spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăTurismDestinaţie de basm pe Valea Zânelor

Destinaţie de basm pe Valea Zânelor

Castelul de lut din Valea Zânelor este un obiectiv unic în România şi atrage turişti atât din ţară cât şi de peste hotare.

 

Dacă aţi visat vreodată la un loc desprins din basme, atunci cu siguranţă v-aţi imaginat Castelul de Lut din Valea Zânelor. Aflat la doar 40 de kilometri de Sibiu, acest castel cu formă neobişnuită, ce pare să fi fost construit de hobiţi, este realizat doar din materiale naturale.

Pentru a ajunge la Castelul de Lut din Valea Zânelor, plecând din Sibiu, trebuie să vă îndreptaţi spre Făgăraş, pe drumul european E68. În dreptul localităţii Porumbacu de Jos faceţi dreapta şi mai mergeţi încă 9 km până ajungeţi la castel, admirând în tot acest timp uriaşii Munţi Făgăraş ce se vor înălţa sub privirile dumneavoastră.

 

De ce să vizitezi Castelul de Lut

 

Castelul este realizat doar din materiale naturale, pereţii fiind făcuţi dintr-un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Acoperişul cu mii de pante este realizat din şindrilă de molid, iar turnurile sunt făcute din piatră de râu. În ciuda formelor neobişnuite ale acestei structuri, Castelul de Lut se integrează perfect cu zona din jur.

Bucureşteanul care a decis să contruiască un asemenea loc minunat a mărturisit că a fost inspirat din poveştile fraţilor Grimm, dar şi de propria sa copilările idilică petrecută într-un sat din Ţara Făgăraşului. „Ideea noastră a plecat de la căsuţa piticilor din Albă-ca-Zăpada. Am cumpărat terenul în 2006 şi, tot mergând acolo, am realizat că numai ceva de poveste se potrivea, având râul jos şi muntele sus. Este ceva magic aici. Până acum, multă lume e interesată de proiectul nostru, au venit aici oameni din toate categoriile sociale şi din toate colţurile lumii – America, Mexic, Canada, China, Noua Zeelandă şi din toată Europa”, a spus Răzvan Vasile.

Castelul este structurat pe două nivele, parter şi mansardă, fiecare cu propriul design rustic şi 2 turnuri. „S-au folosit 80 de mii de bucăţi de şindrilă şi 200 kg de cuie. Totul a fost făcut manual, bucată cu bucată”, a dezvăluit Răzvan Vasile.

Tencuiala castelului este pe baza de var hidraulic, cu proprietăţi de calcifiere, var cu care romanii au zidit cetăţile. „Arhitectura este o combinaţie între casa piticilor din povestea <<Albă ca Zăpada>> şi crestele munţilor. După ce am schimbat 5 arhitecţi, al cincilea a fost cu noroc şi a înţeles exact ceea ce îmi doresc”, a declarat proprietarul.

 

Cum a fost construit

 

Castelul are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. A fost construit de meşteri şi muncitori din Maramureş, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buştean de olid şi apoi acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereţii exteriori au 60 cm grosime iar cei interiori 45 cm.

„Tencuiala exterioară este de var şi nisip şi turnurile sunt din piatră de rău, zidite cu var şi nisip”, a explicat Răzvan Vasile, proprietarul complexului, pentru casenaturale.org. Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele şi uşile sunt diferite, fecare cameră având intrarea sa separată.

„Am vrut să fie o casă de poveste pentru că avem un băieţel de şapte ani şi am călătorit în ţară la diverse pensiuni. Am vrut să fie altceva”, a declarat Răzvan Vasile.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...