă, 13 ianuarie, pentru a îndepărta zăpada de pe toată lățimea drumurilor.

De altfel, a fost necesar ajutorul drumarilor din alte județe pentru a face față situației. Cu alte cuvinte – prestatorul a rămas din nou repetent. Această dependență de ajutor extern ridică semne de întrebare cu privire la pregătirea și resursele disponibile ale autorităților locale.

Chiar și pe drumurile județene, situația a fost departe de a fi ideală, cu tronsoane închise circulației din cauza viscolului.

De altfel, și vineri dimineață, cel puțin trei drumuri județene au fost închise circulației pentru anumite perioade de timp, din cauza viscolului care a format suluri de zăpadă pe carosabil.

În plus, ultima porțiune de drum de pe DJ 282 Rediu – limita cu județul Iași a fost redată circulației abia astăzi la prânz, toate aceste evenimente demonstrând că Direcția Județeană de Drumuri și Poduri nu a montat parazăpezi pe șoselele expuse acestor fenomene.

Drum curăţat pe un singur sens

Ba mai mult, marți, pe drumul județean 207 N, care leagă comuna Curtești de municipiul Botoșani exista o situație cel puțin bizară. Astfel, pe sensul de urcare spre municipiu fusese distribuit material antiderapant, iar zăpada se topise, în schimb, pe sensul de coborâre panta era acoperită complet cu zăpadă frământată, semn că nu s-a intervenit suficient. În acest caz, directorul DJDP Botoșani, Cătălin Gheorghian, a replicat că cel mai probabil pe sensul de urcare traficul a fost mai intens, ori zona respectivă în care s-a topit zăpada a fost mai expusă la soare.

„Dispoziția a fost să se intervină peste tot, mai ales în pante. Ceea ce sesizați dumneavoastră, poate avea mai multe explicații. Noi considerăm că s-a intervenit oportun și de calitate”, a spus Cătălin Gheorghian.

În concluzie, autoritățile din Botoșani trebuie să își revizuiască serios strategiile și resursele dedicate deszăpezirii pentru a evita repetarea acestor probleme în viitor. Locuitorii merită un răspuns mai responsabil și acțiuni concrete în fața condițiilor meteorologice dificile.

Cei de la SDN Botoșani și DRDP Iași au trebuit să vină în sprijinul operatorului pentru a deszăpezi complet șoselele

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...